2010. szeptember 17., péntek

Etna: mi látszik a webkamerák képein?

A vulkáni működés folyamatai ma már közvetlenül is követhetők. Nem kell odautazni egy tűzhányóhoz, hogy lássuk kitörését (bár az élmény bizonyára csekélyebb…). Tavasszal, az Eyjafjallajökull kitörése több webkamerán keresztül is megfigyelhető volt, a kiváló minőségű képek alapján akár a kitörés jellegére is következtetni lehetett. Ma már egyre több webkamerát helyeznek ki aktív tűzhányókhoz. Így láthatjuk, hogyan pöfékel az indonéziai Sinabung, tegnap bemutattunk webkamera képet a costa-ricai Turrialba kitöréséről és felhívtuk a figyelmet az Etnára néző webkamerákra is.
Aki, most Budapest idő szerint 10 óra körül nézi az Etna webkamerákat, akkor megfigyelheti, hogy több kráterből is fehér gőzfelhő emelkedik ki. Kitörésben az Etna? Nos, ez nem vulkáni kitörés, amire Boris Behncke, az INGV munkatársa is többször rámutatott. Ez a fajta jelenség akkor következik be, amikor a levegő erősen párás az Etna csúcsa körül. Ekkor a levegőből vízgőz csapódik ki a kráterekből kiáramló fumarolákra. Jelenleg a Délkeleti kráter (Milo és Schiena dell'Asino webkamerák, Montagnola webkamera jobboldala), valamint olykor a Bocca Nuovo (Montagnola webkamera baloldalán) kráter mutat erős kigázosodást, azaz ezekből zajlik erős gázkiáramlás. Itt látjuk tehát a felemelkedő gőzfelhőt. Ez nem robbanásos vulkáni kitörés, mivel nem hoz a felszínre kőzetolvadékot vagy felszínalatti kőzetdarabokat. Ez a vulkáni kigázosodás és az időjárási viszonyok összjátéka.
Az alábbi képek azt a ritka pillanatot mutatják, amikor a kigázosodás és vízgőz-kicsapodás egyszerre két kráterből is felemelkedő fehér gőzfelhőt eredményeznek.

Képek forrása: INGV. A Cuad webkamra képe, budapesti idő szerint délelőtt 10 órakor

Képek forrása: INGV. Balra a Montagnola, jobbra a Milo webkamra képe, budapesti idő szerint délelőtt 10 órakor


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Here you a picture of the explosion/emission of today!
    http://www.flickr.com/photos/etnawalk/4999402862/lightbox/

    VálaszTörlés
  2. Hi iPALD,

    yes, this EtnaWalk picture is indeed beautiful (again), thanks for the link!

    VálaszTörlés
  3. Kaptam ma egy fülest,hogy az Etna 2 hónapon belül biztosan ki fog törni.Ez igaz?:)

    VálaszTörlés