2012. december 18., kedd

Tolbacsik: Már 20 kilométeres lávafolyam!

A november 27-én elkezdődött hasadékvulkáni kitörés tovább folytatódik Kamcsatkán. A KVERT legfrissebb jelentése szerint a Tolbacsik délnyugati oldalában megnyíló két hasadékból kiömlő lávafolyam már 17-20 km hosszú. Mindeközben a látványos lávatűzijátékszerű robbanásos kitörések egy salakkúpot építettek fel. A robbanások során a vulkáni hamuanyag 400-500 méter magasra emelkedik, a szél azonban még több tíz kilométer távolságba is elviszi az apró vulkáni hamuszemcséket. A gáz- és gőzfelhő 3-4 km magasságba jut fel.
Hawaii-típusú kitörés Kamcsatkán: december 15-i felvételek. Forrás: Yu. Demyanchuk, IVS FEB RAS

Egyelőre úgy tűnik nincs megállás a vulkáni működésben, ami akár hónapokig is eltarthat. A legutolsó vulkáni működés, ami Kamcsatkán a történelmi idők legnagyobb lávaöntő kitörése volt 1975. június 28-tól 1976. december 10-ig, azaz több mint egy évig tartott. Ez 980 millió köbméter vulkáni hamuanyagot és 1,2 köbkilométer lávát eredményezett! Ez a vulkáni működés szintén a Tolbacsik déli oldalán zajlott, a lávaöntéssel befedett terület még mindig jól látszik a légifotó képeken.
A Tolbacsik vulkán a Google maps képén. A tűzhányótól délre jól kivehető az 1975-76-os kitörés lávafolyamával elöntött terület és az egymás után sorakozó salakkúpok.

A vulkáni működés továbbra sem jelent komolyabb veszélyt, azonban a légiközlekedés esetében figyelembe kell venni, hogy akár minden előjel nélkül is néhány kilométer magas vulkáni hamufelhő kialakulhat. A látványos kitörés egyre több turistát vonz a nehezen megközelíthető területre. Az ilyen hasadékvulkáni kitörés, bazalt lávát eredményező vulkáni működés ritka Kamcsatkán, az itteni tűzhányókat inkább az erőteljes robbanásos kitörések és a nehezen mozgó lávadóm kitüremkedések jellemzik. A Tolbacsik esetében azonban úgy tűnik, hogy a földköpeny kőzetének részleges megolvadása során létrejövő bazaltos magma viszonylag gyorsan - akár néhány nap alatt - a felszínre tud törni. A bazaltos láva viszkozitása kisebb, azaz gyorsabban tud folyni, mint Kamcsatka más vulkánjait tápláló szilícium-dioxidban gazdagabb, ezért nagyobb viszkozitású, azaz nehezebben mozgó andezites és dácitos magmák. A Tolbacsik kitörése sok szempontból hasonlít ahhoz, ami jelenleg a Hawaii-szigeteken, a Kilauea vulkáni területen zajlik vagy ami bő két évvel ezelőtt az izlandi Eyjafjalljökull kitörés kezdeti szakaszában a Fimmvörðuháls területen zajlott. Maga a kitörés bár látványos, de térfogatában még nem jelentős. Azonban, ha ez továbbra is folytatódik, akár hónapokon keresztül, akkor megközelítheti a több mint 35 évvel ezelőtt zajlott vulkáni kitörés méretét. Összehasonlításképpen a történelmi idők egyik legnagyobb lávaöntő kitörése, az izlandi Laki hasadékvulkáni kitörés 15 köbkilométer lávát eredményezett, míg a Lanzarote (Kanári-szigetek) szigetén 1730 és 1736 között zajlott lávaöntő vulkáni működés 4 köbkilométer lávát szolgáltatott. A Hawaii-szigeteken 1983 januárja óta mintegy 3 köbkilométer bazaltos magma jutott a felszínre. A kamcsatkai Tolbacsik termelékenysége ezektől a térfogat adatoktól azért elmarad, ennek ellenére ez év talán egyik leglátványosabb vulkáni kitörését mutatja.


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Íme egy nagyon szuper videó Tolbachik-ról.:-)

    http://www.youtube.com/watch?v=fKQe2eYhH0U

    VálaszTörlés
  2. És íme egy másik.

    http://www.youtube.com/watch?v=z0aCquVnkPs

    VálaszTörlés