2010. december 7., kedd

'Kiöntött' az Erta Ale lávatava!


Az Erta Ale Etiópiában található, a Danakil-mélyföldön. A bazaltból felépült pajzsvulkán 613 magas, főkrátere ellipszis alakú, nagyjából 1*2 km nagy. A főkráter egyik kürtőjében egy 1967 óta aktív lávató található! Ennek aktivitása, a láva szintjének emelkedése-süllyedése is jelzi, hogy itt egy "élő" vulkánnal, egy aktív, folyamatosan változó, meg-megújuló rendszerrel van dolgunk.
A tó szintjének folyamatos emelkedését figyelték meg az elmúlt évben, 2009 októbere óta 20 métert emelkedett, ezzel elérte a kürtő peremét is! Az Afar Rift Consortium idén november 21-23. közti expedíciója során csodálatos képeket készített a vulkánról. A láva szintje annyira megemelkedett, hogy a tó nyugati részén annak peremén is túlcsordult, két lávafolyást hozva létre. A déli oldalon stromboli-típusú kitöréseket figyeltek meg, a lávatavat egy bazaltos salakból álló gát övezi, délen ez 4 m magas.
Hogy milyen is egy lávató, hogy fortyog, fröcsög benne az izzó bazaltos olvadék? Az alábbi videó a "Bolygónk, a Föld: Hegyvidékek" című BBC filmből való részlet, az Erta Ale lávataváról.



Az Erta Ale lávatava (BBC)

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Szívesen olvasnék bővebb leírást, milyen tényezők hatására történhet meg, hogy egy vulkán kráterében huzamosan olvadt állapotú láva található.

    A magas hőmérséklet állandó hőveszteséget jelent, ennek minden bizonnyal állandóan pótlódnia kell alulról.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Belohin!

    Szándékunkban áll hosszabb összefoglaló írása a témából, remélhetően hamarosan lesz elég időnk, és akkor a "Bemutatkozik a..." sorozat egy ilyen témájú résszel bővül.

    VálaszTörlés