2010. november 19., péntek

Eyjafjallajökull: tapasztalatok a kitörés okára és a légiközlekedési káoszra

De rég volt, talán már alig emlékszünk rá! Az Eyjafjallajökull idén tavasszal káoszba sodorta Európa technológiailag fejlett társadalmát és több napra megbénította a kontinens feletti légiközlekedést. 2010. október 27-én az izlandi szakemberek hivatalosan is lezártnak minősítették a vulkáni kitörést! Eljött a tanulságok levonásának, a tapasztalatok összegzésének ideje.

Forrás: Martin Rietze



A vulkáni működés okáról a Nature legutóbbi száma közöl egy tanulmányt, amelyben az izlandi kutatók színe-java összesíti az eredményeket. Ebben elsősorban azt mutatják be, hogy miképpen jelzik a GPS és műhold radar adatok, azaz a felszínmagasság változásai a mélybeli eseményeket? Az Eyjafjallajökull alatt 1994 óta észlelték a magma felnyomulásokat, azaz a 2010. tavaszi kitörés egy hosszú feltöltési időszak "megkoronázása" volt. A hosszú előkészülési szakasz bár már jelezte a vulkán nyugtalanságát és esetleges aktivizálódását, a kitörést közvetlenül megelőző és azt követő GPS adatok azonban eltértek a várttól. A rendelkezésre álló adatokból az izlandi kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az 1994 óta tartó magma felnyomulások vízszintesen kiterjedt magmás testeket (teléreket) hoztak létre 4 és 6 km közötti mélységben. A 2010. áprilisában felnyomuló bazaltos magma ezeket a többé-kevésbé kristályosodott anyagokat mobilizálta és ez a keverék anyag robbant ki olykor 8-10 km magas kitörési felhőt hozva létre. Ezek a tapasztalatok fontosak lehetnek más, hasonló tulajdonságú vulkánok jövőbeli tevékenységének előrejelzésében.



A másik hír az Eyjafjallajökull kitöréséhez kapcsolódóan egy szeptemberi keflaviki konferencia tanulságainak összegzése. A konferencia a vulkáni működés és a légiközlekedés kölcsönhatását elemezte. Fontos, hogy a kezdeményezés alapvetően a repülésügyi szakemberek felől jött és jó tudni, hogy tartalmas párbeszéd alakult ki köztük és a vulkanológus szakemberek között. Rendkívül fontosnak ítélem, hogy a konferencia anyagának kivonatai hozzáférhetők az interneten, így azok is megismerkedhetnek az ott elhangzott véleményekkel, akik nem tudtak ott lenni. A konferencia tapasztalatait egy részletes összefoglaló jelentés tartalmazza. A vulkanológus szakemberek között egyetértés alakult ki abban, hogy egy hasonló, esetleg ennél jóval nagyobb, vulkánkitörés valószínűsége Izlandon az elkövetkezendő években meglehetősen nagy! A számbavehető tűzhányók közül a Katlát tartják ebből a szempontból a legveszélyesebbnek. Ezért kiemelkedően fontos a felkészülés egy ilyen eseményre, különösen a vulkáni hamufelhő terjedésének modellezésére. Ugyancsak fontos, hogy felkészüljenek a polgári szervezetek, mint például repülésügyi, egészségügyi szervezetek, hogy ne érje váratlanul őket egy újabb vulkáni kitörés. Tisztában kell lenni például, hogy a repülésre milyen koncentrációjú hamufelhő jelent veszélyt, hogyan lehet ezt a koncentrációt pontosan követni? Fontos, hogy meglegyenek a kommunikációs csatornák, amelyeken keresztül a különböző szervezetek és a szakértők vészhelyzetben hatékonyan együtt tudnak működni. Továbbá, fontos azt is tudni, hogy a vulkáni hamunak milyen egészségügyi hatása van és ez miképpen változik a vulkántól való távoslág növekedésével? Végül, a találkozó egyik legizgalmasabb pontja az volt, amikor Eric Moody kapitány kapott szót. Ő volt, aki azt a B747-es repülőgépet vezette, amelyik 1982 június 24-én bekerült a jávai Galunggung vulkán kitörési felhőjébe. A repülőgép négy hajtóműje leállt és csak a csodával határos módon sikerült újraindítani a gépet!

Forrás: Daily Mail


Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. ezen tanulmány szerint:

    http://en.keilir.net/static/files/conferences/eyjaaviation/session6/ksv-keilir2010-final.pdf

    A Katla alatt kipattanó földrengések inkább a hidrotermális tevékenységgel hozhatók összefüggésbe.

    A Bardarbunga alatt viszont valószínűleg magmabenyomulások okozzák a szeizmikus aktivitást.

    VálaszTörlés
  2. Igen, egyetértek, egyelőre semmi jel nincs arra, hogy a Katla kitörne és szerencsére aktivizálódása nem kapcsolódott az Eyja kitöréséhez. Viszont, ami aggodalomra ad okot az a következő:
    (1) az eddigi kitörési gyakoriság alapján már túl hosszú ideje van csendben.
    (2) Alatta is volt már magmafeltöltődés az 1990-es években, majd a 2000-es évek első felében.
    (3) A kitörései általában nagyobb környezeti problémát okoznak (jökulhlaup, vulkáni hamu)
    (4) feltehetően már csak a gyújtópálca szükséges egy bazaltos maga felnyomulása formájában.
    Személy szerint én a Hekla vagy a Bardarbunga kitörését korábbra várom, mint a Katláét. Az biztos, hogy Izlandon legalább 4 nagy vulkán "bármikor" kitörhet!

    VálaszTörlés
  3. Ismét kitört a Bulusan, a kitörés során 2 km magasra emelkedett a hamufelhő. A tűzhányó közelében élők nagyon megrémültek. Sokan elhagyták a területet.

    videó:
    http://www.gmanews.tv/story/206535/govt-eyes-more-evacuation-centers-as-bulusan-spews-more-ash
    az obszervatórium jelentése
    http://www.phivolcs.dost.gov.ph/index.php?view=article&catid=70:latest-volcano-bulletin&id=468:bulusan-volcano-bulletin-21-november-2010-500-pm&format=pdf

    képek:
    http://www.daylife.com/search/photos?q=bulusan

    további cikkek:

    http://www.abs-cbnnews.com/nation/11/21/10/residents-flee-mt-bulusan-spews-ash-volcanic-rocks

    http://www.mb.com.ph/articles/288806/over-500-families-evacuate-bulusan-spews-ash-anew

    VálaszTörlés
  4. Bulusan képek:

    http://noticias.uol.com.br/album/101121bulusan_album.jhtm?abrefoto=9#fotoNav=8

    videó:
    http://www.abs-cbnnews.com/video/nation/regions/11/21/10/mt-bulusan-spews-ash-anew

    hír:
    http://cbanga360.net/2010/11/22/sorsogons-mt-bulusan-erupts/

    VálaszTörlés
  5. Indonézia után most Fülöp-szigetek! remélhetőleg ez a kitörés nem lesz olyan katasztrofális, mint a Merapié volt! A Bulusan Fülöp-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, működése azonban jellemzően eltér a Merapitól!
    A Bulusan általában robbanásos kitörésekkel jellemezhető (itt nincsenek lávadóm kitüremkedések!), ami vagy freatikus hamukilövellés (mint éppen most) vagy látványos lávatűzijátékszerű kitörés. Ami gondot okozhat, a hamuhulláson kívül az a laharok, a laza vulkáni hamuanyagot ugyanis a csapadékvíz mobilizálja és gyors iszapárakat indíthat el!

    VálaszTörlés