2010. augusztus 3., kedd

Közelgő vulkáni aktivitás a Kaukázusban?

*
A Kaukázus nyugati részén, DNY-Oroszországban található Mt.Elbrus tűzhányó Európa legmagasabb hegye és az északi félteke harmadik legmagasabb vulkánja. Két csúcsa van: a keleti csúcs 5621 m, a nyugati pedig 5642 m magas. A tűzhányó (rétegvulkán) területén több mint 70 gleccser található. A Mt.Elbrus körülbelül 200-250 ezer évig volt aktív, legutolsó kitörése Kr.u. 50. körül történt. Robbanásos kitörések és dácitos lávafolyások jellemezték, leghosszabb lávafolyása 24 km hosszú, mely a vulkán É-ÉK-i lejtőjén található.






Bal oldali kép forrása: NASA Earth Observatory;

jobb oldali kép forrása: www.elbrus-team.com





A The Voice of Russia egyik tegnapi cikkében olvasható, hogy a Moszkvai Egyetem Elbrus Tudományos Kutatóközpontjának (Elbrus Scientific Research Centre of Moscow State University) kutatói szerint a Mt.Elbrus tűzhányó akár ebben az évszázadban kitörhet. A vulkán lejtőin fumarolák és 21 Celsius fokú vagy annál még melegebb hévforrások figyelhetők meg. A tűzhányót ugyan vastag jég borítja, de csúcsi krátereiben nincsenek gleccserek. A keleti csúcson mért hőmérséklet nagyon magas, és 20 Celsius fokot mértek 5621 m-es magasságban is. Továbbá, moha is nő a felszín repedéseiben. A Kutatóközpont vezetője szerint normális körülmények között ez lehetetlen, és azt jelenti, hogy a felszín felmelegszik.
A
Moszkvai Egyetem Shternberg Asztronómiai Intézetének (Shternberg Astronomical Institute of Moscow State University) egyik kutatócsoportja a Mt.Elbrustól 25 km-re található Neutrínó Obszervatóriumban dolgozik. A földkéreg mozgásait és a Mt.Elbrus alatti magmás rendszer változásait vizsgálják. Vezetőjük elmondása szerint minden jel arra utal, hogy a tűzhányó "melegszik", de nehéz előrejelezni, hogy mikor fog kitörni, csak annyi bizonyos, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy valami történhet. A kutató azonban hangsúlyozta, hogy a közeljövőben nem lesz kitörés. A Mt.Elbrus területén ugyanis nem észlelnek szeizmikus aktivitást, mely a magma mozgását jelezhetné.
A tűzhányó kitörése nagy veszélyt jelentene környezetére, hiszen a nagy mennyiségű elolvadt hó és jég iszapárakat indítana el keleti lejtőjén, mely elpusztítaná az útjába kerülő településeket és elérné Kabardino-Balkaria közigazgatási központját, Tyrnyauzt, ahol több mint 20 ezer ember él.


forrás: Eruptions

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése