2013. február 21., csütörtök

Merre tovább Etna?

Az Etna az elmúlt napokban úgy tűnik egy új kitörési fázist nyitott. Ma hajnalban lezajlott az egymás utáni negyedi paroximális, azaz lávaszökőkút kitörésbe torkolló vulkáni működés is. Az előző háromról bőséges híradást nyújtottunk, beszámolónkat idézte az index.hu is. A negyedik kitörés, bár energikusabb volt, mint az előző kettő, sajnos sűrű felhők mögött zajlott és csak egyes webkamerák képein lehetett látni a csordogáló láva fényét, valamint a földremegés intenzitás értéke ad erről iránymutatást.
A tűzhányó jelenlegi működése, a gyors egymást követő intenzív kitörések bár nem példa nélküliek, azonban ritka az Etna elmúlt évtizedekbeli működésében. Boris Behncke, az Osservatorio Etneo vulkanológusa hosszú időre visszamenően figyeli és dokumentálja a tűzhányó minden mozzanatát. A most zajló események alapján megjegyzi, hogy ehhez hasonló kitöréssorozat 2000-ben volt, amikor néhány hónapos szünet után január 26-án indultak a látványos kitörések és augusztus végéig 66 paroximális kitörés zajlott le! Ezen belül csak február végéig már 38 ilyen esemény volt, volt olyan nap, amikor 3 alkalommal is felcsaptak az izzó lávacafatok. Amennyiben egy hasonló kitöréssorozat kezdetét látjuk most, akkor az kétségtelenül erősítené a vulkánturizmust. Behncke megjegyezte még, hogy azért kis eltérések megfigyelhetők a 13 évvel ezelőtti vulkáni működéstől. Akkor a lávaszökőkút kitörések maximálisan 10-15 percig tartottak, míg most 45-60 percig, azaz ezek a kitörések jóval erősebbek.

Etna - 2013. február 20, hajnali életkép... Forrás: Marco Restivo, EtnaWalk


Az elmúlt napok vulkáni működése során, mint azt az előző beszámolónkban is írtuk az Új Délkeleti Kráter salakkúpjának délnyugati oldala felhasadt, ahonnan lávafolyás indult ki. Egy másik hasadék is keletkezett a vulkáni kúp lábánál, ahol izzó láva felfreccsenések voltak megfigyelhetők, amit a webkamera képeink is hűen visszaadnak. Érdemes tehát figyelnünk Etna Mamma további tevékenységét, azonban ne feledkezzünk meg a Föld másik oldalán zajló hasonlóan látványos vulkáni kitörésről sem, mert a Tolbacsik is egy szó szerinti TŰZHÁNYÓ!


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Boris nagyszerű videójának hosszabb változata:

    http://www.youtube.com/watch?v=68-udmjhVDc

    VálaszTörlés
  2. Micsoda kitörés zajlik az Etnán!!

    VálaszTörlés
  3. Igen.
    Már vége is az eseménynek.
    Ám micsoda látványa volt.
    A lávaszökőkút sokkal nagyobb volt, mint a korábbiak kb. 7-800 méter magas lehetett.
    Még Catania városából is tökéletesen kivehető volt.
    A kitörést teljes pompájában nem lehetett figyelni, ám alapvetően nem voltak túl rosszak az időjárási viszonyok az események követéséhez.

    VálaszTörlés