2012. január 3., kedd

Nem fog kitörni "szupervulkán" Németországban!

Éppen készítem 2011 vulkáni kitöréseinek összesítését, amikor csörög a telefon és a rendszeresen jelentkező Class FM kedves hírszerkesztője köszönt rám, természetesen egy újabb vulkáni kérdéssel: "Okozhat-e ökológiai katasztrófát egy német szupervulkáni kitörés?" A hírről természetesen tudok, amit a - nem is tudom, hogy jó-e népszerűsíteni - a brit Daily Mail hozott le tegnap és hát természetesen rögtön megjelent, szinte szó szerint ugyanaz a - hogyan is fejezzem ki magam - butaság a hazai sajtóban is... Hát, azt hittem ezzel a témával nem is kell különösebben foglalkozni, annyira elrugaszkodott a valóságtól, de úgy tűnik lesz munkánk bőven ebben az évben is, hiszen 2012 elkezdődött! Most a Laacher-see kitörés megismétlődésével ijesztgetnek!

Nagyon röviden:
1. Németország területén nincsen szupervulkán!
A szupervulkán kifejezést a vulkanológusok egyre kevésbé használják érezvén azt, hogy ennek milyen hatása van a médiára. Az elnevezés egy BBC-Discovery Channell adás nyomán honosodott meg, ami a Yellowstone esetleges kitöréséről szólt. Ennek kapcsán valóban nagyobb figyelem fordult ezekre a hatalmas kitörésekre és a kitörések erősségét jelző VEI skálán a legmagasabb fokozatot elnevezték szupervulkáni kategóriának. Ez azt jelenti, hogy a robbanásos kitörés során több mint 1000 köbkilométer térfogatú vulkáni anyag (tefra) kerül a felszínre. Ez hatalmas mennyiség! A Laacher-see kitörés 12900 évvel ezelőtt "csupán" mintegy 6-10 köbkilométer mennyiségű tefrát dobott ki, ami bár önmagában jelentős térfogat, de messze nem szupervulkáni!

2. Az Eifel térsége valóban vulkanológiailag potenciálisan aktív, de nem várható katasztrofális kitörés!
Mit jelent azonban ez az állítás? Azt, hogy potenciálisan lehet e térségben vulkánkitörés, de az jóval kisebb nagyságú lehet, mint amit most a híradások üzennek! Az utolsó vulkáni működés az Eifel hegység nyugati részén található maar-vulkáni területen zajlott mintegy 10 ezer éve. Azaz nem a Laacher-see kitörés volt a legutolsó, ami egyébként az előzőektől kissé távolabb, az Eifel keleti felén található. Sok jel mutat arra, hogy az egykor látványos, és ritkán pusztító kitöréseket is produkáló területen akár még lehetnek újabb kitörések is. Azonban, ha lesz is ilyen akkor az feltehetően a nyugati-Eifelben zajlik majd és egy robbanásos, úgynevezett freatomagmás maar-vulkáni vagy egy látványos lávatűzijáték-szerű kitörés lesz, ami ijedelmet biztos fog okozni, de katasztrófát nem (inkább turistacsalogató látványosság lesz). A Laacher-see kitörés jelentős mennyiségű magmás anyagot juttatott a felszínre, ami után egy tál-alakú beszakadásos kaldera jött létre (ez maga a tó területe). Egy ilyen kitörés nem egyik napról a másikra következik be, hanem feltehetően sok-sok előjel után.

3. A "szupervulkánoknak" sincsen pontos kitörési ciklusaik!
Ugyanúgy, ahogy a többi vulkánnak sincs! Van, amikor úgy tűnik rendszeresen működnek, de többnyire nem lehet órát igazítani hozzájuk! Az olyan állítás miszerint idézem "ezek a tűzhányók pedig 10-12 ezer évente szoktak kitörni" minden alap nélküli (na ezt sikerült nagyon enyhén, de szépen megfogalmaznom!)!

4. Semmi hasonlóság nincs a Laacher-see vulkánkitörés és a Pinatubo kitörése között!
Ég és föld, vagy alma és körte és sorolhatnánk tovább! Nagyon-nagyon különbözött a két kitörés, nincs semmi értelme ezeket így összehasonlítani!

5. Hol vannak a híradásokban "idézett", az előjelzést adó vulkanológusok?
Természetesen sehol! Ez a legegyszerűbb módja az össznépi riogatásnak: "bizonyos kutatócsoportok", vagy jelen esetben "egyes vulkanológusok" ezt és ezt mondják. Olvasott bárki is neveket ehhez kapcsolódóan? Nem! De így jobban eladható egy színesnek tűnő hír, amit biztosan nagy örömmel olvasnak sokan, mert szeretünk borzongani! Szeretünk félni, szeretjük várni a világvégét! Az ilyen hír tehát érdekes (?) és sokakat kielégít! Igazán, ezek cáfolata már unalmas, hiszen miért jó letörni azt a szép várakozást hogy katasztrófa vár ránk! Bocsánat, én egy ilyen unalmas ember vagyok, ahogy nyilatkoztam "nem kell egy hatalmas sötét ördögöt a falra festeni, elég egy kicsit is". Azaz nem jó ilyen hírekkel félrevezetni az embereket, igazán vannak valóban olyan jövőbeli veszélyes természeti események amelyek bekövetkezése sokkal valószínűbb és talán jobb azokra felkészülni, jobb azokkal foglalkozni. Azonban ez nem egy össznépi riasztgató játék formájában történhet, hanem szakmailag megalapozott tanulmányokkal, elemzésekkel. Ez talán nem annyira színes hír, de talán egyszer hasznosabb lesz...

Best Blogger Tips

19 megjegyzés:

  1. Felkaptam én is a fejem erre a hírre, amit inkább nem jellemeznék...

    A Pinatubo vélhetően onnan jött, hogy több tudományos cikkben is felhozzák összehasonlításnak - de csak a kitörés mérete miatt. Mivel ez egy igen jól dokumentált kitörés volt, azért alkalmazzák. Az alábbi cikk is így tesz: Evolution and environmental impacts of the eruption of Laacher See Volcano (Germany) 12,900 a BP

    VálaszTörlés
  2. Elismerem és tisztelem Harangi úr szakmai tudását, de a cáfolat jobban célt ért volna kicsit több alázattal és kevesebb nagyképű lózunggal.

    Pontosan az ilyen jellegű megnyilvánulások miatt nem szokás kikérni az ún. tudósok véleményét, ugyanis egy laikusnak kizárólag magas lóról, fennhéjázva, ripacskodva tudnak reagálni.

    VálaszTörlés
  3. Thx a cáfolatot, egy kissé megnyugodtam.

    VálaszTörlés
  4. ÉN laikus vagyok, e ebben semmi ripacskodást nem érzek, azt sokkal inkább, hogy el tudom képzelni, hogy a kutatóknak mennyire elegük lehet a szenzációhajhász, ferdítésekkel, csúsztatásokkal teli cikkekből.
    A médiának ezt a fajta "szenzációgyártását" sokkal károsabbnak érzem, mert a sok hülyeség mögött elveszni látszik sok lényeges és valóságalappal rendelkező dolog.

    VálaszTörlés
  5. Stöckert Gábor2012. január 4. 10:17

    Én sem érzem ripacskodásnak, sőt teljesen érthető Harangi úr kirohanása.

    Sajnálom, ami történt, nem voltam elég éber szerkesztő. Ma egy új cikkel igyekszünk korrigálni a tegnapit.

    Stöckert Gábor (Index)

    VálaszTörlés
  6. A "tudatos pánikkeltés" hullámai mellett azért lássunk valóban egy igazi természeti csodát, ahogyan egy sziget születik: végre vannak videofelvételek a Vörös-tengeren, Jemen közelében zajló vulkánkitörésről! Részletek itt:
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  7. Szabolcs, nem tudom, a szantorini szeizmogramot láttad-e már: http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/realtime/qplot/SANT.active.gif
    Kissé érdekes...

    VálaszTörlés
  8. Noli, annyit tudok, hogy tavaly nyár óta a szokottnál erősebb a szeizmikus aktivitás Santorini-n. Megnéztem az elmúlt napok szeizmogramjait, amelyeken szintén megfigyelhetők időszakos rengésrajok. A hipocentrumok jól kivehetően egy délnyugat-északkeleti vonal mentén sorakoznak egészen a vízalatti Kolumbo vulkánig (ahol volt egy 3.2M rengés is volt nem olyan rég), de többségük a kaldera alatt helyezkedik el. A rengések vélhetően magmás eredetűek (jaj, csak a média meg ne kongassa a vészharangot, hogy újabb pusztító Santorini kitörés következik...). A helyzet mindenképpen olyan, hogy oda kell figyelni! A Nea Kameni 1950-ben működött utoljára, azóta csak eltelt több mint 60 év, tehát... akár újra működhet! Valószínűleg, ha lesz, akkor inkább egy kisebb kitörés várható itt, mintsem egy óriási kaldera-formáló működés (csak a rend kedvéért).

    VálaszTörlés
  9. Nekem tetszik a reagálás, nem éreztem túlzottnak... a téma egyébként érdekes, és nem baj, ha néha egy-egy ilyen "kacsát" felkap a média, legalább eszébe jut az átlagembernek is, hogy létezik vulkán Európában Olaszországon és Izlandon kívül is...

    VálaszTörlés
  10. Csak érdeklődnék az El Hiero-ról. Leállt a kitörés?

    VálaszTörlés
  11. Kedves Sparhelt, amennyire nehéz megjósolni egy vulkánkitörés kezdetét, annyira nem egyszerű megmondani mikor van vége egy kitörésnek. Ráadásul egy olyan típusú kitörés, ami most El Hierronál zajlik olyan, aminek lehetnek akár több hetes szünetei, majd újra felújul, illetve felerősödik a kitörés. Jelenleg a földremegés intenzitása igen kicsi, mégis még a mai napon is kerültek "lávalufik" a tengervíz felszínére. Sőt, továbbra is megfigyelnek elszíneződő foltokat a tengeren, valamint kisebb nagyságú jakuzzikat, ami erős gázkiáramlásra utal. Ezek a megfigyelések azt jelezhetik, hogy még mindig zajlik a vulkáni működés. Elképzelhető, hogy csupán az történik, hogy a jobban megnyílt hasadékokon keresztül kisebb rezonanciával áramlik fel a gáz-gazdag magma. Mindenesetre továbbra is naponta ellenőrizzük az adatokat, hogy ne maradjunk le semmiről! Addig is érdemes megnézni a Vörös-tengeri kitörés videofelvételeit (l. korábbi bejegyzés), amik megmutatják milyen látványos lehet egy ilyen kitörés, ha a tengervíz fölé csap! Szép estét!

    VálaszTörlés
  12. Az év végén már egy kis jelt adott az Etna, ma este megint elkezdett lassan emelkedni a földremegés intenzitás: lehet, hogy éjszaka elindul az idei év első paroximális kitörése? Ha már ezt Boris Behncke a cataniai obszervatórium munkatársa is sejteti, akkor tényleg lehet benne valami...

    VálaszTörlés
  13. Etna reggeli műsoráról mentett webkamera képeket animáltam: http://youtu.be/Hrr4BKW0mjA

    VálaszTörlés
  14. Szabolcs, nagyon köszönöm a Szantoriniről írt véleményedet!

    VálaszTörlés
  15. Noli, ez fantasztikus kitörés volt, köszönjük az animációt, gyorsan felraktam a Legfrissebb Rövidhírek rovatba:
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  16. Ilyenkor mi történik a mélyben?
    http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/realtime/qplot/SANT.active.gif

    VálaszTörlés
  17. Kedves TOM, nem könnyű csupán ennyiből ítélni, de úgy vélem ezek a rengésrajok magmaanyag vagy abból kiszabaduló gázok mozgásához köthetők. Ez akár teljesen normális is lehet egy aktív (most éppen szunnyadó) vulkán esetében és nem feltétlenül vezet kitöréshez. Itt 1950-ben volt az utolsó kitörés (Nea Kameni), leszámítva a közeli víz alatti Kolumbo működését. Nem lenne tehát különös meglepetés, ha újabb kitörés lenne a Nea Kameni-n a jövőben. Ennek időpontját azonban nem lehet megjósolni!
    Az ábra felső részén látható, a késő éjszakai órákban zajló egyedi jeleket viszont szerkezeti mozgások (törések, hasadékok nyílása) okozhatják. Azonban ezek mértéke igen csekély, vélhetően nem érik el a 2-es magnitúdó értéket sem, azaz egyfajta mikrorengések. Ez is belefér egy potenciálisan aktív vulkán életébe. Mindazonáltal a tavaly nyár óta szaporodó rengések azt jelzik, hogy a mélybeli magmás rendszer aktív, azaz jó odafigyelni rá! Jó lenne tudni a hipocentrumok helyzetét és a pontos magnitúdó értékeket!

    VálaszTörlés
  18. Tisztelt Harangi Úr!
    Köszönöm a válaszát, harmatgyenge hozzáértésemmel én is magma áramlására gondoltam, ebben vártam megerősítést.

    VálaszTörlés
  19. Pedig már kezdtem örülni hogy végre történik valami. Kitör egy vulkán. És minket is elér, tök izgalmas... de nem. :D

    VálaszTörlés