2010. június 15., kedd

Krátertó az Eyjafjöll vulkánon, laharveszély a környéken

Az Eyjafjöll vulkán miután meglehetősen nagy riadalmat keltett szerte Európában, most elcsitult. Vulkáni hamu csak nagy ritkán jut ki a kürtőből, többnyire csupán fehér gőzfelhő emelkedik a széles kráter fölé. Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének munkatársai az elmúlt napokban több repülést végeztek a vulkán körül, ami során egy 300 méter széles krátertavat figyeltek meg .


Képek forrása: Izlandi Meteorológiai Intézet; Sigurlaug Hjaltadóttir és Sveinn Brynjólfsson felvétele.

A krátertó felett gyakran erős gőzfelhő alakul ki, ami akár több száz méter magasba is feljut. A szakemberek szerint ennek oka, hogy a kráter kőzetei még mindig magas hőmérsékletűek, ami felhevíti a tó vizét (a jobboldali képen megfigyelhető, hogy a gőzfelhő a tó peremi részéből emelkedik fel). Nincs arra utaló jel, hogy közvetlenül magmával érintkezne a tó vize. A tó kialakulása valószínűleg az erős esőzéseknek köszönhető, aminek következtében csapadékvíz halmozódott fel a vulkáni mélyedésben.
Abban az esetben, ha a földmozgások repedéseket nyitnak a kráter alján, és víz kerül sekély mélységbe, akkor az freatikus kitörést okozhat (a magas hőmérséklet miatt a víz hirtelen gőzzé alakul). E kitörés során nem jut magma (vulkáni hamu formájában) a felszínre, csupán a hirtelen felhevített és gőz állapotba kerülő víz távozik el, olykor csekély mennyiségű kőzetdarabot dobva szerteszét a kráter környezetében.
A krátertó azonban másfajta veszélyt is jelent a környező területeken élőkre. A tűzhányót nagy mennyiségű aprószemcsés vulkáni törmelék borítja, aminek egy része, főleg a heves esőzések során (amint az az elmúlt napokban is történt) bekerül a folyókba. A Svaðbælisá folyó vizébe is jelentős mennyiségű vulkáni anyag került és ez az iszap megemelte a meder alját és áradásokat okozott. Az iszapos víz energiája jóval nagyobb és erősebb pusztításra képes. A szakemberek nem zárják ki, hogy a krátertóban felhalmozódott víz is túlcsordulhat hirtelen a kráter oldalán és nagy mennyiségű vulkáni hamut magmával sodorva egy iszapárat (lahart) indíthat el a Gígjökull mentén.
Az alábbiakban egy rövid filmen is megnézhető a peremén gőzőlgő krátertó:



Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Pont most néztem rá a webkamerákra, s láttam a kis gőzölgést, s pont elkezdtem agyalni rajta, hogy akkor most mi van. Örülök, hogy ilyen hamar megvan a magyarázat. Amúgy szép kis tavacska, kimondottan jól mutat a szélén felszálló gőz.

    VálaszTörlés