2010. augusztus 29., vasárnap

Krakatau: évforduló és a hét képe

*
Augusztus 27-én, pénteken volt a Krakatau tűzhányó 1883-as kitörésének 127. évfordulója! A mai napon kitört Sinabunghoz (Szumátra) hasonlóan a Krakatau is Indonéziában (pontosabban a Szunda-szorosban) található, mely az Amerika és Ázsia szegélyén húzódó csendes-óceáni
"tűzgyűrűhöz" tartozik. A Krakatau 1883. augusztus 27-i hatalmas kitörése a történelem egyik leghevesebb kitörése volt, melynek ereje négyszer akkora volt, mint a valaha felrobbantott legnagyobb bombáé! A kitörés során a több km magas hamufelhővel 20 köbkilométer vulkáni anyag került a levegőbe, és egy 6 km átmérőjű kaldera (süllyedék) keletkezett. Az óriási robbanás a tűzhányótól 3500 km-re is hallható volt. Az egyidejű földrengések hatalmas tsunamikat (szökőárakat) idéztek elő, melyek végigsöpörve Szumátra és Jáva partjain körülbelül 36000 ember halálát okozták és teljes településeket pusztítottak el. A következő hónapokban lenyűgöző naplementéket (a levegőbe kerülő apró részecskékről visszaverődött napsugarak következtében) figyeltek meg az egész Földön, az átlagos globális hőmérséklet 1,2 ºC-ot csökkent a kitörést követő években. 1952-ben egy kis sziget, az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) nőtt ki a kalderán belül.
Gyönyörű képek találhatók a vulkán 2007-2008-as és 2009-es kitöréséről itt.
Az Anak Krakatau legutóbbi kitörése 2009 nyarán történt, melynek egy megörökített pillanata lett a Hét Vulkán Képe sorozat eheti, vagyis 34. tagja:

Vulkáni bombák és hamu kirobbanása az Anak Krakatau tűzhányóból 2009 júniusában. A nagyobb bombákat a kürtőtől több 100 m-re is kirepítette a tűzhányó.
A képet készítette: Thorsten Boeckel
Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése