2012. június 29., péntek

Etna "rajongók" figyelem!

Izgalmas hírrel szolgálhatunk a szicíliai tűzhányó kedvelőinek. (Javítva: 2012. 06. 30.) (Frissítés 1: 2012. 07.01. a bejegyzés alatt)
Miközben árgus szemekkel figyeljük az El Hierro-ról érkező híreket és adatokat, úgy tűnik az Etna is készülődik valamire. Egy a meteoweb által közölt cikkben arról olvashatunk, hogy június 27, 28-án földrengésraj rázta meg Szicíliát az Etnát, köztük 6 db. 2-es magnitúdójúnál nagyobb is volt, amelyek az Etna csúcsrégiójához közel pattantak ki. Ezek közt a legnagyobb rengés pedig 3.12 magnitúdójú volt, de ennél is fontosabb, hogy a rengések hipocentrumai csupán 5-68 km mélységben voltak. További érdekesség, hogy az epicentrumok Milo, Zafferanea Etnea, Santa Venerina, Sant'Alfio és Giarre környékére, vagyis a tűzhányó keleti lejtőjére esnek.

A ggFöld képkivágaton a M2-esnél nagyobb rengések epicentrumai láthatók (piros kör) az EMSC földrengés-listájából kiválogatva. (A M2-esnél kisebb rengéseket nem listázták.) A sárga tüskék a szövegben említett városokat jelölik.
 Meglepő lehet az epicentrumok elhelyezkedése, de nem szabad elfelejteni, hogy az Etnán gyakoriak az un. (flank eruptions) lejtőmenti kitörések, amikor nem a csúcsrégióban tör felszínre a magma. Éppen ettől válik az Etna amolyan 2 az egyben tűzhányóvá, ugyanis a központi felépítményhez egy monogenetikus salakkúpokból álló vulkáni mező is tartozik. Ezeket a vulkáni kúpokat hívják sokszor (szerintem nem túl szerencsésen) parazita kúpoknak is. Az Etna esetében pedig éppen ez a vulkáni veszély fő forrása, hiszen a vulkán lejtőin kb. 700 ezer ember él. A cikkben egyelőre ilyen eshetőségről konkrétan nem írnak, csak egy kicsit homályos félmondat szól arról, hogy a rengések az Etna újabb kitörési fázisának előjelei lehetnek és ez a kitörési fázis eltérő lehet attól, mint amit az eddigi 25 paroximális kitörési esemény során tapasztaltunk.
Az Etna legutóbbi kitörése április 24-én volt, és azóta a jelen kitörési fázis elmúlt kb. 1.5 évének leghosszabb szünete zajlik. Ezt a szünetet persze nem úgy kell érteni, hogy teljes leállt a vulkáni aktivitás, mindössze annyi történik, hogy a magma elakadt a vulkán kürtőrendszerében és egyelőre, azt várja, hogy valami elősegítse a további felemelkedését. A mostani földrengések pedig akár azt is jelezhetik, hogy a magma új utat keres/talál magának, és oldalirányú mozgást követően éri majd el a felszínt, de ez még csak felvetés.
Érdemes tehát egyik szemünkkel az Etnát is figyelni, míg a másikat a Kanári-szigetekre szegezzük. Szicíliában is, a megszokottnál akár jóval érdekesebb és izgalmasabb események következhetnek. De addig is a várakozás idejére mindenkinek ajánlom figyelmébe Boris Behncke nagyszerű fotósorozatát az Etnáról. A képeket június 27-én készítette egy helikopter fedélzetéről. Boris az Osservatorio Etneo vulkanológusa, az Etna egyik legjobb ismerője a világon, aki "német precizitással" írta le mi, hol látható a képen, így téve igazán értékessé ezt a néhány gyönyörű felvételt. Íme egy kis ízelítő:
Boris Behncke képeit idekattintva nézheti meg. Jobb oldalon kis piros nyíl jelöli a többi, helikopterről készült képet, érdemes azokra is rákattintani.


Frissítés 1:
Több sajtóhírt is elolvastam, a fent említett szeizmikus eseményről, de az INGV-Catania honlapján nem találtam jelentést az esetről, ezért úgy döntöttem, megkérdezem Boris Behncke-t az esetről, hogy ne csak újságírói véleményekből tájékozódjak. Boris részletes választ írt, amit az alábbiakban olvashatnak. A válasz lényege, hogy a június 27-28-án kipattant rengések az Etna keleti lejtőjének mozgásához kötődnek, ami egy régóta zajló esemény, azonban az elmúlt két évben szokatlanul ritkán voltak itt rengések. A rengések jó eséllyel egy közeledő lejtőmenti kitörés előjelei, azonban figyelembe véve a korábbi hasonló eseményeket, elmondható, hogy még jó ideig elhúzódhatnak az előkészületek.

A teljes üzenetváltás:

Az én üzenetem Borisnak:
"Dear Boris,
there are confusing articles about the EQ-s in Sicily and around Etna, what was mentioned before by Renato. The meteoweb articles suggest 40 EQ "on the Etna", however in "the last 30 day EQ" list of the INGV shows only 6. It is intresting however, that they were shallow and relatively large.
Is there any connections between Etna plumbing system and the EQs or they were "simple" structural (tectonic) events with possible effect on the plumbing system?"

Boris válasza:
Just an additional note - there were indeed many rather small earthquakes along with the somewhat larger ones, which is why they are not in the INGV earthquake catalog.
Dear Balazs, good questions ... These earthquakes that there has been so much talk about in the past few days were clearly related to movements of the eastern flank of Etna, a very common phenomenon at least in the past 150 years, which seems to have a rather complicated relationship with magma accumulation and movement below and within the volcano. As it seems, the accumulation of magma at different levels below and within Etna is pushing the eastern flank, which is not buttressed by surrounding mountains, outward into the direction of the Ionian Sea. Numerous faults (the so-called "Timpe") lie within this mobile flank sector, which is bounded by two major faults, the Pernicana to the north, and the Ragalna system to the west. Movements of this flank sector (or of parts of it) are often accompanied by shallow earthquakes along one or more of these faults, and the earthquakes of Thursday were of this type. They are typically very shallow and therefore strongly felt in the epicentral areas, and once they are magnitude 4 or higher, they can also be highly destructive, as those of October 1984 and October 2002.
Interestingly, the past two years or so have been unusually calm in terms of east flank earthquakes, calmer than any period that I know of in the last 40 years or so. For this reason, the latest earthquakes were something like Etna returning to some more normal business, and nothing out of the ordinary, really. Only that memory is growing shorter and shorter and every little event is now making big news, now that the attention is higher than ever before.
In my personal view, the earthquakes of 28 June (they were all in the area near Zafferana Etnea, on the east-southeastern flank of Etna) are a sign that there is increased stress on the eastern flank, caused by magma accumulation below the volcano. Magma accumulation is certainly taking place because the volcano is inflating (it has been inflating, sometimes slowly, sometimes more rapidly, since early 2009), and since no magma is reaching the surface since 24 April 2012, the pressure on the eastern flank might be increasing. We have seen similar dynamics during the months preceding many flank eruptions in the past 30+ years, so this might be a first sign that a new flank eruption is preparing, but if things go the same way as before, it will be still some time until a new flank eruption will occur. When, how, and where this will happen depends on how stable the volcano is - between 1994 and 2001 the volcano was swelling vigorously and there were numerous seismic sequences (including many much more intense ones) like the latest east flank earthquakes. However, it took 7 years until the flank eruption really took place. So for the moment, it is impossible to say how long it will take until the next one. The only thing that appears probable is that Etna has entered the preparatory phase for the next eruption, which until now was not the case.
 


Best Blogger Tips

31 megjegyzés:

  1. Ez igen figyelemre méltó esemény az Etnán.
    A tremor diagramra ahogy rátekintettem, ott is nyoma maradt a rengésrajnak.
    Kiváncsi leszek , rá végül mivel is fog előrukkolni a mamma etna.

    VálaszTörlés
  2. Emelkedik ismét a tremor diagram az Etnán.
    Lehet , hogy jön az újabb paroximális kitörés ?

    VálaszTörlés
  3. Valószínű, hogy ismét egy földrengésraj pattanhat ki , merthőkamerán semmit sem látni az Új Délkeleti Kárteren, ha el lehet csípni egy pillanatra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tremor általában nem a rengésekhez kapcsolódóan jelentkezik, hanem főként a fluidum mozgáshoz a kéregben. Kialakulására egy példa lehet, amikor vizet forralunk egy lefedett lábosban. Az intenzív buborékosodás (forrás) hatására egyre hevesebben kezd remegni a lábos.

      Törlés
  4. Ma megjött az első M4-es rengés El Hierro-n!
    1153171 01/07/2012 10:11:40 27.6569 -18.1288 22 III 4.0 mbLg SW EL PINAR.IHI

    VálaszTörlés
  5. Közzétették a régóta várt GPS adatok diagramjait is. Továbbá egy térképet, amin a megfigyelő hálózat van.

    VálaszTörlés
  6. Elkezdett csökkenni a tremor diagramm.

    VálaszTörlés
  7. Ismét emelkedik a tremor.
    Mi lesz ebbből ?

    VálaszTörlés
  8. Ismét csökken a földremegés intenzitása. Talán tűzijátékkal készült az Etna az esetleges EB sikerre, de úgy tűnik visszavonulót fújt látva, hogy mi történik.

    VálaszTörlés
  9. Ismét megemelkedett a tremor.

    VálaszTörlés
  10. Rémálom El Hierro szigetén.. részletek a Legfrissebb Rövidhírekben:
    http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  11. Aktivitás jelei muutatkoznak a Bocca Nuova krátermben.
    Azt Etna Walk közzétett egy videót a ma hajnali órák képeiből.
    A link:

    http://www.etnawalk.it/News/Read/121/attivit--intracraterica-alla-bocca-nuova

    Lehet , hogy ez a magas tremor oka, s nem földrengésraj.
    Lehet , hogy ismét felébredt a Bocca Nuova ?
    Megerősítést kérek ezügyben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelőre nem tudni pontosan mit történik. Vmi érdekes az biztos, de mindez a tűzhányó kürtőrendszerében így nem láthatjuk. A legkiválóbb helyi szakemberek is csak találgatnak. Az egyik tipp (szerintem ez a legvalószínűbb), hogy a magma mozog/liftezik a kürtőrendszerben, de nem tud a felszín felé áramlani, mert kigázosodott. A Bocca Nuovát figyelő webkamerákat talán érdemes lesz nézni ma este is, bár úgy láttam,h estére megint befelhősödik a csúcsrégió.

      Törlés
  12. Eléggé lecsökkent a tremor.
    Remélem kitisztul az idő éjszakára.
    Kíváncsi vagyok mi történhet.

    VálaszTörlés
  13. Enyhe stromboli típusú aktivitás folyik a Bocca Nuova kráterben.
    Boris Behncke közzétett egy csodás képet is az eseményről.
    Az Új Délkeleti Kráteren még mindig csak erős fumarola aktivitás van.
    Egyenlőre nem ígérkezik újabb paroximális kitörés.

    VálaszTörlés
  14. Újabb kitörések történtek a kolumbiai Nevado del Ruíz tűzhányón.
    Június 30-án egy igen erőteljesset produkált.
    Az utóbbit pedig július 2-án tette.
    A webkamerán jelenleg is lehet látni egy kisebb felhőt , ami az Arenas kráterből áramlik.
    Lassan felkészül a Ruíz arra , hogy ismét nagyot alkosson.

    VálaszTörlés
  15. Etna a legfrisseb rövid hírekben http://tuzhanyo.blogspot.hu/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs !
      Ha nem haragszol érte , akkor szeretnélek tegezni.
      Köszönöm szépen , hogy említettél a bejegyzésedben.
      Ez számomra nagy megtiszteltetés.
      Szerinted mennyire vagyok otthon a vulkanológiában?
      Lehet egy apró kérésem ?
      Tamásnak üzenem , hogy ismét írtam neki egy levelet.
      Meg tennéd , hogy átadod neki ?
      Köszönöm szépen.

      Törlés
    2. Rendben!
      Tamás Tegnap és ma nem volt, de biztos megkapta, mert én tegnap levelet váltottam Vele.
      Biztosan többet tudsz a tűzhányókról, mint a korodbeliek, ami már önmagában is dícséretes. De ennél sokkal fontosabb a lelkesedés. Annak kell kitartania, a tudásod bővítéséhez. A vulkánokról ugyanis sosem lehet eleget tudni, hiszen ez egy nagy tudományág. Ha továbbra is ilyen lelkesen foglalkozol a témával akkor sok ismeretre szert tehetsz. De nem szaba elfelejteni,h ez csak a jéghegy csúcsa. Elengedhetetlen, hogy másban is jól legyél, ha a geológus vagy vulkanológus szeretnél lenni. Nagyon fontos a többi természettudományos ismeret is: matek, fizika, kémia, természet földrajz. Persze nem szabad elhanyagolni a többit sem (a humán tárgyakat), mert az teszi teljessé a tudásanyagodat.

      Törlés
    3. Kedves Balázs !
      Köszönöm szépen a véleményedet.
      Igyekszem azok szerint teljesíteni.
      S mindemellett tudásomat bővíteni.
      Vulkanikus kőzetekkel kapcsolatosan lehetnek feléd kérdéseid ?
      Néha fogok egyest-mást kérdezni tőled.
      Üdvölettel:
      Bogár Alex

      Törlés
    4. A kérdéseket mindig szívesen fogadjuk. A legjobb, ha itt teszed fel őket és akkor biztos jön rá válasz. Ha én nem vagyok gépközelben, akkor valamelyikünk a csoportból reagál.

      Törlés
  16. Folytatódik az aktivitás a Bocca Nuován.
    A kamerákon enyhe gázkibocsájtást lehet megfigyelni az Etna csúcsrégióján.

    VálaszTörlés
  17. Úgy tűnik mostmár vége a Bocca Nuován az aktivitásnak.
    Az Etnaguide is csodás képeket tett közzé a Flickr galériájában.
    A link:
    http://www.flickr.com/photos/75598340@N08/sets/72157630422801578/with/7502733758/
    Egy kérdés :
    Miért fordulhat elő vulkáni kőzetben kén, s ez valamilyen tulajdonságot befolyásol a magmánál ?
    Gyűjtöttem be olyan kőzetmintákat , amelyekben igen nagy mennyiségben fordul elő kén, ennek okára szeretnék fényt deríteni.
    A Nevado del Ruíz ismét kürtőtisztításba kezdett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @nagyon jó kis fotók! köszi,h betetted.
      A kén főként a magma forrásrégiójából származik. De az is előfordulhat, hogy a magma egy olyan kőzetsorozaton jön keresztül(például egy evaporit sorozaton, amelyben sok a szulfát ásvány), amelyben nagy a kén tartalom és onnan gyűjti be azt. A kén jelentősége főként az, hogy vegyületei a magmából a légkörbe kerülve és reagálva a légkör nedvesség tartalmával kén-sav aeroszolokat képeznek. Ezek a parányi molekulák a légkör magasabb rétegeiben nem engedik át a napsugarak egy részét. Ezért a nagy kéntartalmú magmák nagy VEI:4-nél nagyobb kitöréseknél könnyen okozhatnak éghajlat módosulást.
      A vulkáni kőzetekben tehát nem jellemző a nagy kéntartalom, mert a magma a kitöréskor gázok formájában elveszti a kéntartalmának nagy részét. Ha mégis nagy a vulkáni kőzet kéntartalma akkor az utólagos hatásra vezethető vissza.

      Törlés
  18. Kedves Balázs !
    Köszönöm szépen, válaszod.
    Ismét egy kérdés:
    A Keleti-Cserhát vulkanizmusáról van esetleg pár információd számomra, ha van, azt köszönöm.
    Hétfőn a birtokomba jutottak közetminták Teneriféről, köztük egy darab vulkáni salak a Teide tűzhányóról.
    Így mostmár van viszonyítási alapom , ha vulkáni salak darabot gyűjtök be.
    Tamás volt bent ?
    Remélem minél hamarabb ismét kapok tőle levelet.

    VálaszTörlés
  19. Csodás fotóalbumjelent meg az EtnaWalk honlapján.
    Itt a link:
    http://www.etnawalk.it/Gallery/Show/241/attivit--intracraterica---bocca-nuova

    Remélem jók lesznek:-)

    VálaszTörlés
  20. Úgy tűnik tovább folytatódik a Bocca Nuova aktivitása.
    Ismét megemelkedett a tremor.
    A Popocatépetl továbbra is időnként kürtőtisztítást végez.
    A Ruíz pedig kicsit visszavett a tempóból.

    VálaszTörlés
  21. Úgy tűnik tovább folytatódik a Bocca Nouva aktivitása.
    Stromboli aktivitásában enyhe változást látok.
    Még júniusban Boris Behncke és munkatársai egy kisebb lávafolyást figyeltek meg a június 8-áról 9-ére forduló éjszaka.
    Azóta a kis salakkúp a tetőkráterek közt úgy tűnik , ismét aktivizálódik.
    Az előző évhez hasonlóan, úgy tűnik Stromboli ismét felhívja magára a figyelmet.

    VálaszTörlés
  22. Lassan elsötétül minden a mamma etna környékén , s az infravörös kamerán látható lesz a tegnap is jelentkező fényesség a Bocca Nuova kráterből.

    VálaszTörlés