2011. október 13., csütörtök

El Hierro - a negyedik napon


Frissítés: Tomi, 2011. 10. 14. 08:01

Újabb felvétel a kitörés okozta tengervíz-elszíneződésről, ismét presicanarias videója. Jól látható a sziget mellől induló, délnyugat felé sodródó sárga színű sáv.






Frissítés: Szabolcs 23:43


Buenos Noches - Szép Éjszakát! - ismét röviden és ékezetek nélkül megint (talán Balázs majd megint javít)...
Egy nehéz terepi munka után (hatalmas, katasztrofális kimenetelű lejtőcsuszamlások kőzetanyagát vizsgáltuk) gyors tájékozódás, szerencsére a fiúk szinte minden lényegeset leírtak, így csak egy gyors morgolódás marad...
Megnéztem a magyar médiát mennyire érdekli az, hogy a Kanári-szigeteken 40 év után újra, El Hierro szigetén pedig több mint 2500 év után (vagy mintegy 400-500 év után) vulkánkitörés történik, ami miatt egy falut is ki kellett telepíteni és aminek még nem tudjuk a véget... Hát, siralmas... meg sem mozdítja a hazai média ingerküszöbét!... Hol van az Infórádió, hol van a HVG, hol van a Hir24, akik korábban megtisztelve minket információt vettek át tőlünk, mert úgy gondoltak érdekelheti az embereket, hogy egy vulkánkitörés mit okozhat, miért történik és ez valóban az emberekre tartozik, erről valóban kell tudni sokaknak!... Hol vannak ezek az újságírók? Emberek, EZ TÉNYLEG NEM HÍR? EZ TÉNYLEG NEM ÉRDEKEL SENKIT? Ez a Való Világ? nesze nektek Gy---, akinek esetleg pocakfájása van, vagy VVx elcsúszott élete, ami már korábban is zsákutcában volt, ez a hír, erre kell rászaladni, ezzel kell az embereket izgalomba hozni, ezzel kell az embereket nevelni!? Azt hiszem most mar tényleg szólni kell az izlandi boszorkánynak - Hé, Katla, ne várakozzál már, pörkölj oda nekik, tudják meg megint, hogy mit jelent egy vulkánkitörés, tudják meg mi a természet ereje!!!
u.i.: elnézést, hogy nem az El Hierro kitöressél foglalkozom most, de azért mégis...

Frissítés: Balázs 19:22

A földremegés ismét gyengül. Ezt a változást most is a kitörésben lévő nyílás(ok) szűkülésével magyarázhatjuk. A tengerfenéken felszínre törő magma hirtelen dermed meg, így szép lassan a saját útját zárja el. Amennyiben ez így van, előfordulhat, hogy újabb helyen tör majd fel a kőzetolvadék. De az is lehet, hogy a kitörés elcsendesül. Később meglátjuk! Nem tudni azonban, hogy mikor látjuk végre az El Hierro partjaitól délre eső tengerfenéket. Tegnap még az jelent meg a hírekben, hogy a Telefonica rendelkezésre bocsájtja a hajóját, amin egy távirányítású tengeralattjáró is van, hogy megkezdődjenek a tenger alatti vizsgálatok. Mára eldőlt, hogy ez nem valósul meg (El Pais - spanyol).

El Hierro spektrogram. Forrás: IGN.

Bejegyezte: Sági Tamás 2011-10-13 13:28

A kitörés valószínűleg már a negyedik napja tart - bár ahogy már korábban jeleztük, egyesek még most is megkérdőjelezik. Természetesen előfordulhat, hogy a magma még nem tör a felszínre, ha ilyen szeizmikus jeleket látunk, azonban, ahogy Szabolcs írta, nem ezen van, nem ezen kell legyen a hangsúly. Tegnap egy hirtelen, éles változás következett be, amit a szeizmikus jelekből szűrhettünk le. A változás valószínűleg összefügg egy sekélyebb mélységben felnyílt újabb hasadékkal.
Csak emlékeztetőül: balra a tegnap helyi idő szerint délután fél háromkor bekövetkezett gyengülés a harmonikus földremegésben. Jobb oldalt a jelenlegi állapot: a remegések folyamatosan erősödnek, már a kezdeti fázis erősségét felülmúlják.

A tengervíz korábban említett elszíneződéséről Noli küldött egy videofelvételt is. A rövid film presicanarias felvétele:





A NASA űrfelvételén jól kivehető a kitörés következtében elszíneződött tengervíz. A baloldali képen a Kanári-szigetek egésze és a szomszédos Afrika nyugati partja látható. Felbontás: 250 m/px, a kép szélessége 578 km. Jobbra El Hierro kinagyítva, a szigettől délnyugatra hosszú sávban látszik a tenger színének változása. Az úgynevezett Kanári-áramlat, mely egy hideg tengeráramlat, a térségben délnyugat felé mozog, ezt szépen mutatja a kitörés által megszínezett víz elnyúlt sávja, tulajdonképpen nyomonkövethetünk egy vízalatti "kitörési felhőt". A kis kép szélessége ~90 km. Mindkét képen felfelé van észak. Ez az elszíneződés is, mint a haltetemek megjelenése a kitörés mellett szól.

GeoLurking elkészítette az El Hierrotól délre eső terület szintvonalas térképét, ennek felhasználásával készült az alábbi, módosított kivágat:


Egyre valószínűbb, hogy már legalább két kitörési központ is van a szigettől délre. Az ábrán ezek feltételezett elhelyezkedését tüntettük fel. A mélyebben lévő 3700 m-re a parttól található, a sekélyebb egy kilométerrel közelebb a parthoz. Pontos helyet nem tudunk mondani, a kis körívek 3700 (piros) illetve 2700 (narancs) méter távolságot jeleznek a parttól. Ezek alapján is látszik, hogy valószínűleg 500-700 és 300-500 m mélyen van a két kitörési központ. Az IGN szerint 750 és 500 m mélyen helyezkednek el.
Az El País által közölt modell szerint a kitörési központok szintén 500 és 750 m mélyen vannak, azonban La restingától kissé délnyugatra. Ezt jelzi az "Erupciones" felirat. Az AB pontok közti vonal az alul látható földtani szelvény nyomvonala. A szelvényről: jelzi a jelenlegi kitörés helyszíneit (Erupciones avistadas). Az A és B pontok közti sávot három részre osztja: 1 - a tengervíz elég mély ahhoz, hogy párnaláva alakuljon ki, nincs robbanásos kitörés, 2 - a sziget partjaitól számítva több száz méteren keresztül sekélyebb a víz, mint 100 m, ha itt nyílna fel hasadék, biztosan robbanásos kitörés lenne. 3 - a sziget területe. Az egyes területekhez tartozó ábrák - hogy milyen lenne ott a kitörés - a kép tetején találhatók. Egyéb feliratok: Océano Atlántico = Atlanti-óceán, Corteza Oceánica = óceáni kéreg, Manto = földköpeny. Forrás: IGN



Takeshi Sagiya GPS méréseiből GeoLurking készített ezt a háromdimenziós modellt El Hierro szigetéről. A modell a melegebb színekkel (piros) a felszín emelkedését, a hidegekkel (lila) a süllyedést mutatja. A zöld jelöli azt a területet, ahol nem, vagy alig mérhetően változott a felszín magassága. Ez egyértelmű jele a magma benyomulásának La Restinga környékén és arra enged következtetni, hogy helyes döntés volt a falu kitelepítése.


Az előző bejegyzéshez sok komment érkezett, köszönjük az így küldött híreket, észrevételeket mindenkinek! Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=DHagsS9WmzU
    Valamit visz a víz - talán sekélyebb helyen folyik a kitörés és némi robbanékonyság is lehet már benne??? Helikopterről készült, elvileg mai felvétel.

    VálaszTörlés
  2. Noli, eppen ezt tettem be egy bejegyzesbe! Ezek forro es gaz gazdag vulkani tormelekek (ezert emelkedhetnek a felszinre), amelyek ahogy a vizszintre bukkannak kis gazkitorest mutatnak be, azaz hirtelen tavoznak beloluk a meg forro gazok. Rendkivul erdekes felvetel!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok,

    nem vagyok otthon a Vulkán-témában. Szerintetek jelenthet ez az aktivitás veszélyt Tenerifére nézve?
    Mi itt lakunk, de semmi normális információt nem találtam. Gondolom senki nem szeretne pánikot kelteni idő elött egy turistákból élő vidéken. Még a végén megrokkanna a helyi gazdaság, ha pánik törne ki.
    Remélem folyamatosan frissítitek az infókat, és ha tudtok, kérlek titeket válaszoljatok a kérdésre.

    Köszönöm szépen

    Áron

    VálaszTörlés
  4. Kedves Áron! Nem, a Tenerifén élőkre nem jelent veszélyt az El Hierro déli partjai előtt jelenleg zajló vulkáni működés. Ez egy bazalt vulkáni kitörés, ami alapvetően a közvetlen környezetre fejthet ki hatást. Pánikra természetesen nincsen ok, még El Hierro szigetén sem!
    Az ottlétem alatt a helyi Canarias TV (nem tudom pontosan melyik, egy zöld C jel volt a jobb felső sarkában) kimerítő, sokoldalú tájékoztatást adott és a szintén helyi La Provincia lap is sokoldalúan írt a témáról. Természetesen mi is folyamatosan követjük a történéseket és válaszolunk bármilyen felmerülő kérdésre! Üdvözlettel: Szabolcs

    VálaszTörlés