2013. január 29., kedd

Kitörés küszöbén a Fuji? - Ami írva van...

Az elmúlt évben számos alkalommal vetették fel a hírügynökségek, hivatkozva japán tudósokra, hogy a japán Fuji a kitörés küszöbén áll. Minderre részletesen reagáltunk, rámutatva arra, hogy semmilyen jel nem bizonyítja ezt az állítást. Leírtuk és elmondtuk, hogy a válasz persze nem annyira egyszerű, mivel a tűzhányók sokszor kiszámíthatatlanok és akár minden előjel nélkül is aktivizálódhatnak, azonban úgy gondoljuk, hogy a Fuji esetében lesznek előjelek egy kitörést megelőzően. A Fuji minden bizonnyal valamikor ki fog törni, azonban feltehetően ez nem a 2011-es nagy Tohoku földrengés miatt következik be.
Mikor tör ki ez a hegy? A Fuji, a japánok szent hegye. Forrás: www.only4wonders.com

A tavalyi hírekben arra hivatkoztak, hogy japán tudósok a vulkán magmakamrájában megnövekedett nyomást mértek, ami többszöröse annak az elméleti minimum értéknek, ami már képes egy kitörést beindítani. Korábbi bejegyzésünkben leírtuk, hogy a szakemberek nem tudják a magmakamrában lévő nyomást mérni! Továbbá, a hivatkozásokban lévő információk hitelességét pedig az támasztaná alá, ha azok tudományos szakfolyóiratban kerülnek közlésre. Nos, itt van! A Bulletin of Volcanology neves szakfolyóirat legfrissebb számában Eisuke Fujita és munkatársai megjelentették eredményeiket. A japán szakemberek abból indultak ki, hogy néhány esetben felvetődött a tektonikai okokból bekövetkezett földrengés és vulkánkitörés közötti kapcsolat és ezek alapján vélelmezték, hogy esetleg ez fennállhat a Fuji esetében is, ami esetleg aktivizálódhat a 2011-es japán földrengések (Tohoku, majd az azt követő Kelet-Shizuoka földrengések) nyomán. Vizsgálták tehát, hogy milyen mértékben változhatott a feszültségtér, avagy a nyomásviszony a Fuji alatt a két erős földrengés következtében. Egy jelentős nyomásváltozás ugyanis elősegítheti, hogy a magmatározóban lévő magma felszínre törjön. Természetesen mindezt nem mérésekkel vizsgálták, hanem - ahogy azt korábban is írtuk - modellezéssel. A modellszámítás eredménye szerint a Tohoku földrengés néhány század megapascal nyomásváltozást okozhatott a magmatároló körül, míg a közelebbi Shizuoka földrengés maximum 1 megapascal értékben változtatta meg a feszültségviszonyokat. Ezek a modell adatok elmaradnak a tavaly közölt értékeknél, azonban a lényeg nem is ez, hanem az, hogy mindennek ellenére a japán tudósoknak is le kellett szögezniük tanulmányuk végén, hogy idézem "Bár, ez a statikus feszültségváltozás elegendő ahhoz, hogy új törések jöjjenek létre a magmakamra fala közelében, azonban jelenleg nem úgy tűnik, hogy a Fuji alatti magma kitörésre kész lenne".

A Fuji alatt mintegy 15 km mélységben feltételezett magmakamra körüli fezsültségtér változása a Tohoku és a Shizuoka földrengések hatására modellszámítások alapján. Forrás: Fujita és munkatársai publikációja a Bulletin of Volcanology szakfolyóiratban


A Fuji tehát, köszöni jól van, és továbbra is méltóságteljesen várja, hogy elérkezzen a számára megfelelő időpont és több mint 300 év után kitörjön. Közben természetesen fel-felújul a szakmai vita, hogy milyen kapcsolat van a földrengések és a vulkánkitörések között. A számok azonban egyszerűen jelzik azt, hogy az esetek túlnyomó többségében a nagyobb földrengésekhez nem kapcsolódnak vulkáni kitörések. Mindezek alapján tehát nem lehet vulkánkitörést előrejelezni! A vulkáni működés előrejelzésének tehát továbbra is nélkülözhetetlen eszközei a közvetlen megfigyelések, mint például a tűzhányók alatt kipattanó földrengések jelei, a vulkán felszínalakjának változásai, a magmás eredetű gázok megjelenése és koncentrációja és a hőanomália észlelése.


Best Blogger Tips

12 megjegyzés:

  1. Jelenleg ismét kitörésben az Etna Bocca Nuova krátere.
    A treomor diagrammból úgy látom, hogy már lassan a csúcsára ér a kitörés.
    Amit érdekességként megemlítésre méltó, hogy az INGV EMOV és EMOT kameráin is látni lehet, ez lehet, hogy csak számomra érdekes, mivel ahányszor figyeltem a kráter aktvitását éjszaka, még ilyesmit nem sikerült elcsípnem.
    És már a tremor magasabb szinten van, mint a tegnap esti aktivitáskor.

    VálaszTörlés
  2. És már lassan vége is a műsornak.
    Már csak kisebb kitöréseket produkál a salakkúp.

    VálaszTörlés
  3. Boris kiemelte, hogy a mai aktivitás erősebb volt, mint a korábbiak:
    http://www.flickr.com/photos/etnaboris/8429968425/in/photostream

    @Alex: valószínűleg ezért volt látható most azokon a webkamerákon is.

    VálaszTörlés
  4. Köszi Balázs a linket, betettem a Legfrissebb Rövidhírekbe!
    http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  5. Újabb kitörés a mexikói Colima tűzhányón. Részletek a Legfrissebb Rövidhírekben:
    http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  6. Frissítve a Colima kitörésről szóló rövid bejegyzés:
    http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  7. Úgy tűnik a tegnap robbanás révén egy új kráter keletkezett a Coliman.
    http://www.informador.com.mx/jalisco/2013/429606/6/detectan-con-sobrevuelo-destruccion-del-domo-del-volcan-de-colima.htm
    Őszintén szólva az eddigi adatok alapján kicsit hihetetlen számomra ez a hír. A látott képek alapján a két januári kitörés ereje nem volt akkora,h egy ilyen explóziós kráter képződjön.

    VálaszTörlés
  8. hmmm.. csücs a helikopterbe és irány a Tolbachik
    http://www.spiegel.de/static/360grad/kamtschatka/

    ezt kár kihagyni :) izgalmas virtuális túra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Balázs !
      Én végigjártam a túrát.
      Tényleg izgalmas, és különleges.
      Gondoljunk csak bele, így akár mi is végezhetünk megfigyeléseke a Tolbachik kapcsán. :-)

      Törlés
  9. Etna: újabb lávatűzijáték kitörés ma hajnalban:
    http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  10. További részletek az Etna tegnap hajnali működéséről: http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=560

    Folytatódik-e az aktivitás? Jó kérdés. Vulkánkitörést előrejelezni nagyon nehéz. De előrejelezni azt,h egy kitörési ciklus hogyan folytatódik? talán még nehezebb feladat. Itt a vulkanológia szépsége.

    VálaszTörlés
  11. Ismét izzik az Etna Új Délkeleti Krátere.
    Egyenlőre még a kitörések kis erősségűek, ám már volt egy pillanatkép amin izzó lávacafatokat lehetett látni.
    Hamarosan ismét érdemes lesz szemeinket az Etna kamerákra szegeznünk. :-)

    VálaszTörlés