2011. július 22., péntek

Kitörni készül a Cleveland? És mi történik a szomszédban?


A Cleveland egy 1730 m magas, szimmetrikus kúp alakú tűzhányó az Aleut-szigetekhez tartozó Chuginadak-sziget keleti felén, a szigetív egyik legaktívabb vulkánja. Chuginadak az aleut tűzisten neve is, a népcsoport a hegyet is így nevezi. Gyakori kitörései ellenére a vulkán nem veszélyztet településeket, a sziget ugyanis lakatlan. Heves kitöréseinél a legnagyobb gondot a levegőbe emelkedő hamufelhő jelentheti, mivel a hegy egy nagyon forgalmas légifolyosó alatt helyezkedik el.




A vulkán a képhez hasonlóan most is felhőkbe burkolózik. Forrás: AVO


Az Alaszkai Vulkánobszervatórium (AVO) sárgára/készültségi szintre emelte a vulkán riasztási szintjét. Ez a figyelmeztetés a négyfokozatú skála kettes szintjét jelenti, ami arra utal, hogy a vulkán a közeljövőben kitörhet. Erre a műholdról készített hőtérképeken megfigyelhető hőmérsékleti anomáliák miatt került sor. Sajnos később nem sikerült megerősíteni az információt újabb mérésekkel, mert a hegyet sűrű felhőzet takarja. A szigeten nincsenek szeizmográfok, így a vulkanotektonikus rengéseket sem tudják megfigyelni. Az AVO munkatársai szerint a vulkán szinte bármikor képes egy kisebb kitörésre (A kisebb alatt egy akár 6 km magas hamufelhőt értve). Ilyen kisebb kitörése legutóbb tavaly szeptemberben volt, erős kitörése pedig 10 éve februárban, akkor 12 km magas hamufelhőt láthattak az arra hajózók és még lávafolyás is elindult a kráterből.

A sok alaszkai vulkán közül tehát egy talán kitörés előtt áll, de mi a helyzet a szomszédban? A relatív közeli Kamcsatka-félsziget tűzhányói ugyanúgy a csendes-óceáni tűzgyűrű részei, mint a kuril-szigetekiek. Amerikai társaikkal ellentétben az orosz vulkánok nem pihennek :-)
Az elmúlt héten kisebb (4 km magas) hamufelhőket eregetett a Karimszkij, pilóták július 12-én egy 20 km-re délnyugatra elnyúló felhőt figyeltek meg.
A Kizimen kráterében az egész elmúlt héten erős hőmérsékleti anomáliát észleltek, 10-én pedig egy 3.3 km magas hamufelhőt gyanítottak a KVERT kutatói a szeizmikus adatok alapján.
Szintén kamcsatkai vulkán a Sivelucs. Július második-harmadik hetében erős szeizmikus tevékenységet észleltek a tűzhányón, ezekhez akár 5 km-es kitörési felhők is tartozhattak. Műholdról több napon is erős hőmérsékleti anomáliát észleltek a lávadómon. Július 10-én gőz és gázfelhők törtek fel a kráterből majd 39 km-t sodródtak délkelet felé, mielőtt szétoszlottak volna. 11-én és 14-én 6 km magas hamufelhőket észleltek földi megfigyelők.



A Sivelucs kitörési felhője 2011. július 11-én. Forrás: KVERT

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése