2011. augusztus 11., csütörtök

Ébredezik az Aleut-ív?

A Kamcsatka-félsziget számos, szinte folyamatosan működő, szorgos tűzhányójához képest az alaszkai Aleut-szigetek vulkánjai jóval aluszékonyabbak. Most azonban itt is zajlanak az események: ismét működésbe lépett az Aleut-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, a Cleveland.

Bal oldali kép: a Cleveland elhelyezkedése az Aleut-íven belül (a térkép forrása: AVO); jobb oldali kép: a Chuginadak-sziget D-DNY felől, melyen két tűzhányó is található: a Cleveland és a Tana (utóbbi egy vulkáni komplexum) (forrás: Google Earth).

A vulkán már korábban is hírt adott magáról, amikor is július 20-án zöldről (nyugalmi állapot) sárgára (készültségi állapot) emelték a riasztási fokozatot. Ennek alapja az volt, hogy július 19-én és 20-án tartós hőmérsékleti anomáliát észleltek a műholdfelvételeken. Július 21-26. között sűrű felhőzet borította a tűzhányó csúcsrégióját, így sajnos nem tudtak további megfigyeléseket végezni.
Ezután 2011. augusztus 2-án az Alaszkai Vulkán Obszervatórium (AVO) már narancssárgára (figyelmeztetési állapot) emelte a riasztási fokozatot, ugyanis egy kb. 40 m átmérőjű lávadómot figyeltek meg a vulkán kráterében július 29-én. Sajnos kevés információ áll rendelkezésre (a szigeten nincs kiépítve szeizmikus hálózat), csak annyit lehet tudni, hogy a lávadóm valamikor július 7. után kezdhetett el kitüremkedni (ekkor készült ugyanis az utolsó olyan kép, amikor nem borította felhőzet a vulkán csúcsrégióját, és ekkor még nem figyeltek meg lávadóm-aktivitást). A növekvő lávadóm okozza/okozta a műholdfelvételeken július 19. óta észlelt termális anomáliát, ami arra utal, hogy akkor kezdődhetett a lávadóm-kitüremkedés.

Hamis színes műholdkép a Cleveland tűzhányóról 2011. augusztus 7-én, melyen jól látható a kráterben izzó (hőmérsékleti anomáliát jelentő) lávadóm. A zöld vonal a Chuginadak-sziget határvonalát jelöli, a fekete sávok pedig adathiányokat jelentenek. A kép forrása: Rick Wessels (Alaska Volcano Observatory).

A lávadóm-növekedés folytatódásával (ami a hasonló vulkánokon megfigyeltek alapján hetekig-hónapokig tarthat) lávafolyások indulhatnak meg a tűzhányó oldalán, ami veszélyt nem jelentene senkire, ugyanis a Chuginadak-sziget lakatlan. A lávadóm növekedését ugyanakkor robbanásos kitörések is kísérhetik, melyek bármikor, előjelek nélkül bekövetkezhetnek, és kb. 6 km magas (tengerszint felett) hamufelhőket lövellhetnek a tűzhányó fölé (ezzel veszélyeztetve a légi közlekedést). Mindeddig azonban egyelőre csak lávadóm-növekedést észleltek. Az elmúlt napokban kedvező volt az időjárás, így az obszervatórium tagjai közvetlen megfigyeléseket tehettek, illetve fényképeket is készíthettek a növekvő lávadómról:

Bal oldali kép: a gyönyörű, szimmetrikus kúp alakú Cleveland tűzhányó csúcsrégiója 2011. augusztus 8-án (a képet készítette: Kym Yano, National Oceanic and Atmospheric Administration). Jobb oldali kép: a Cleveland 200 m széles kráterében növekedő lávadóm (ami a képen már kb. 60 km átmérőjű) 2011. augusztus 8-án (a képet készítette: Dave Withrow, National Oceanic and Atmospheric Administration).

Habár a Cleveland egy olyan tűzhányó, mely egy távoli, lakatlan kis szigeten található, és azt gondolná az ember, hogy nem okozhat komolyabb problémát, veszélyt senkire és semmire nézve, mégis folyamatosan figyelnünk kell a viselkedését, ugyanis nagyobb robbanásos kitörésekre is képes (VEI=3-as kitöréseket is produkált), melyek során a magasba emelkedő hamufelhők komolyabban veszélyeztethetik a légi közlekedést (a vulkán egy igen forgalmas légi folyosó alatt található). A Cleveland működésének megfigyelése viszont nagyon nehézkes egyrészt az időjárási viszontagságok miatt, másrészt a kiépített szeizmikus hálózat hiánya miatt. A műholdfelvételek nélkül szinte semmit sem tudnánk a tűzhányóról, ezek segítségével szeizmográfok nélkül is detektálható, ha valami készülődik a vulkánon (ezután már helikopterrel megközelítve a tűzhányót, feltérképezhető, hogy mi is történik valójában).


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése