2011. augusztus 11., csütörtök

Kamcsatkai vulkánok működésben


Kamcsatkán szinte nincs nap vulkánkitörés nélkül. A KVERT információi szerint jelenleg 4 vulkán mutat jelentős aktivitást. Közülük 3, a Sivelucs, a Karimszkij és a Kizimen esetében a legmagasabb riasztási szint van érvényben, a Bezimjannijnál (Ez a vulkán büszkélkedhet a legmagasabb megfigyelt kitörési felhővel a Földön, mely az 1956-os kitörése során alakult ki és elérte a 40 km-es magasságot!) pedig eggyel alacsonyabb fokozat.
A vulkánok hamufelhőjét is megfigyelhetjük az alábbi Modis képen.Baloldalt egy 250 m felbontású Modis műholdképet láthatunk a Kamcsatka-félsziget középső keleti területeiről. Jól kivehető az egyes aktív tűzhányók hamufelhője, amint a szél délkelet felé sodorja őket. A kép közepén kanyarog a félsziget leghosszabb vízfolyása, a Kamcsatka-folyó. A jobboldali térképvázlaton feltüntettem az egyes vulkánokat, hogy könnyebben lehessen azonosítani őket a fotón. A két kép méretaránya azonos.

A KVERT jelentése alapján tudjuk, hogy a Sivelucs jelenleg a legaktívabb kamcsatkai vulkán, folyamatosan eregeti a hamufelhőket, melyek akár 10 km magasra is feljutnak és a térség feletti nemzetközi légiforgalmat is akadályozzák. A hamufelhők átlagban csak 3-6 km magasak. A kitörést folyamatos földremegések is kísérik.
Hasonló aktivitást mutat a Kizimen és a Karimszkij is, néha akár 10 km magas hamufelhőkkel az előbbi és 6 km-esekkel az utóbbi esetében. A fenti kép készítésének idején épp csak egy kisebb felhő emelkedett a hegyek fölé.
A Bezimjannij esetében nem csak hamufelhőket láthatnak a megfigyelők. A lávadóm lejtőiről egy viszkózus (nagyon sűrűn folyó) lávafolyás halad a tűzhányó lábai felé.

A Kizimen kitörés közben 2011. július 20-án nappal és este.
A Bezimjannij július 11-én.
A Sivelucs kitörései egy hónap különbséggel. A baloldali kép 2011. július 11-én, a másik augusztus első napján készült. A képek forrása: KVERT.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése