2010. április 8., csütörtök

Tűz és jég, azaz Pele istennő látogatása Izlandon: Eyjafjallajökull-Fimmvörduháls kitörés folytatódik


A húsvéti szünetben is folytatódtak a vulkáni kitörések. Pele istennő Hawaii-ról Izlandra utazott és egy újabb hasadékot nyitott, hogy lávafüggönyével kápráztassa el a növekvő számú vulkánturistát (a képek forrása: Halldor Kolbeins/AFP/Getty Images; http://www.guardian.co.uk/travel/gallery/2010/apr/01/iceland-volcano-tourist-trips):














Lehet választani, melyik a legszebb kép?...
Mi is történik? Pele istennő izlandi útja során megpihent két jégsapka között és "pezsgőt" bontott a szép útra... A hirtelen nyomáscsökkenés következtében csak frecseg-frecseg fel a "tűzi anyag" Pele "pezsgőspalackjából", azaz a magmatározóból...
Ez a folyamat nem más, mint a gázdús magma kifröcskölődése, valahogy úgy, mint amikor a spenótot/tejbegrízt/krumplifőzeléket a gázon/rezsón hagyunk. A könnyen folyós bazaltos magmában a gázbuborékok szabadon mozognak felfelé és ahogy hirtelen a felszínre jutnak kifreccsentik a környező izzó kőzetolvadékot. A hasadék mentén feltörő lávafüggöny később összeáll egy lávaszökőkúttá, aminek az oka az, hogy a kitörő magma a hasadék egy részét betömi és így egy rövid szakaszra összpontosul a kitörés. A hasadék mögött egy fröccs-sánc épül fel, a lávaszökőkút tevékenység pedig egy fröccs-kúpot hoz létre.
Aki a nyári utat tervezi és pont Izlandra, vajon láthatja-e még ezt a jelenséget? Elképzelhető, mivel ez a típusú vulkáni működés - Pele otthona, a hawaii Nagy szigeten folyt vulkáni kitörések alapján - akár hónapokig, sőt évekig is eltarthat! Egy dolgot azonban fontos megjegyezni! A vulkánturizmus nem veszélytelen vállalkozás! A híradások már beszámoltak halálesetről, bár ennek pontos okát nem tudjuk. A Strombolin és Etnán is történtek tragikus esetek, ezek azonban többnyire a turisták figyelmetlensége, merészsége miatt történt. Ezek olyan vulkáni kitörések, amelyeket valóban - tisztes távolságra - meg lehet közelíteni és életre szóló élményt szerezni. A cél pedig ez és nem az élet fölösleges kockáztatása - akárcsak az autópályán...

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. A haláleset kapcsán a fagyás a tettes. Nyomorultak egyszerűen eltévedtek a gleccseren, letértek az útról valami sima autóval, nem terepjáróval, aztán amikor rájöttek, hogy eltévedtek, még ráadásnak ki is szálltak, hogy gyalog(!!!) megkeressék az utat a hóviharban. A két ember halálát fagyás, kihűlés okozta, a vulkánhoz csak annyiban van köze, hogy a kirándulás célja az volt.

    VálaszTörlés