2015. április 23., csütörtök

Calbuco: hatalmas vulkánkitörés Chilében

A chilei tűzhányók nagyon gyorsan ébrednek és tüzelnek! 2008-ban a Chaiten vulkán úgy ébredt hatalmas robbanással, hogy először a szakemberek sem tudták melyik vulkán tört ki. Csupán néhány órás előjelet adott hatalmas kitörése előtt. Most a Calbuco tett hasonlóképpen. Helyi idő szerint tegnap délután fél 6-kor tört ki váratlanul úgy, hogy csupán egy rövid földrengés raj előzte meg mindössze 2 órával a kitörést. Nem volt különösebb előjel, a szakemberek inkább a közeli Villarica folyamatos és látványos kitörését figyelték.
A képek magukért beszélnek... Hatalmas erejű vulkánkitörés kezdődött Chilében helyi idő szerint tegnap délután. Fotók forrása: twitter fotók és Nacional

A vulkáni hamuanyag elementáris erővel tört ki a tűzhányóból és jutott fel több mint 10 kilométer magasba, ahol szélesen szétterült (a felhő valószínűleg elérhette a sztratoszféra alsó részét). A lemenő nap fantasztikus színekbe festette a kitörési felhőt. Este felé egy kicsit elcsendesedett a vulkán, majd éjfél után egy még erősebb robbanásos kitörés kezdődött. A kitörési felhőben villámok cikáztak még félelmetesebbé téve az éjszakát. A vulkántól délre található a közel 200 ezer lakosú Puerto Montt, szerencsére úgy tűnik, hogy a népes várost kevéssé éri a hamuhullás, az inkább az északi területeken okoz gondot. Több ezer embert telepítettek ki, egyelőre áldozatokról nincs jelentés.
A Calbuco vulkán utoljára 1972 augusztusában tört ki, jelentősebb kitörése 1961-ben volt, ami bő két hónapig tartott (ez VEI=3 erősségű volt). A vulkán történetében azonban bőven vannak jelentősebb, VEI=4 erősségű kitörések is, sőt 8700 éve volt egy VEI=5 nagyságú kitörése is! A tűzhányó robbanásos működése jelenleg is tart, friss információkkal még jelentkezünk!
A éjjeli második erőteljesebb kitörés képei. Fotók forrása: twitter fotók, Jorge Nauto és Nacional


aki pedig mozgásban szeretné látni... első felvonás - a kezdeti kitörés:

második felvonás - az éjjeli, még erőteljesebb folytatás:

Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Mit lehet tudni, milyen előjelek előzték meg? Mit kell azon érteni, hogy néhány órás? Kábé.ez, mit jelent, Szabolcs?
    Köszönöm előre, szíves válaszát!

    VálaszTörlés