2011. január 3., hétfő

Kitört az Etna!

Frissítés: Évi (23:40)
És a mai nap végére még egy kis ajándék: egy nagyszerű videófelvétel került fel a YouTube-ra, melyet Giovanni Tomarchio, az Etna kiváló videó krónikása készített (részlet a helyi híradó mai adásából):


Forrás: YouTube.


Frissítés: Szabolcs (10:50)

Izgalmasan kezdődik az év! 2009. júliusa után először zajlik látványos lávatűzijátékszerű kitörés az Etnán! A vulkán csiki-csuki játéka tehát egy újabb fordulathoz ért. December 22-én már puffant egy nagyot, valószínűleg ez kitisztította a kürtőt a feltörő magma előtt.
A legfrissebb hírek szerint a kis erősségű stromboli-típusú kitörés tovább zajlik, bár ez a webkamerákon jelenleg nem látszik. A felhővel borított csúcs felett kisebb gáz- és gőzfelhő figyelhető meg csupán. A cataniai INGV hőkamerái azonban továbbra is jelzik a vulkáni aktivitást.
További hírekkel rögtön jelentkezünk, ahogy új információkat kapunk!
Közben egy másik érdekes hír: Valami mozog az Eyjafjallajökull alatt is... Az Izlandi Meteorológiai Intézet földrengés adatai ismét rengéseket jeleznek a tűzhányó alatt. Egyes hírek szerint a közeli farmerek robbanásokat hallottak a hegy felől, hivatalos megerősítés azonban bármilyen vulkáni aktivitásról nem érkezett. Elképzelhető, hogy a kráter belső falán voltak nagyobb kőomlások. Azonban érdemes ismét figyelni az izlandi vulkánra, mert az elmúlt év végén a felszíne újra elkezdett kissé emelkedni.


Első bejegyzés: Balázs (0:27)
Tűzijátékkal köszönti az új évet az Etna, a világ egyik legaktívabb tűzhányója!

Több nekifutást követően, alig néhány órája (2011. január 2. késő este) kezdődött el a kitörés az Etnán, erősítette meg Boris Behncke az INGV-Catania munkatársa. Jelenleg látványos tűzijátékszerű kitörés zajlik a csúcsrégióban (a Délkeleti csúcskráter kúpjának keleti oldalában lévő kisebb kráterben). Ezt a szaknyelvben Stromboli-típusú kitörésnek nevezzük. Ez a kitöréstípus inkább látványos, mintsem veszélyes. A vulkán kürtőjében felfelé áramló gázdús magmában megkezdődik a gázok kiválása (a feláramlás során bekövetkező nyomáscsökkenés hatására). A felszínhez közeledve egyre több gáz oldódik ki a magmából, aminek eredményeként a magma felhabzik. A végeredmény nem más, mint egy felrázott dobozos sör esetén... A gázok feszítő erejének köszönhetően a magma kisebb-nagyobb cafatokra szakadó darabjait a kitörés ereje több tíz vagy száz méter magasra repíti.

Az első képek egyike az Etna 2011-es kitöréséről. Kép: Boris Behncke, 2011. 01. 03., 00:54


Best Blogger Tips

11 megjegyzés:

  1. Az INGV is megerősítette a hírt!!!

    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=297:aggiornamento-etna-3-gennaio-2011--etna-update-3-january-2011&catid=24:news&Itemid=370

    VálaszTörlés
  2. A kitörésről készült webkamerás képekből összeállított képsorozat:

    http://www.etnaweb.net/slideshow_nunziata/slide.php

    VálaszTörlés
  3. Látom, résen vagytok! Éjjel figyeltem a webkamerát, igen mutatós képeket láthattam, sajnos nem túl közelieket. Klassz, hogy animálták, így még látványosabb!

    VálaszTörlés
  4. Amúgy Noli voltam, csak nem léptem át a másik névre...

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Ami még izgat ezzel kapcsolatban, hogy végül ki nyerte a sört? :-)

    VálaszTörlés
  6. A nagy izgalom közepette elfelejtettem Boldog Új Évet kívánni!

    Videó az Etna tegnap esti kitöréséről:

    http://www.youtube.com/watch?v=AKJYJyYTeJo

    VálaszTörlés
  7. Sparhelt,
    2 napon múlott, de vesztettem (analitikai hiba a becslésben)... még ha biztos is voltam, hogy napokon belül beindul az Etna... a határidő azonban határidő! a sör pedig sör és így is folyik (és jól esik) :-)

    VálaszTörlés
  8. Megjelent a Cataniai obszervatórium jelentése a tegnap este kezdődött kitörésről:

    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=299

    Szabi! felcsillant némi reménysugár: A jelentésben olvasható, hogy valószínűleg december 23-án is történhetett hasonló Stromboli-típusú kitörés. De a felhős időjárás miatt ez nem volt látható! ;)

    VálaszTörlés
  9. Új Etna webkamera került fel a blogba Etna-3 néven és a Vulkán webkamerák oldalon érhető el!!!

    A legfrissebb hírek szerint egy időre elcsendesedett a kitörés.

    http://www.flickr.com/photos/etnaboris/5321075804/

    A cataniai obszervatórium honlapján látható szeizmogramok is egészen kisimultak és a vulkáni tremorok amplitudója is jelentősen csökkent.

    VálaszTörlés
  10. A cataniai INGV legutóbbi (mai) frissítése:

    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=300

    VálaszTörlés