2011. január 31., hétfő

Frissítés: Kirishima, Kizimen, Galeras és Kilauea; a Hét Vulkán Képe

Kirishima:

A Shinmoe-dake tűzhányó kráterében kitüremkedett lávadóm 2011. január 31-én (a kép forrása:
daylife).

A Kirishima vulkáncsoport Shinmoe-dake nevű tűzhányójának január 26-án kezdődött kitörése (egy szép műholdfelvétel a 26-i hamufelhő terjedéséről) továbbra is folytatódik, melyről azóta számos híradásban hallhattunk, illetve rengeteg nagyszerű kép és videófelvétel készült (összefoglalók az eseményekről). A vulkán kráterében egy lávadóm türemkedett ki az elmúlt pár napban, melynek rendkívül gyors volt a növekedése: mára már 500 méter az átmérője (a kráter egészének 40%-át tölti ki), és magassága eléri, sőt már inkább meg is haladja a kráterperem magasságát. A lávadóm közepének közelében a hőmérséklet már elérte a ~914 Celsius fokot. A mai nap folyamán közel 1000 helybeli lakost figyelmeztettek, hogy keressenek biztonságosabb helyet, és kijelöltek egy zónát is a tűzhányó körül, ahova tilos bemenni. A webkamerákon jelenleg az éjszakai sötétségben izzó lávadóm látható.


A Shinmoe-dake kráterében izzó lávadóm működése 2011. január 31-én (a kép forrása: Kirishima webkamera).

Kizimen:

A Kamcsatkai-félszigeten található Kizimen tűzhányón jelenleg már csak narancssárga a riasztási fokozat (a legnagyobb, piros fokozatnál eggyel gyengébb), továbbra is erős a szeizmikus aktivitás, és minden nap erős termális anomáliát észlelnek. A hamufelhők múlt héten közel 10 km magasra (tengerszint felett) emelkedtek, melyek több mint 324 km távolságba terjedtek a vulkántól nyugati, déli és keleti irányba.

Bal oldali kép: a Kizimen oldalán lerohanó piroklaszt ár, valamint a tűzhányó fölé emelkedő szürke hamufelhő és fehér gőzfelhő 2011. január 26-án (a képet készítette: Igor Shpilenok); jobb oldali kép: 2011. január 26-i műholdfelvétel a Kizimen hamufelhőjének terjedéséről (a kép forrása: NASA Earth Observatory).

Galeras:

A kolumbiai Galeras tűzhányón január 26-án narancssárgára emelték a riasztási fokozatot, mivel rendkívül megnőtt a szeizmikus aktivitás a vulkán alatt. Az INGEOMINAS (Kolumbiai Geológiai és Bányászati Intézet) szakembereinek elmondása szerint a szeizmogramokon tornillo-k figyelhetők meg, melyek arra utalnak, hogy magma emelkedik fel a földkéregben. Ennek alapján bejelentették, hogy napokon vagy heteken belül bekövetkezhet a kitörés. Megkezdődött a vulkán környezetében élő ~8000 ember kitelepítése.

Kilauea:

Egy fantasztikus videó (a webkamerák felvételeiből) tekinthető meg a hawaii Kilauea tűzhányó kalderájában található Halema'uma'u kráterben zajló eseményekről. 2011. január 17-én és 21-én a Halema'uma'u kráter faláról számos nagy kőzetdarab szakadt le, és zuhant a mélyben fortyogó lávatóba. Ennek következtében kisebb robbanások történtek, amelyek lávafröccsdarabokat szórtak ki a kráter peremére.

Webkamerakép a Halema'uma'u kráter mélyén fortyogó lávatóról, amint kisebb-nagyobb kőzetdarabok hullanak bele a kráterfalról 2011. január 17-én (a kép forrása: Hawaiian Volcano Observatory).

Végül a Hét Vulkán képe sorozat eheti tagja, a Stromboli:

Egy erőteljes robbanás (lávatűzijáték-kitörés) az olaszországi Stromboli tűzhányón, mely izzó lávacafatokat lövell a levegőbe 2010 novemberében. Továbbá, a fényképen több izzó kis kürtő látható a kráterben, melyek váltakozó aktivitást mutatnak (a képet készítette: Thorsten Boeckel).

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Kirishima lávalepény:

    http://translate.google.hu/translate?hl=en&sl=ja&u=http://www.yomiuri.co.jp/zoom/20110201-OYT9I00034.htm&ei=BOtGTZaRCIPoOZTrqPcB&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CBgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.yomiuri.co.jp/zoom/20110201-OYT9I00034.htm%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DFxx%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26prmd%3Divns

    VálaszTörlés
  2. A Kirishima hétfőn reggel egy újabb nagy robbanásos kitörést produkált aminek következtében a veszélyzóna átmérőjét 2 km-ről 4-re emelték: http://www.nypost.com/p/news/national/japanese_volcano_blast_shatters_QZZKQOOtVLouToDwR3uAkO?CMP=OTC-rss&FEEDNAME= (angol)
    Webkamera képek és további info az Eruption blogon: http://bigthink.com/ideas/26712 (angol)

    VálaszTörlés
  3. És egy újabb gyönyörű műholdkép a NASA honlapján, amely január 29-én készült: http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=49064

    VálaszTörlés