2012. május 10., csütörtök

Továbbra is izzó lávakupac a Soufriére Hills tűzhányón és egyéb tüzes hírmorzsák

A félév végi sürgés-forgásban néhány gyors "tüzes" hírmorzsa.
Izzó lávadóm a montserrati Soufriére Hills vulkánon. Forrás: MVO

A Montserrat Volcano Observatory legfrissebb híre arról számol be, hogy a Soufriére Hills lávadómja belül még mindig izzásban van, ami kb. 500 fok feletti hőmérsékletet jelez. Vélhetően a naponta néhány alkalommal lezúduló törmelékfolyások, kisebb piroklaszt-árak "sebhelyei" lehetnek ezek, ahol a lávadóm belsejében lévő forró gázok kiszökhetnek. Hasonló képet utoljára 2010 novemberében tettek közzé. A lávadóm kitüremkedés 2010 februárjában állt le, de a márciusi kürtőtisztító freatikus kitörés és a lávadóm belsejének továbbra is magas hőmérséklete azt jelzi, hogy a vulkán még korántsem alszik mélyen, csupán szúnyókál és bármikor felébredhet még.
Néhány további vulkánhír:
Május 8-án volt a 20. század legnagyobb vulkáni tragédiájának 110. évfordulója. A Mt. Pelée kitörése során pillanatok alatt elpusztult Martinique szigetének legnagyobb települése, St. Pierre - 28 ezren haltak meg! A tragédia megrázta a tudományos társadalmat és ösztönzően hatott a közvetlen vulkánmonitoring rendszer kiépítésére. Az eseményekről, annak további következményeiről részletes leírás található a Vulkánok c. könyvemben.
Vulcanoi kitörések a mexikói Popocatépetl tűzhányón. Forrás: CENAPRED webkamera képek

Továbbra is működésben a mexikói Popocatépetl. A "Füstölgő hegy" változó intenzitással, jellemzően vulcanoi-típusú kitörésekkel éli mindennapjait. A kitörések mind nappal, mind éjszaka remekül követhetők - tiszta időben - a CENAPRED webkameráin keresztül.
Végül, Etna: az április 23-24-i kitörés óta viszonylagos a nyugalom a hegyen, azaz azóta nem történt újabb paroximális kitörés. 17 nap telt el azóta, ez a nyugalom kezd már viszonylag hosszúra nyúlni, hétvégére esetleg lehet tervezni egy látványos Etna show-t? Kedden azért puffant egyet az Etna: a Bocca Nuova kráterből mintegy 100 méter magasba robbant ki kőzettörmelék, gőz, gáz, azaz egy jellemzően freatikus kitörés történt. A tűzhányón jelenleg erős gázkiáramlás figyelhető meg.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése