2011. augusztus 9., kedd

Új lávafolyam Hawaii-n, nem csendesül a 28 éve tartó vulkáni működés

Alig telt el 5 hónap a márciusi Kamoamoa hasadékkitörés óta, és Pele istennő ismét elkápráztatja a vulkánrajongókat. A Kamoamoa kitörést követően a láva néhány hét alatt "visszatért" a Pu'u'O'o(kép) és Halema'uma'u(kép) kráterekbe. Az ezt követő hónapokban főként a Pu'u'O'o működése vonta magára a figyelmet. Április közepére már egy kisebb lávató (kép: a lávató április 21-én) alakult ki a kráterében, amit újabb és újabb magmacsomagok felnyomulása táplált. A magmautánpótlás olyan intenzív volt, hogy elkezdte megemelni a kráteraljazatot, ami körülbelül 110 méter emelkedést követően érte el azt a magasságot, amely a Kamoamoa kitörést megelőző kráteraljzat-beszakadás előtt jellemezte a vulkánt. Az emelkedés azonban nem állt meg, további magmacsomagok érkeztek, amelyek annyira felboltozták a kráteraljzatot, hogy végül a lávató felszíne már elérte a kráterperem szintjét (lásd 1. ábra).

1. ábra A Pu'u'O'o kráterében kialakult lávakupola 2011. 07. 28-án. A kép forrása: HVO, felirat: Kiss Balázs Tűzhányó blog.

A vulkáni szerkezet nem sokáig bírt ellenállni ennek a nyomásnak, amelyet a kürtőrendszerbe nyomuló és a kráteraljzatot is felboltozó egyre gyarapodó magma fejtett ki rá. Helyi idő szerint 2011. augusztus 3-án délután 2:02-kor a felboltozott kráteraljzat elkezdett süllyedni, majd néhány órával később teljesen beszakadt. A Pu'u'O'o alatt felhalmozódott kőzetolvadék ugyanis új utat talált magának(videó, kép a kráteraljzat omlást követően) .

A helyi obszervatórium normál és hőkamerás képeiből készült videó a Pu'u'O'o kráteraljzatának beszakadásáról 2011. 08. 03. Forrás: HVO

A kráteraljzat beszakadásával párhuzamosan a vulkáni kúp nyugati lejtőjének lábánál több hasadék is felnyílt és ezeken keresztül (hőkamerás kép) kezdett kiömleni a láva. A lávaöntés olyan intenzív volt, hogy kb. 1,5 óra alatt 3 km-t haladt a lávafolyás. A láva több ágban folyt nyugati irányba, akár egy fonatos folyó (hőkamerás kép). A hasadékokból kibugyogó magma kisebb fröccskúpokat hozott létre (lásd következő videó).


A HVO munkatársainak felvételei 2011. 08. 03-án a fonatos lávafolyásról és az új fröccskúpokról. Forrás: Big Island Video News.com, eredeti videó: HVO.

A fonatos lávafolyás este mutatja meg igazi arcát:


Éjszakai videofelvétel a Pu'u'O'o Nyugati oldalából kiinduló fonatos lávafolyásról. Forrás: Reuters

A Reuters éjszakai felvételén nagyszerűen megfigyelhető a lávafolyás felszínének fejlődése. Ahol a lávafolyás egy laposabb térszínre ér lelassul és a felszínén lávabőr képződik, majd a meredekebb térszínen a felgyorsuló lávafolyás felszínét borító lávabőr felszakadozik és eltűnik. Az is látható, hogy lávafolyás főként csatornákban halad és nem terül szét a felszínen. Ennek köszönhetően a lávafolyások jóval messzebbre juthatnak, mert a csatornában jóval kevesebb hőt veszít a láva, így a viszkozitása alig nő.

Egy héttel a fentebb leírt eseményeket követően a magma továbbra is Pu'u'O'o kúp nyugati oldalában lévő hasadékokon keresztül kerül a felszínre és a fonatos lávafolyást táplálja. Az új hasadékok felnyílása új utat nyitott a Kilauea vulkán alatt lévő magma előtt, aminek hatására jelentősen esett a lávató szintje a csúcskráterben is. Egy hét után úgy tűnik kisebb, de egyáltalán nem szokatlan változások állnak be a Kilauea működésébe. A lávató aktivitást lávaöntés váltja fel a Keleti Rift Zónában, a csúcs kráterben lévő beszakadásos kráterbe pedig jóval kevesebb magma jut, ami alacsony lávatószinttel jár együtt.
Az alábbi videó 2 napja készült az új hasadékokról:


A HVO felvétele 2011. 08. 08-án a Pu'u'O'o nyugati oldalában zajló lávaöntésről. Forrás: HVO

A Hawaii Vulkaológiai Obszervatórium honlapján további képeket találhatnak nem csak a mostani eseményekről, hanem az azt megelőző lávató működésről is(link). Érdemes nézni a webkamerákat is, én csupán félórával maradtam le a bejegyzésben taglalt kráteraljzat-beomlásról, de kis szerencsével bárki szemtanúja lehet ilyen eseményeknek.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése