2013. december 31., kedd

Tűzhányók kitörésben 2013 - három pont a végén...

Nem voltak eseménytelenek az év utolsó napjai a tűzhányók világában! Az ünnepi napok egyik legizgalmasabb pillanatai kétségtelenül a november 20-án született japán vulkáni sziget, Niijima egyesülése volt az idősebb Nishino-shima szigettel, amivel végetért a piciny sziget önálló története és a további kitöréseivel immár a megnagyobbodott szigetet bővíti tovább. Ezt követte a következő három kitörési pont, íme:
Az Etna december 29. reggelén aktivizálódott újra, hogy bemutassa idei 21. paroxizmális kitörését, ami 2011. január eleje óta immár a 46. esemény volt! Ez a kitörés igen hasonló volt az előzőhöz, azaz elnyúlt (a kitörés ma délelőttig tartott), nagy detonációval, azaz erős hanghatással járó, ismétlődő stromboli-típusú lávatűzijáték kitörések történtek az Új Délkeleti Kráterben. Ezek nem mások, mint a kürtőben lévő magmatestben felfelé nyomuló és felszínre érkező nagy gázbuborékok szétpattanásai, amit kiválóan mutat Boris Behncke videofelvétele. A kitörések során 1 kilométer magas vulkáni hamufelhő emelkedett fel, amit a szél kelet felé sodort. Mindeközben két ágban csordult ki az izzó láva a vulkáni kúp keleti oldalában és ereszkedett lefelé a Valle del Bove irányába. Az Etna 2013-as működésével, látványos paroxizmális kitöréseivel egyértelműen kiérdemli az Év Tűzhányója címet!
Az Etna idei 21. paroxizmális kitörése ismét látványos esemény volt. Fotó: Boris Behncke és Etnea Grace

A kürtőben lévő magmatestben felemelkedő és a felszínre érve szétpukkanó gázbuborékok - a stromboli-típusú lávatűzijáték kitörések mozgatórugói. Forrás: Boris Behncke

Mindeközben a Föld túloldalán Salvadorban tört ki a San Miguel (helyi nevén Chaparrastique) tűzhányó, ami az ország egyik legaktívabb vulkánja. Legutóbb 2002 január elején volt egy rövid ideig tartó kisebb kitörése, ezt megelőzően, az elmúlt évszázadokban tucatnyi kitörését jegyezték fel, de egyik sem volt túl erős (VEI=1-2). A mostani vulcanoi-típusú kitörés azonban nagy riadalmat okozott, a vulkáni hamufelhő mintegy 5 km magasra emelkedett. A tűzhányó környezetében, 3 km-es körzetben kitelepítették a lakosságot, ami több mint 5000 embert érint!

Vulcanoi-kitörés hamufelhője a salvadori San Miguel tűzhányón. Fotók: AFP

Végül a harmadik kitörési pont, mégpedig a legveszedelmesebb: az indonéziai Sinabung hosszabb szünet után ismét hallatja magát. A látszólagos kitörési szünetben viszkózus lávadóm türemkedett ki a kürtőben, ami az év utolsó napján pusztító izzófelhőket produkált, ami a tűzhányó oldalában sebesen rohantak le. Ezek közül volt, ami 3 km távolságba is eljutott, azaz a tűzhányó lábáig. Ezek a kitörések nagy veszélyt jelentenek a környező lakosságra, amely eddig is sokat szenvedett már az elmúlt hónapokban zajló kitörések miatt.

A Sinabung friss lávadómja (balra) és egy lezúduló izzófelhő a vulkán oldalában. Fotók: endrolew és webkamera kép


Három kitörés, három pont az év végére. Mindez jelzi, hogy a történetnek nincs vége, a vulkáni kitörések folytatódnak a következő évben, 2014-ben is! Látványos vulkánkitörésekben gazdag, de vulkáni veszélyben szegény új esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése