2010. szeptember 21., kedd

Csomád vulkán expedíció képekben I.


A Csomádon zajlott egy
hetes terepi vulkanológiai vizsgálatokat követően megkezdtük a labormunkát, jelenleg nagy erőkkel zajlik a mintaelőkészítés (a kőzetek felszeletelése, vékonycsiszolatok készítése, ásványszeparátumok előállítása, stb.). Nehéz időszak ez a kutatás során. A mintaelőkészítés a vizsgálatok egyik legfontosabb része, hiszen jó mintapreparáció nélkül az adatok is silányak lesznek. Azonban ennek tudatában is nehéz kivárni, hogy elkészüljenek a preparátumok és megkezdhessük a mikroszkópos vizsgálatokat. De addig is úgy gondoltam, indítok egy képes beszámolót az expedícióról, amihez csatlakozhat a Vulkanológiai Csoport többi tagja is saját képeivel.
Az első terepi napon egy helyi vezetővel (Jánosi Csaba) jártuk a Csomád környéki homokbányákat disztális tefrarétegek után nyomozva. A tefra konszolidálatlan vulkáni üledék, amely a kitörés után a levegőből ülepedik ki és halmozódik fel a kitörés helyétől távolodva egyre vékonyabb rétegekben. Attól függően, hogy mekkora szemcsék alkotják, nevezhetjük hamurétegnek (hamu: a szemcsék 2 mm-nél kisebbek) vagy lapillikőrétegnek (lapillus: 2-64 mm közötti szemcsék). A tefrarétegek vizsgálatával megtudhatjuk, milyen messzire jutott el a kitörés anyaga, ami utal a kitörés hevességére. A vulkáni anyag elterjedésének iránya segít meghatározni az egykori szélirányt, a tefraréteg korának meghatározása pedig a kitörés korát adja meg. A Csomád esetében ez segíthet pontosítani a vulkáni működés időbeliségét, amelyről még nem tudunk eleget.

A reggeli konzultáció során jelöltük ki az aznapi útvonalat (az asztal bal felén (lentről-felfelé): Ioan Seghedi (Román Akadémia), Jánosi Csaba, Karátson Dávid (ELTE), jobb oldalon (fentről): Harangi Szabolcs, Sági Tamás (Vulkanológiai Csoport)).


Homokbánya Tusnád határában. Hány geológus kalapács látható a képen? :)
Ebben a feltárásban egy folyóvíz által lerakott rétegsor bukkan elő. Vagyis a vulkáni eredetű törmelékanyag a kitörést követően áthalmozást szenvedett. Ilyenkor több kitörés anyaga is összemosódhat, így a Csomád vulkanológiai rekonstrukciója során az ilyen képződmények kevésbé használhatók. A feltárás önmagában ettől még tankönyvbe illő rétegsora nagyszerű látványt nyújtott.


A tusnádi borvizes kút és...

a borvíz múzeum.


1. kép: Vulkáni hamuréteg a Csíkszentmártonhoz közeli kavicsbányában. 2. kép: Vulkáni hamu elemzése (balra: Harangi Szabolcs, jobbra: Karátson Dávid). 3.kép: A bűnjel: a vulkáni hamu (Sági Tamás). Ebben a feltárásban már olyan vulkáni üledéket találtunk, amely vulkánkitörés következtében került jelenlegi helyzetébe.


Horzsaköves tefraréteg Kézdivásárhely közelében. Jelenleg ez a legtávolabbi, ismert feltárás, amelyben a Csomád robbanásos kitöréseinek anyagát tanulmányozhatjuk. Az átlagosan 15 cm vastag hullott horzsakőréteg 21 km-re található a Szent Anna krátertől, ami igen heves robbanásos kitörésre utal.


A horzsakőréteg sok látogatót vonzott...


A nap végén is hatalmas lelkesedéssel rohamoztuk meg a bányafalat a tefrarétegek után kutatva. Torja, homokbánya.

Földtani dokumentáció, avagy versenyben a fényképezőgépek! (Lentről: Ioan Segedhi, Harangi Szabolcs, Karátson Dávid) (Torja)

Ez a tortaszerű rétegsor különböző szemcseméretű hamurétegek egymásutánja. (Torja)


Az első rész záróképe: a Csomád és egykori környezete, ahogy a Borvíz múzeumban láttuk. A Csomád egyik lávadómja, a Nagy-Haram (a kép felső részén középen) és a Bálványos (a kép felső részén balra) épp kitörésben.



Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. Nagyszerű "képregény"! A tortás képen a zöld árnyalat lerakódott moha / alga, vagy geokémiai okok miatt zöld? A felsőörsi Forrás-hegy tufitja is zöld, de teljesen más árnyalatú.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    A zöld szín?! Szerintem az vmi mohás elszíneződés és nem kőzettani bélyeg. A vulkáni törmelékes üledékekben (mint például az említett tufit)a zöld színt a kőzetüveg átalakulása okozza. Ebben az esetben azonban ezt az eshetőséget nem tartom valószínűnek.(igaz a csiszolatok ebből az anyagból még nem készültek el...) Mintát a kép alsó részén látható durvább szemcsés rétegből vettünk.

    VálaszTörlés
  3. Megtaláltátok a legutolsó kitörés nyomait is a rétegekben?

    VálaszTörlés
  4. Egyelőre a korvizsgálatokhoz készítjük elő a begyűjtött mintákat. A kézdivásárhelyi horzsaköves réteg elég jó eséllyel indul a cím elnyerésért. :)

    VálaszTörlés