2011. február 20., vasárnap

Etna: mi történt a felhők mögött?

Frissítés: Nagyszerű videók Hawaii-ról. A múlt héten a megszokottnál intenzívebb volt a vulkáni működés Hawaii-n. A Pu'u'O'o kráterében egymást követték a lávafolyások. A Kilauea csúcskráterében lévő kisebb beszakadásos kráterben több omlás is történt. (A bejegyzés a múlt héten készült, de technikai okokból csak most sikerült közzétennünk.)

Bejegyzés:
Február 18-án, pénteken az év második jelentős robbanásos kitörése zajlott az Etnán. Ez a vulkáni működés 36 nappal követte a korábbi, január 12-13-i látványos vulkáni show-t. Az előző eseménnyel szemben most azonban nem volt szerencséjük a webkamerákhoz szaladó vulkánrajongóknak, a kitörés viharos felhők mögött zajlott. A cataniai INGV részletes jelentése most felfedte mi is történt a felhők mögött.

Az Etna február 18-i és az azt megelőző kisebb február 16-i kitörése jól látható a földremegés szeizmogramon. Forrás: INGV Catania


A kitörés a Délkeleti kráter oldalában lévő beszakadásos kráterben történt (2007 óta a Délkeleti kráter környékén csak ez az aktív kitörési központ), ugyanott ahol 36 nappal korábban, és nem több mint 11 órán keresztül tartott. Jellegében hasonló volt az előzőhöz, azaz stromboli-típusú lávatűzijáték és hawaii-típusú lávaszökőkút kitörés jellemezte. Érdekes módon a kitörés nagyon hirtelen indult el, szemben a januárival, amit viszonylag hosszabb szeizmikus aktivitás előzött meg. A robbanásos kitöréshez kisebb lávaöntés is társult, ami a január 12-13-i lávaöntés vonalát követte a Valle del Bove irányába.
Ezt a kitörést megelőzte február 16-án egy rövid robbanásos kitörési esemény, valószínűleg az Északkeleti kráterben, ami szintén csak a szeizmogramokon észlelhető.
Az Etna jelenleg nyugodt, méltóságteljes gyönyörű képe Boris Behncke weblapján látható.

Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Vulcanoi kitörés a Bulusanon:

    http://www.abs-cbnnews.com/nation/regions/02/21/11/bulusan-volcano-spews-ash-steam-buildup

    http://inquirergroup.posterous.com/rfleung-inquirer-bulusan-as-seen-from-a-gas-s

    http://yfrog.com/h7vgwqgj

    VálaszTörlés
  2. további képek a fülöp-szigeteki Bulusan kitöréséről:
    http://megagalerias.terra.cl/galerias/actualidad/galeria.cfm?id_galeria=56898

    A tavaly év vége felé elkezdődött ismétlődő kitörések sorában egy viszonylag nagyobb, alapvetően fratikus/vulcanoi típusú kitörés történt, aminek hamufelhője 3-3,5 km magasra emelkedett. A kitörés hangja még több mint 10 km távolságban is hallható volt! A helyi vulkanológiai szervezet, a PHIVOLCS, megemelte a készültségi szintet, 4 km-es körzetbe nem szabad belépni.

    VálaszTörlés
  3. Ez igen! nagyszerű ez a négy kép!

    VálaszTörlés
  4. kitelepítések, pánik a Bulusan környékén

    http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jIFwuNXzDjPdYAllsggQamP7ONkA?docId=CNG.5fdb0474203a09dd94ded57938927d0c.4e1

    VálaszTörlés
  5. több, mint 100e embert érint a Bulusan kitörése (videó):

    http://www.gmanews.tv/story/213593/ndrrmc-mt-bulusan-explosion-affects-108699

    VálaszTörlés
  6. 6.3 magnitúdójú földrengés Új-Zélandon, ismét Christchurch közelében ott, ahol tavaly egy 7.2 M földrengés pattant ki. Jelentős károk keletkeztek és sajnos áldozatokról is beszámolnak a hírek...

    VálaszTörlés