2012. március 4., vasárnap

Reggeli cappuccino és az Etna

Etna és újra az Etna! A tűzhányók királynője, a most éppen fehér ruhában pompázó, méltóságteljesen kiemelkedő, szemet gyönyörködtető szicíliai óriás látványos produkciót mutatott be ma reggel. Az előadás nem volt hosszú, tán egy vasárnap reggeli, lassú cappuccino kortyolgatásnyi idő.

Mint a a reggeli cappuccino habja telepedik az Etna csúcsára a paroximális kitörést követő vízgőz felhő. Forrás: Radio Studio 7 webkamera


Az Etna tavaly január 2-án elindult vulkáni kitörési fázisa során szakaszokban következtek be a rövid - néhány órán keresztül tartó - paroximális kitörések. Ezek már szép, méretes kúpot növesztettek a Délkeleti kráter kúpjának oldalába. Az idei harmadik paroximális kitörés, amit Claude Grandpey részletesen dokumentált blogjában, reggel 7-kor indult, amikor a földremegés intenzitása hirtelen megnőtt és lávatűzijáték kitörések indultak el az Új Délkeleti kráter kúpjából. Fél óra múlva már láva csordult ki a vulkáni kúpból. A kitörés intenzitása egyre erősödött, másfél óra múlva már sűrű hamufelhő emelkedett fel, a kitörés paroxizmusát 8:45-kor érte el. A forró láva ahogy a vulkánt borító hóra folyt, a találkozás eredményeként vízgőz keletkezett és ez keveredve a vulkáni hamufelhővel egyedi fehér, szürke, fekete színekben játszó hamufelhőt hozott létre. 10 órakor hirtelen visszaesett a földremegés intenzitás és az Etna idei harmadik paroximális kitörése befejeződött. Akik, azonban elmulasztották ezt a látványos show-t, ne bánkódjanak, jön nemsokára a következő! Behűthetünk hozzá egy camparit vagy maradhatunk a cappuccinonál, majd kiderül mikor jön a következő Etna-show! A számos webkamera feledhetetlen élményt nyújt még akkor is, ha nem vagyunk a vulkán közvetlen közelében!

Webkamera életképek az Etna idei harmadik paroximális kitöréséről. Forrás: Radio Studio 7 webkamera, Claude Grandpey



E rövid vulkáni kitörésnek is számtalan izgalmas pillanata volt, például egy kis piroklaszt-ár kialakulása, amire Balázs is felhívta a figyelmet kommentjében. Hát, akkor nézzük ezt a különleges eseményt videofelvételen megörökítve az EtnaWalk jóvoltából:

Piroklaszt-ár az Etna ma reggeli kitörése során. Forrás: EtnaWalk


Best Blogger Tips

8 megjegyzés:

  1. piroklaszt ár...

    http://www.etnawalk.it/galleries/userfiles/images/piroc1_logo.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remek, igazi vulkanológiai csemege! Magma-hó kölcsönhatás -> freatomagmás reakció -> vízgőz felszabadulás -> magmafragmentáció -> piroklaszt-ár. Ez már nem az első az Etnán, úgy emlékszem volt már ehhez hasonló! A kivételes eseményt megörökítő videofelvétel már fenn is a blogon!

      Törlés
    2. Piroklaszt ár a kúp ÉK-i oldalén http://www.flickr.com/photos/etnaboris/6952069731/in/photostream
      Ez mintha nem hó-magma reakcióból származna.. inkább felhőösszeomlás...

      Törlés
    3. igen, ez valóban kitörési felhő összeomlásához kapcsolódó kis piroklaszt-ár, szemben a videofelvétellel bemutatott árral.

      Törlés
  2. Egy több mint 5 perces videofelvétel a kitörésről:
    http://www.youtube.com/watch?v=N_o5RHo0fAg&feature=player_embedded

    VálaszTörlés
  3. Szabi! Ezek a videók... fuuhh :) szem eláll, száj tátva. Ezek alapi torló árak lennének? Nagyon érdekes. Egyébként annak ellenére, hogy ez Etna nem elsősorban a piroklaszt-árakról híres Boris egy 2009-es cikkében 4 féle piroklaszt-ár képződési modellt is ismertet. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377027308005209 Tavaly pedig kijött egy munka, ami kifejezetten a lávafolyás-hó interakció során kialakuló PDC-kről szól. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377027311000205

    VálaszTörlés
  4. Itt a jelentés olaszul... izgalmas képekkel...
    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=503

    VálaszTörlés
  5. Boris körülbelül két órája írta, hogy még mindig van némi láva effúzió a kúp DNY-i lejtőjén. A Radio Studio7 egyik webkameráján is látszik ahogy vörösen pislákol a még aktív nyílás.

    VálaszTörlés