2014. szeptember 27., szombat

Szombati tragédiák: Ontake, Japán és Macalube d’Aragona, Szicília

Frissítés (2014.09.28, 20:55): Az elmúlt 30 év egyik legnagyobb vulkáni katasztrófája
Sajnos az elmúlt bő 24 óra újabb és újabb tragikus hírt hozott és most már a legfrissebb jelentések szerint meghaladja a 31 főt az áldozatok száma (frissítés: hétvégére már 50 fölé kúszott az áldozatok száma és még mindig több, mint 20 az eltűntek száma) és még mindig sok az eltűnt. A váratlan kitörés során sokan menekültek le a hegyről, de több tucat ember igyekezett inkább menedéket találni a közeli szentély falai között. A képek szerint a szürke vulkáni hamutakaróval borított házak teteje sok helyen beomlott. Az ajtókat alig lehetett kinyitni a több mint 20 centiméter vastag hamutömeg miatt. Az emberek lélegzeni alig tudtak, nemcsak a sűrű vulkáni hamuval telített levegő miatt, hanem a vulkáni gázok miatt. Az áldozatok többsége fulladásos halált szenvedett. Pedig ez nem volt egy jelentős kitörés... Sokan kérdeztek és a médiában is sok helyen tették fel a kérdést: nem lehetett ezt a kitörést előre jelezni, főleg Japánban?

Zajlik a mentés a vulkáni hamuval fedett szentély falai között az Ontake kitörése után... Forrás: www.telegraph.co.uk

A válasz nem olyan egyszerű. Egyrészt maga a tűzhányó nem tartozott a veszélyes aktív vagy potenciális aktív tűzhányók közé, az 1979-80-as kitörése (ami ennél nagyobb volt... mi lett volna, ha az ismétlődik meg?...) előtt ismereteink szerint több mint 23 ezer évig nem működött a vulkán, azaz látszólag inaktív volt. Ez a látszólagos nyugalom is hozzájárult ahhoz, hogy a japánok e szent hegye kedvelt zarándok hely és turista célpont volt. A szombati nap különösen szép, napsütéses volt és ez kicsalogatta az embereket a hegyre. Az egyik kulcsmozzanat tehát ez. A tragédia egyik oka a rossz időben, rossz helyen sokan voltak eset. A másik maga a váratlan vulkáni kitörés. A felvételek és az első szakmai értékelések szerint a kitörés freatikus jellegű volt (esetleg a vulcanoi kitörések felé hajló), azaz a robbanásos kitörés elsőrendű oka a felszínalatti vizek felhevülése (például repedések mentén lefelé szivárognak, ahol a vulkán alatti magmatest hőhatása miatt forráspont fölé hevülnek) és hirtelen gőzzé alakulása, ami térfogatnövekedéssel járó folyamat, azaz adott esetben szétveti a kőzettestet. Egy ilyen eseményt NEM LEHET ELŐREJELEZNI, MERT EGY ILYENNEK NINCSENEK ELŐJELEI. Váratlanul, az egyik pillanatból a másikra bekövetkezhet. Nincsenek földrengések, nincsen felszíndeformáció (azaz nem emelkedik a felszín a magma nyomása miatt), nem szivárognak felszínre gázok - egyszerre csak bummmm! Ilyen történt tavaly a Fülöp-szigeteki Mayon vulkánon is, ahol akkor öt turista vesztette életét és majdnem egy ilyen eset történt két alkalommal is az új-zélandi Tongariro vulkánon.
Egyszerűen nincs mit tenni ilyen esetben és ezt EL KELL FOGADNI, bármilyen szörnyű is! A helyzet az, hogy a Föld népessége rohamosan nő, millióan élnek potenciálisan aktív tűzhányók közelében (mi lesz, ha egyszer egy ilyen kitöréssel kell majd szembenézni??), sokan kelnek útra, például másznak fel vulkánokra. Ezek veszélyes hegyek akkor is, ha éppen nem működnek. Aki vulkánokra mászik, tudnia kell, hogy az a tűzhányó esetében milyen lehetséges veszély történhet egy kitörés esetében, tudni kell, hogy ilyen esetben mit kell csinálni, tudniuk kell másoknak is, hogy hova mennek és milyen elérhetőségük van és meg kell érteni, hogy történhet veszélyhelyzet, azaz ismerni kell valamelyest a vulkáni kitörések lefolyását. Új helyzet, ami azonban megint csak felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a szakszerű ismeretterjesztés!

Eredeti bejegyzés:

Miközben rendületlenül zajlik az izlandi Holuhraun lávaöntő kitörés, ami lassan az elmúlt évszázad legnagyobb izlandi vulkánkitörésévé növi ki magát, szombaton egy másik vulkánkitörés került rivaldafénybe. Japánban, a szombat reggeli órákban váratlanul, minden előjel nélkül kitört a szigetország második legmagasabb tűzhányója, az Ontake (vagy más néven Ontake-san). A Smithsonian Intézet adatbázisa mindössze egyetlen kitörést említ az Ontake vulkánon az elmúlt 10 ezer évből, ez 1979-1980-ban történt. Ezt megelőzően úgy tűnik, hogy vagy 23 ezer évig nem működött a tűzhányó, azaz látszólag inaktív volt. A hegy egyike japán szent hegyeinek, ahova zarándokok ezrei érkeztek és kedvelt kirándulóhely is volt. Szombat reggel is vagy 250-en voltak a hegyen, amikor hirtelen heves robbanásos kitörést történt...
Az Ontake szeptember 27-i váratlan robbanásos kitörése (Twitter képek)

Kivételes videofelvétel az Ontake szeptember 27-i kitöréséről. Forrás: KyodoNews

A fotók és videofelvételek szerint vulcanoi-kitörés történhetett, amelynek során a kitörési felhőben nagy mennyiségű kőzetdarab került. A megnehezült vulkáni anyagot a kitörési felhő nem tudta magasba emelni, az hirtelen összeomlott és piroklaszt-árak rohantak le a hegy oldalában. A kitörést sűrű hamuhullás kísérte. A hegyen lévő turisták fejvesztve menekültek, amit egy különleges videofelvétel is megörökített. Többen súlyosan megsebesültek és sajnos az eddigi jelentések szerint egy áldozata is van a vulkánkitörésnek. Kérdés, hogy ez a kitörés csupán egy egyszeri kitörés volt, mint az új-zélandi Tongariro 2012-es kitörése, vagy lesz ennek komolyabb folytatása. Ehhez nélkülözhetetlen a szombati esemény pontos rekonstruálása és a kitörési anyag vizsgálata. Egy biztos, ez a vulkáni működés is ráirányítja a figyelmet arra, hogy a látszólag inaktívnak tűnő vulkánok esetében sem zárhatók ki - akár minden előjel nélküli - kitörések és ennek mozgatórugóinak feltárása egy új kihívást jelent a vulkanológusok számára.
Az Ontake kitörésének következményei (Twitter képek)


Egy fantasztikus videofelvétel a felhők alól kibúvó, felszínhez tapadva lezúduló piroklaszt-árról. Forrás: earthspace101 in YouTube


A szombati napnak egy másik tragikus eseménye is volt, aminek nincs közvetlen kapcsolata a vulkánokkal, azonban ez is egy váratlan kitöréshez kapcsolódik. A szicíliai Agrigento közelében lévő Macalube d’Aragona iszapfortyogó területén egy váratlan metánkitörés következtében két kisgyermek halt meg, akik édesapjukkal éppen akkor sétáltak arra. Ez az iszapvulkáni működés sok tekintetben hasonlít a Kárpátkanyarban lévő Buzău (Bodzavásár, délkelet Kárpátok) környéki iszapfortyogó területhez. A szicíliai iszapfortyogó metánkitörései korábban is elérték a méretes nagyságot (pl. 2008-ban), ez a tragikus eset ráirányítja a figyelmet, hogy ezekkel a veszélyekkel is komolyan kell számolni és erre a turisták, látogatók figyelmét is fel kell hívni (egyes hírek szerint már augusztus óta erősebb gázkitörések történtek...)!

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése