2011. február 2., szerda

"Vulkán Ki Mit Tud" Japánban

Japánban az első alkalommal kiírt "Vulkán Ki Mit Tud" versenyre 112 potenciálisan aktív tűzhányó jelentkezett.

Japán aktív és potenciálisan aktív tűzhányói. Forrás: AIST


A területi alapon rendezett előversenyeken a legnagyobb küzdelem a Kyushu sziget versenyzői között volt, ahol olyan nagyságok is a porondra léptek, mint a kitörési rekordokat döntögető és a végső győzelemre is esélyes Sakurajima, az 1991-es, halálos áldozatokkal is járó kitöréssel súlyos terhet viselő Unzen, a legnagyobb aktív japán vulkán, az Aso és a végén feltűnt egy korábban a szürke középmezőnyben vergődő versenyző is, a Kirishima csapatban játszó Shinmoe-dake is. A legnépesebb Honshu területi versenyen szépségével mindenkit elkápráztatott a Fuji, bár igazi aktív cselekményt régen, 1707-ben mutatott. A harmadik területi csoportban, Hokkaidon az Usu, pont 2000-ben produkált egy remek kitörést, amivel eséllyel lépett tovább. Végül, a negyedik, tengeri (Izu) csoportban sem kispályás versenyzők voltak. Az Izu-Oshima 1986-ban 1600 m magas lávaszökőkutat mutatott be, ami rekordnak számít. A kapcsolódó subpliniusi kitörés során 12 ezer lakosnak kellett elhagynia a szigetet. A nagy versenytárs a Miyakejima volt, aki szintén 2000-ben dobott (illetve "esett") egy nagyott, az eredmény egy lassan beszakadó kaldera. Hát, ilyet is ritkán látni a Földön!
A verseny döntőjében két aktív tűzhányó maradt állva, akik felváltva mutatják be produkciójukat. Hoho, emberek, hiszen ez egy szomszéd küzdelem! A versenyző páros: a Sakurajima és a Shinmoe-dake egymás közelében pöfögnek, robbantgatnak. Hát, kedves lelkes nézőink, ilyen nincs!... Mindkét versenyző szinte ugyanazt a mutatványt bocsátja a zsűri elé: vulcanoi-típusú kitörések! Ez azt jelenti, hogy időszakonként - átlagosan 10 percenként - egy ágyúdörrenésszerű kitörés zajlik, ami izzó kőzetdarabokat dob a felszínre és közben sűrű, sötét hamufelhő gomolyog ki a kráterből. A hatás monumentális! Hirtelen olyan erős légnyomás hullám alakul ki, hogy még több kilométer távolságban is ablakok törnek be! Néhány nappal korábban James Reynolds jóvoltából került fel a YouTube megosztóra egy fantasztikus filmfelvétel a Sakurajima kitöréséről, ahol jól láthatók az ágyúlövésszerű kitörések előtt (rögtön az elején, valamint 1:10-nél) a hirtelen kiinduló légnyomás-hullámok. Huha, ez fantasztikus, na ezt itt is be kell mutatni lassítva:


Sakurajima, vulcanoi-kitörés - lassított felvétel!. Figyeljük meg a légnyomás-hullámot közvetlenül a kitörés előtt és a kirepülő izzó kőzetdarabokat!. Forrás: James Reynolds YouTube


Na, persze a frissiben aktívvá váló Shinmoe-dake sem hagyja magát, amint azt az alábbi filmfelvétel is mutatja, ilyet ő is tud produkálni, röpülnek is az üvegszilánkok! Na ezért, itt is legyen egy felvétel a semlegesség jegyében:

Shinmoe-dake, vulcanoi-kitörés. Figyeljük meg a légnyomás-hullámot közvetlenül a kitörés előtt és a kirepülő izzó kőzetdarabokat!. Forrás: Shibuyaji YouTube



Hát, akkor nézzünk bele a produkciókba, természetesen vágatlanul, ahogy azt a webkamerák mutatják. Kedves nézőink, azaz olvasóink élőben is követhetik a versenyt a következő webkamerákon:
Sakurajima: éppen itt látható vagy ezen a másikon. (hupps, pont egy kitörés látszik rajta, bár még egy kicsit sötét van...):


Szakadatlanul, megállás nélkül dolgozik ez a versenyző, akinek van ideje nézze és nézze, nappal és este!

Shinmoe-dake: éppen itt látható (eléggé túlterhelt a webkamera, így ha nem jön be, akkor folyamatosan kell frissíteni, amíg megjön a kép. Hups, na itt is pont egy kitörés! Nahát, ezek a versenyzők!) vagy itt is látható (jobboldalt a menüben alulról a hetedik):

Hát igen, ez a friss titán felveszi ám a kesztyűt a rekorderrel!

Végül, nézzünk néhány képet az elmúlt napok előadásaiból (ismét webkamera képek, ahogy csinálták, akkor éppen):
Sakurajima:

ahogy azt a webkamerán láttam február 1-én. Forrás: Sakurajima webkamera



Shinmoe-dake:

ahogy azt a webkamerán láttam január 26-án és február 2-án. Forrás: Shinmoe-dake webkamera és Shinmoe-dake webkamera #2


Kedves "nézőink", azaz olvasóink, a döntő még folytatódik, lehet szavazni közönségdíjra, sőt képes szavazás is lehetséges, egy-egy jól rögzített webkamera képpel! Jó szurkolást, jó szórakozást!

Best Blogger Tips

11 megjegyzés:

  1. Balázs jelezte, hogy ez volt a 300. bejegyzésünk. Ez a blog, ha jól számolom 318 napja alatt nem rossz teljesítmény. Köszönet Évinek, Balázsnak, Tominak és Ritának is és persze a vulkánoknak, akik adnak bőven témát, hogy megvilágíthassuk a természet e szemet gyönyörködtető, máskor hátborzongató folyamatát és hatását emberekre, társadalmakra.

    VálaszTörlés
  2. A Sakura-jima-t nem volt időm ma nézni, így bár nem objektív a véleményem, de én ma a kirishimai Sárkányra szavaznék. Sztem a mai nap ő mutatta be a szebb előadást és ő viszi díjat. És, hogy miért sárkány??
    itt a kép:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569399813168090178
    Nem mellesleg ez a kép győzött meg, hogy a mai nap a Shinmoe legyen a nyertes... Igaz a napnak még nincs vége és Japánban épp csak lement a nap, tehát most jöhetnek a gyönyörű esti képek a szerte repülő izzó lávacafatokról...

    VálaszTörlés
  3. Sztem egy plusz pont is kijár a Shinmoe-nak
    elnézve ezt a videót

    http://www.youtube.com/watch?v=hgd72XbaiFk

    VálaszTörlés
  4. Eldőlni látszik a verseny... a Sakura-jima-nak nagyon bele kellene húznia.. :)

    műholdfelvétel 2011. feb. 3-án (4:30UTC):

    http://personal.denison.edu/~klemettie/images/Japan_Volcanoes.jpg

    VálaszTörlés
  5. Kirishima:

    napkelte:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569597271855496818

    éjszaka:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569597272663171026

    reggeli kitörés:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569603624002762114

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569603633153000786

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569603631545900530

    VálaszTörlés
  6. Hát úgy tűnik, a friss versenyző jelentős előnyre tett szert:
    http://www.youtube.com/watch?v=tySCtPnhFO8

    VálaszTörlés
  7. egy újabb remek NASA felvétel a Shinmoe-dake kitörésről:
    http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=49094

    VálaszTörlés
  8. és egy újabb robbanás...

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569823550989923058

    VálaszTörlés
  9. Hawaii és beszáll a versenybe??

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569855987909570306

    VálaszTörlés
  10. Kirishima:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5570706945313410002

    VálaszTörlés
  11. Azért a Sakurajima sem hagyja magát:
    http://www.youtube.com/watch?v=zOUeVEoOvpE

    VálaszTörlés