2012. január 15., vasárnap

Tovább folytatódik az afrikai vulkán-show

A kongói Nyamuragira (más néven Nyamulagira) vulkán kitörése tavaly november 6-án kezdődött és több mint 2 hónap után töretlen erővel továbbra is látványos lávaszökőkút kitörésekkel kápráztatja el a helyi hatóságok által a médiákon keresztül helyszínre hívogatott turistákat.
A legfrissebb videofelvétel és a gorilla.cd beszámolója szerint továbbra is izzó lávacafatok csapnak fel a friss vulkáni fröccskúpból. A NASA Earth Observatory január 3-i képén megfigyelhető az északkelet felé kígyózó, nyílt felszínű lávafolyás, a robbanásos kitörést pedig érzékelhető kéndioxid gázkiáramlás kíséri.

Innen távolból is élvezzük tehát a Föld e nagyszerű látványos folyamatát videofelvételen:


... és néhány pazar képen keresztül a gorilla.cd jóvoltából:



A Nyamuragira jelenlegi kitörésének időbeli hossza már meghaladja az elmúlt évtizedek jóval rövidebb kitöréseinek időtartamát. Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. A Nyamuragirára mennyire jellemző a hosszan tartó kitörések, illetve a közelben fekvő "Sake" és a "Lake Kivu"-nak van köze a robbanásos kitörés fellépésének? Azért kérdezem, mert a robbanásos kitöréseknél több SiO2-hoz hasonló, könnyű anyagok vannak jelen és a közeli tavakban lévő üledék, vagy víz mennyire befolyásolja az ilyen kitöréseket(persze, hogy ha érintkeznek)?

    Off: A Costa ricai Turrialba vulkán január 12. dátummal kitört. A kitörés ideje,helyi idő szerint, 15:10 és 15:20 között lépett fel.
    Bővebben:
    http://www.volcanodiscovery.com/view_news/4285/Turrialba-Volcano-Costa-Rica-new-eruption-on-January-12-2012.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tűzhányó kitörései néhány hétig vagy hónapig tartanak. A kitöréseket pedig néhány éves nyugalmi időszakok választják el.
      A jelen kitörés tisztán magmás robbanásos, ami azt jelenti, hogy kitörés jellegét a magmában oldott gázok határozzák meg. Ilyen esetben a magma forráskőzetéből származnak az illók és nem külső forrásból. A Nyamuragira működésére nincsenek hatással a környező nagyobb tavak.
      A magma-víz kölcsönhatás nagyon heves reakciót eredményez, ami alapvetően befolyásolja a kitörés jellegét. Ezeket a kitöréseket hidrovulkáni kitörésnek nevezzük.

      Törlés
  2. Úgy tűnik abbamaradt a kitörés az új Vörös-tengeri szigeten.
    http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=76950

    VálaszTörlés
  3. Az origo.hu címlapján és a Tudomány rovatban: "A Kárpát-medencében is lehet még vulkánkitörés"...
    http://www.origo.hu/tudomany/20120116-vulkan-tuzhanyo-csomad-szent-annato-harangi-szabolcs-lehet-meg-vulkankitores.html

    VálaszTörlés