2010. július 31., szombat

Tucatnyi tűzhányó működésben

Bár most a tűzhányók nincsenek a hírek középpontjában, a vulkáni működés nem állt meg a Földön és bármikor ismét a hírcsatornákba csordogálhat egy lávafolyás (pl. Hawaii, Kilauea) vagy berobbanhat egy hamufelhő (pl. Tungurahua)... Jelenleg legalább egy tucatnyi tűzhányó dolgozik a Földön, lássuk hogyan?

A hawaii Nagy-Szigeten lévő Kilauea területen már 28 éve folyamatosan ömlik a láva. Most ismét intenzívebb a vulkáni működés. Mi is beszámoltunk róla, hogy a lávaöntés megint otthonokat veszélyeztet, sőt egy házat le is rombolt. Július 25-én a láva elérte az óceánt és tovább növelte a sziget méretét:

Forrás: Hawaiian Volcano Observatory

Japánban továbbra is dolgozik a rekorddöntő Sakura-jima, valamint a Tokyotól 200 kilométerre található Miyake-jima és a Ryukyu szigeten lévő Suwanose-jima tűzhányók is küldenek kisebb hamufelhőt egy-két kilométer magasba.

Hasonlóan működik az indonéz Batu-Tara, ez a tűzhányó is 1-2 kilométer magasba röpíti fel a vulkáni hamut. Ugyancsak Indonéziában a Dukono vulkán is puffog, július végén 3 kilométer magasba küldött fel vulkáni hamufelhőt.

A kamcsatkai vulkánok közül a Goreli, a Sivelucs, a Karimszkij és a Kljucsevszkoj dolgozik serényen. Az utóbbi vulkán működése a leglátványosabb: lávatűzijátékszerű robbanásos kitörések történnek a kráterből, a vulkán oldalán pedig izzó lávafolyam ereszkedik le.

Forrás: http://pixdaus.com/single.php?id=41842

Pápua Új-Guineában a Rabaul tűzhányó továbbra sem tétlenkedik. A kalderán belül lévő Tavurvur kúpból robban ki rendszeresen az izzó kőzetolvadék, ami mellett fojtó kén-hidrogén szag terjeng a környéken. A 3 kilométerre lévő Rabaul településen az ismétlődő hamuhullás okoz gondokat.

Dél-Amerikában a chilei Chaitén jó két éve kezdte meg működését mintegy 9000 év csipkerózsika álom után. Azóta is folyamatosan pöfékeli ki a vulkáni hamut, miközben egy termetes lávadóm türemkedett ki a kráterből.
Kitüremkedő lávadóm a chilei Chaitén tűzhányó kráterében. Forrás: Eruptions blog

Ecuadorban, a Tungurahua 6-9 kilométer magasba küldi fel a hamufelhőt, ami többször okozott gondot a térségben az elmúlt hónapokban. A vulkáni hamu most is több mint 20 kilométer távolságban esik.

A karibi Montserrat szigetén, a Soufrière Hills tűzhányó most csendes, az erős esőzés azonban laharokat (iszapárakat) indított el a völgyekben.

Végül, a látványos, turistacsalogató kitöréseket továbbra is megbízhatóan szolgáltatja a guatemalai Pacaya és az itáliai Stromboli:

Látványos lávatűzijáték kitörések egymástól nagy távolságban: Guatemalában és Olaszországban. Forrás: Pacaya és Stromboli

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése