2015. március 5., csütörtök

Újabb Pompeji esemény az indonéziai Sinabung közelében: in memoriam Sukameriah

Eseménydús időt élünk, 2015-ben már több figyelemre méltó vulkánkitörés zajlott. Éppen a chilei Villarica látványos kitöréséről készültem összefoglalót írni, azonban a vulkáni működés megmutatta a másik arcát is... Jó egy évvel ezelőtt tettem közzé egy bejegyzést arról, hogy milyen sok "Pompeji" esemény történt csak az elmúlt évszázadban és milyen kevéssé tudunk ezekről. Ezt jól példázza a tavalyi Fogo kitörés, amikor a lávafolyam két falut is elöntött úgy, hogy a média alig adott hírt róla. Bizony nem lenne haszontalan, ha a Kemenes Vulkánparkba tervezett "Vulkánhorror teremben" megvalósul "A vulkánkitörések következtében elpusztult települések emlékösvénye"... Kell ezekről tudni, mert ahogy az ENSZ szervezete, az UNISDR (United Nations International Strategy for Disaster Reduction) által a napokban kiadott GAR15 (Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction) kiadványban megjelent (a jelentésben most először kapott helyett a vulkáni veszély felmérése!): "jelenleg 86 országban több mint 800 millió ember él potenciálisan aktív vulkán 100 kilométeres közelében", azaz van potenciális vulkáni veszélynek kitéve. Ebben a legkitettebb ország Indonézia.

Izzófelhők a Sinabung oldalában. Tavaly februárban 17-en haltak meg egy váratlan piroklaszt-ár lezúdulása következtében. Endro Lewa és AP felvétel

Minden vulkán más, mindegyik más veszélyt jelent a környezetben élőkre. Ezek közül különösen veszélyesek azok, amelyek működéséről nincs információ a történelmi időkből, azaz nincs közvetlen tapasztalat, főleg az ott élők körében, hogy mire képes a közeli tűzhányó... Ez a helyzet az indonéziai Sinabung vulkánnal, ami 2010-ben ébredt fel úgy, hogy az elmúlt 10 ezer évben kitörést mutató vulkánokat összesítő Smithsonian Intézet listája csak meglehetősen szűkszavúan szól a vulkán korábbi kitörési történetéről és 1881-at jelöli meg egyedüliként, bizonytalan forrásokra hivatkozva, mint egyetlen ismert kitörése az elmúlt 10 ezer évben!

Sukameriah település 2014 előtt, majd a 2015. február 18-i nagy izzófelhő kitörés után (Endro Lewa felvétele)

A 2010-es kitörést követően, egy kis szünet után, 2013 szeptemberében újult fel a vulkáni működés és azóta pusztító izzófelhők rohannak le a vulkán oldalán sorozatban. Az izzófelhők kialakulása nehezen mozgó láva, úgynevezett lávadóm kitüremkedéséhez kapcsolódik. A szinte már szilárd halmazállapotban kinyomuló láva egyre dagad és ezzel egyre instabillá válik, majd hirtelen meredek oldala leomlik és izzó kőzettörmelékekkel és gázokkal telített árak zúdulnak le a vulkán oldalán elérve és meghaladva akár a 100 km/óra sebességet is. Az ár mindent elsöpör, mindent feléget, menekülni nem lehet! Tavaly februárban 17-en vesztették életüket Sukameriah település közelében, amikor éppen egy kis szünet állt be az izzófelhőkben.

Friss lávadóm kinyomulás a kráterben a február 19-i nagy izzófelhő kitörés után. 1. Február 19. 2. Február 20. 3. Február 24. és 4. Március 3. (Sadrah Peranginangin, Hasron David Ginting és Endro Lewa felvételei)


Éjjeli izzófelhőt áradat (Leopold Adam twitter fotó)

Leomlott... leomlott az elmúlt mintegy 2 hétben kinyomult lávadóm, ami a március 5-i hatalmas izzófelhő sorozatot okozta (Mbah Lewa fotó). Jobbra: március 5. hajnali kép... (twitter fotó)

A legutolsó nagy izzófelhő kitörés február 18-án történt. Akkor a magas hőmérsékletű ár félig betemette a már elnéptelenedett Sukameriah települést. Ezt követően friss lávadóm dagadt ki újra a vulkán csúcsán. Lassan, nagyon lassan nőtt egyre nagyobbra a lávadóm és már lehetett tudni, ebből megint egy hatalmas izzófelhő lesz, kérdés, hogy mikor? Végül helyi idő szerint ma, röviddel éjfél után 7 alkalommal rohant le izzófelhő, amelyek több mint 4,5 kilométer távolságba is eljutottak, a magasba emelkedő hamufelhőt pedig a műhold képek is mutatták. Még a 250 kilométer távolságban lévő Aceh városában is vulkáni hamuhullást jelentettek. A forró áradat lezúdulását erdőtüzek kísérték, a vízzel való keveredés miatt több helyen másodlagos robbanásos kitörés zajlott. Az egyik izzófelhő átrohant Sukameriah településen és a szürke kőzettörmelék és vulkáni hamu teljesen betemette az indonéz települést, ezzel növelve a tragikus "Pompeji" események számát... Mi lesz, ha a következő ilyen település nem egy kis távoli falucska, hanem egy több százezres vagy milliós nagyváros lesz? Hölgyek és Urak, ez nem Hollywood, nem félelemkeltés, hanem egy potenciális veszély, amit végre az ENSZ szervezete is elfogadott és ezzel talán nagyobb teret nyújt arra, hogy a vulkáni veszély valóban az elfogadott természeti veszélyforrások közé tartozzon, amire jó már most elkezdeni a felkészülést!
Gáz- és hamuördögök tánca a Sukameriah települést teljesen beborító vulkáni törmelék és hamu üledéken március 5. reggelén. A kép pontosan ugyanott készült, ahol a fenti február 19-i kép (Mbah Lewa fotó). In Memoriam Sukameriah...

Tájkép csata után... március 5-én déltájban (Mbah Lewa fotó)

Milyen gyorsan megváltozhat egy látszólag nyugodt környezet... Sadrah Peranginangin felvételei


Best Blogger Tips

1 megjegyzés: