2011. április 22., péntek

A Föld napja


Ma ünnepeljük a Föld napját. Denis Hayes amerikai férfi 41 évvel ezelőtt indította útjára azt a mozgalmat, ami keretében ma világszerte ünneplik ezen a napon szülőbolygónkat számos civil rendezvény keretében.
Blogunk a Föld egyik leglátványosabb és nagyon sok környezeti hatással bíró jelenségének, a vulkanizmusnak a minél szemléletesebb bemutatására jött létre. Az ünnep alkalmából egy rövid áttekintést adunk arról, hány vulkán is pöfékel ma a Földön.


Európa a holocénben (az elmúlt 10000 évben) aktív tűzhányói. A Smithsonian Instituion Global Volcanism Programjának honlapjáról letölthető egy Google Earth alkalmazás, ami a Föld összes, ebben a korban aktív vulkánját megmutatja.



Mennyi vulkán van az egész bolygón? Ez nagyon jó kérdés, de megválaszolni nem olyan egyszerű. A blogban közölt írásaink alapján is látható, hogy nagyon sokféle vulkán létezik, vannak kilométer magas hegyek és pár száz méteres lyukak is, és mégis mindegyik vulkán. De nagyon sok olyan képződmény is van a Földön, amit úgy nevezünk: vulkáni mező. Ezek esetében nagyon gyakori, hogy egy kis területen számtalan apró (mármint pl. az Etnához képest apró :-) ) bazaltvulkánocska található. Ha ezeket egyesével számoljuk, mindjárt más képet kapunk. No meg az is fontos, hogy csak az aktívakat számoljuk-e? A földtörténet során bizonyára milliónyi vulkán létezett már, melyeknek csak a töredékéről van és lehet információnk. Ez a kérdés meg egy újabbat szül, ugyanis mi számít aktívnak? Amit már látott valaki kitörni, amit már dokumentáltak, vagy ami bizonyos időn belül kitört már? És mi van, ha mindezeket figyelmen kívül hagyja a vulkán, és bár mi kialudtnak véltük, mégis kitör, mint tette azt a Chaiten három éve. Korántsem egyszerű tehát a kérdés.
A vulkanológusok közt elfogadott számok szerint mintegy 1500 olyan vulkán van, ami a holocénben, tehát az elmúlt 10000 esztendőben aktív volt. Persze ez a szám jóval nagyobb lenne, ha a sok ismeretlen tengeralatti vulkánt is hozzávennénk. Az említett 1500-nak több mint a harmada esetében jegyeztek fel kitörést (tehát valaki látta is). Ezen történelmileg is aktív vulkánok mintegy 10 %-a, körülbelül 60 olyan, ami napjainkban is több-kisebb rendszerességgel kitör. Minden napra több (akár 10-15) kitörés is jut, amit szabad szemmel is megfigyelhetnénk.
Lesz hát témája blogunknak a jövőben is és az embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy csodálatos kitörések nélkül maradnak! Végül, mint egy igazi, nagy ünnepen, álljon itt egy gyönyörű tűzijáték, amit nem más, mint az izlandi Eyjafjallajökull mutat be! A fimmvörðuhálsi kitörés egyik rendkívül szép lávaszökőkútját láthatjuk Kungcocos111 jóvoltából. A felvétlek márciusban készültek.



Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. Ezekről a spanyol vulkánokról jó lenne valamilyen ismertető, nagyon érdekes az elhelyezkedésük.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gazz!

    Ezzel megvan a témája a következő "Bemutatkozik a(z)..." írásnak. Ahogy elkészült, itt is jelzem.

    Tamás

    VálaszTörlés
  3. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb kitörése az ecuadori Tungurahuan!

    http://www.eluniverso.com/2011/04/27/1/1447/evacuaciones-alerta-naranja-volcan-tungurahua.html?p=1354&m=27 (spanyol, de gg fordító egész jól használható)

    http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13204095 (angol)

    a webcam be került a listába:
    http://www.igepn.edu.ec/index.php/volcan-tungurahua/camara.html

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lávatűzijáték a Sakura-jima-n.

    http://www.youtube.com/user/cubhf137#p/u/4/7ss7EKX4D4E

    50 s-nál kezdődik az izgalmasabb rész :)

    VálaszTörlés