2011. július 9., szombat

Kitörésben az Etna! Nézze élőben!

Frissítés: 2011. 07. 10. 14:25

Képek és Videók az Etna tegnapi kitöréséről.

Lenyűgöző közeli felvételek a kitörésről:


Az eredeti videó itt.


A legjobb képek
et az Etna tegnapi kitöréséről a Volcanodiscovery tűzhányóvadász csapata készítette. Néhány száz méterre közelítették meg a kitörésben lévő kürtőt, és onnan készültek a felvételek. A képeket ide kattintva tekintheti meg. (Mindig kattintson a képre a következő fotóért!)
Az alábbi kép segítséget nyújt abban, hogy mely képeken mi látható.

Az Etna 2011. 07. 09-i kitörése. Helyszín: az Etna Délkeleti Kráterének keleti oldala. A képet készítette: Tom Pfeiffer. Feliratok és értelmezés: Kiss Balázs, Tűzhányó blog

Nagyszerű videók az Etna tegnapi kitöréséről!

Az első videó: a kép közepén látható a több kilométer magasba emelkedő sötét szürke kitörési felhő. Aminek hamuja még Cataniat és számos környező települést is beterített.

A második videó: A "fekete eső". Testközelből érezhetjük, hogy mit jelent egy éppen kitörésben lévő vulkán oldalában tartózkodni, miközben folyamatosan záporoznak a fejünkre a kisebb-nagyobb üvegesre dermedt lávadarabok. Érdemes hallgatni, hogy milyen hang kíséri a tefrahullást.




Az eredeti videók itt.

Lemaradt a kitörésről?


Ide kattintva megnézheti! Az animált gif videón egy, az Etna csúcsrégiójára irányított hőkamerás felvételsorozatot tekinthet meg a teljes paroxizmusról. A videót Raving, az Eruptions blog egyik olvasója készítette.
Mit látunk a videón? A zöld-sárga-piros
-fehér színek együtt jelzik a forró lávát. A videón az egész kitörés fejlődése látható 11:00 órától 15:30-ig (GMT). Kezdetben kisebb robbanások történnek (csak időszakos fehér "lángnyelveket" látunk a videón), majd egyre erőteljesebbé válik a kitörés, és a legintenzívebb szakaszban több száz méter magas lávaszökőkút csap fel a kürtőből (folyamatos fehér "lángnyelvként" látszik ez a videón).

Frissítés 07. 09. 20:21

Befejeződött a kitörés az Etnán. A szeizmikus aktivitás a kitörés előtti háttérértékre csökkent. A hőkamerás képeken azonban még mindig látható a lávaszökőkút kitörés során megindult forró lávafolyás. Ezért érdemes lesz nézni a webkamerákat, mert valószínűleg látszik majd a gyönyörű, vörösen izzó, közel 1000°C -os láva.


A bal oldali képen a szeizmikus aktivitást jelző görbén nagyszerűen látható, hogy a földrezgések szinte teljesen abbamaradtak. A jobb oldali képen a zöld-sárga-piros színek által kirajzolódik a még friss és forró lávafolyás.

Eredeti bejegyzés:

Forró hétvégénk van, de akinek még ez sem elég megcsodálhatja az Etna jelenleg zajló kitörését.

Az idei 5. paroxizmust látványos hamupöfékelés és lávatűzijáték előzte meg (animált gif). De most már a friss magma spriccel a felszínre látványos lávaszökőkút formájában. Számos webkmerán követhetők az események:
Etna trekking
Radio7
INGV

Az INGV webkameráin így néz ki a kitörés:

A bal oldalon egy hőkamerás kép, a jobb oldalon egy normál kamera képe az Etnán zajló lávaszökőkút kitörésről. A két kép egyazon helyről készült és teljesen megfeleltethető egymásnak.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése