2011. július 25., hétfő

Újabb kitörés az Etnán: a VII. paroxizmus, 2011. 07. 25.

Frissítés lejjebb (új videó)!

A képen az Etna VII. paroxizmusa során magasba emelkedő hamufelhő látható 2011. 07. 25. Az Etna csúcsát egy fehér felhősapka fedi. A hamuoszlop az "Új Délekeleti Kráter"-ből tör fel. A képet készítette: Helena Eriksson.


Már csak 6 napot kellett várni az újabb kitörésre az Etnán. Ma hajnalban (2011. 07. 25.) újabb kitörés történt az "Új Délkeleti Kráter"-ben (=A Délkeleti Kráter keleti oldalán lévő beszakadásos kráterben). A szeizmogramok tanúsága szerint kb. este 9-kor (UTC) kezdődött a kitörés a megszokott módon a stromboli-típusú, kürtőtisztító robbanásokkal, ami szép fokozatosan váltott át ismét erőteljes lávaszökőkút kitörésbe. Az intenzív kitörés erős fragmentációval járt (=a magma kisebb-nagyobb darabokra való szétszakadozása), így jelentős mennyiségű hamuszemcse képződött a magmából. A hamufelhő kb. 7 km (tszf) magasra emelkedett (az Etna csúcsától számítva kb. 4 km magas volt), és keleti irányba sodródott (videó1, videó2). A hamuhullás több települést is érintett a közelben: pl. Zafferana, Giarre. A lávafolyás ismét a Valle Del Bove meredek lejtőjén haladt kelet felé. A kitörés napkelte után fejeződött be.

Egyre izgalmasabb, ami ez Etnán történik. Egyre gyakrabban zajlanak kitörések az "Új Délkeleti kráter"-ben, és a Bocca Nouva is aktivizálódott 10 év után. Mindez azt jelzi, hogy változások történtek az Etna kürtőrendszerében. Egyelőre az Etnát legjobban ismerő szakértő, Boris Behncke is csak találgat, hogy mindez hová vezethet. "Egyértelmű, hogy nagyobb mennyiségű magma éri el a csúcsrégiót, mint korábban, és ez általában egy olyan fejlődés része, amely egy komolyabb kitörést eredményezhet az Etna csúcsrégiójában vagy lejtőjén"- írja Boris. De senki ne gondoljon arra ezen sorokat elolvasva, hogy valami igazán nagy (katasztrofális) kitörést vetít elő az INGV munkatársa. Ez esetben a komolyabb kitörés egy olyasmi működést jelent, mint a 10 évvel ezelőtti lejtő menti kitörés.

A kitörés során az Etna csúcsrégióját egy fehér felhősapka borította, amely folyamatos látszólagos mozgásban volt. Ezt örökíti meg az alábbi nagyszerű videófelvétel. Kb. 0,18 mp-nél egészen ráközelít az operatőr a kitörésben lévő kráterre, így válik együtt láthatóvá a magasba csapó lávaszökőkút és a látszólag felé "folyó" fehér vízgőzfelhő mozgása.



Videó az Etna 2011. 07.25-én zajlott kitöréséről (VII. paroxizmus). Forrás: itt.

Frissítés: Balázs 18:07

Az alábbi videót Noli készítette az általa lementett webkamera képekből. Gyönyörűek a képek, amelyekből a videó készült. Egyszerűen elképesztő fényviszonyok uralkodtak a mostani kitöréskor. A felvételen a kitörés elcsendesülését láthatjuk. Érdemes figyelni, hogy egyre csökken a kitörési felhő magassága és hamutartalma.
Noli, köszönjük szépen ezt a nagyszerű videót!





Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek az Etna ma hajnali kitöréséről:
    1.
    http://www.flickr.com/photos/marcorestivo/5973798069/in/photostream/
    2.
    http://www.flickr.com/photos/24904322@N02/5974116364/

    VálaszTörlés
  2. Reggel pont hazaértem éjjeles műszakból, amikor világos lett az Etnán, s a látványos műsor miatt lementettem egy rakás webkamera képet, majd animáltam őket: http://youtu.be/LkB9si1BVo0
    Kb. 50 perc alatt történt (percenként frissült a webcam).

    VálaszTörlés
  3. Noli! Szuper! Gyönyörűek a képek! Sajnos lemaradtam, és ezt most különösen sajnálom, mert nagyon szép képeket lehetett volna csinálni a webkamerákkal.

    VálaszTörlés
  4. Újabb nagyszerű felvételek az Etna 7. paroxizmusáról:

    -webkamera képekből készült animációk (készítette: Pgen Pgen, az Eruptions blog egyik olvasója):

    http://www.youtube.com/watch?v=dTLvqcHAdjA

    http://www.youtube.com/watch?v=uPyYWDbB_CU

    http://www.youtube.com/watch?v=BJ-SvMNKAfc

    -webkamera felvételek (készítette: Renato Rio, az Eruptions blog egyik olvasója):

    https://picasaweb.google.com/110366256140084081552/EtnaS25thJulySParoxysm

    VálaszTörlés
  5. huu-uu! gyönyörűek ezek a videók.
    főleg a harmadik (http://www.youtube.com/watch?v=BJ-SvMNKAfc)
    Gyönyörű színekben pompázik a Valle Del Bove és a kitörési felhő. Azt hiszem a legszebb kitörés volt ez az idei évben.

    VálaszTörlés
  6. Új webkamerákat helyeztek ki a PuuOo-on! Most már négy kamerán keresztül nézhetjük a lávatavat!
    A kamera linkek bekerültek a webkamera oldalra is.
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/webkamerak.html

    VálaszTörlés