2010. december 3., péntek

Krísuvík: erős szeizmikus aktivitás, lesz-e belőle vulkánkitörés?

Az elmúlt napokban felerősödtek a földmozgások az izlandi Reykjanes félszigeten, a Krýsuvík geotermális terület környékén, ami Izland egyik legnagyobb hőáramú területe.



Az izlandi szakemberek szerint két oka lehet a földrengéseknek: magma nyomul fel 3-5 km mélységbe és/vagy forró vizes oldatok és gőzök áramlása okozza a földmozgásokat. A földmozgások nem ritkák ezen a területen, sőt Izland szeizmikusan legaktívabb térségéről van szó. 2000-ben egy jelentős földmozgás kisebb hegyomlásokat okozott és a közeli Kleifarvatn vize jelentősen visszahúzódott. Ami azonban elgondolkodtatja a szakembereket az az, hogy a felszín is erőteljesen "lélegzik". Két éve elkezdett kidudorodni a felszín, ami 3 cm-es emelkedést jelentett, majd csökkenés következett, idén tavasztól pedig megint emelkedik a felszín.
Ezek a jelek bármelyik feltételezéssel magyarázhatók, akár a felfelé nyomuló magma, akár a túlhevített víz és gőzök nyomásával. Ez az utóbbi is okozhat váratlan kitörési eseményt! 1999 októberében az egyik geotermális fúrás helyén egy hatalmas freatikus kitörés történt, ami 700 méter magasra dobta fel az iszapos anyagot és 43 méter széles kráter maradt vissza.
A területen vulkáni működés utoljára 1340-ben történt, azóta csend honol. Azt megelőzően viszont jóval aktívabb volt a terület, 1151-ben például az Ogmundargigar kráter láncból 200 millió köbméter bazaltos láva folyt ki. 900 körül egy ennél is nagyobb lávaömléses kitörés zajlott (440 millió köbméter láva került a felszínre), ami elpusztította a termékeny földeket és menekülésre késztette az embereket Izland egyik legrégebbi településéről.
A jelenlegi helyzetben megítélésem szerint nem várható rövidesen vulkánkitörés, valószínű, hogy a geotermális rendszert fűthette fel egy felnyomuló magma, és ez okozhatja mind a földrengéseket, mind a felszín "lüktetését". A helyzet Izlandon azonban bármikor változhat, ezért a helyi szakemberek sem veszik félválról az eseményeket és újabb megfigyelő műszereket helyeztek ki a helyszínre.

A Kleifarvatn tó vízfelülete 2000-ben jelentősen lecsökkent


A seltúni geotermális terület részlete, népszerű turistalátogató hely


A seltúni geotermális terület iszapfortyogói



Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése