2013. április 2., kedd

Tűzhányó blog: Az 500. bejegyzés Etna lávatűzijátékkal és lávaszökőkúttal

Kedves Olvasóink! Három évvel ezelőtt indítottuk el a Tűzhányó blogot és ez azóta az 500. bejegyzésünk (ebből 488-at tettünk közzé, azaz 12 még nem jutott el a megjelenésig)!!!
Több mint 400 ezer lapmegjelenítésünk volt azóta, ami bár nem verseng a nagy weblapok és blogok nézettségével, azért erre mégis büszkék vagyunk, mert egyedüliként szolgáltatunk vulkánokról szóló híreket magyar nyelven úgy, hogy nem kapcsolódtunk egy nagy hírszolgáltató weblap szárnyához sem, azaz csak azok találnak meg, akik valóban a tűzhányók, a vulkáni folyamatok iránt érdeklődnek. Így is 126 aktív követőnk van és most már van Facebook csoportunk is 57 taggal. Igen, nem ezres "like"-oló közönséggel rendelkezünk, de nem is erre hajtunk, hanem továbbra is arra, hogy szakmailag hiteles tudósítást adjunk a vulkáni működésről, azok hatásairól. A nagyobb, szélesebb olvasóközönség felé való nyitás természetes ott van terveink között, majd meglátjuk, hogyan alakulnak dolgaink, legfőképpen időnk, mert hogy fő tevékenységünk azért mégis csak a kutatás, az oktatás és e mellett igyekszünk azért természettudományos ismeretterjesztéssel is foglalkozni. Idén, májusban ismét lesznek Vulkán-nap bemutatóink, így Ipolytarnócon már a 3. Tűzhányók kitörésben show műsort adjuk az Európai Geoparkok Hetén, és megjelenünk a Felfedezők Napja rendezvényen is.
Mi is lehet az 500. bejegyzés témája? El Hierro szigete bár továbbra is reng, egyelőre még nem indult el vulkánkitörés és még nem lépett hirtelen működésbe a Hekla sem. Az idei év számos látványos vulkánkitörését produkáló Etna azonban ismét mocorog és jó eséllyel nyújt majd rövidesen ismét felejthetetlen élményt.
Itt van tehát a 3. szülinapi és 500. bejegyzésbeli ajándék: Etna 2011-2013 Boris Behncke zenei aláfestéssel készített videovelvételével!

Etna 2011-2013 kitörések zenei kísérettel! Forrás: Boris Behncke



Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. A mai nap délutánján az Etna bemutatta az idei 9. paroximális kitörését.
    A kitörés ezúttal nem volt olyan erős, mint a korábbiak, ám így is csodás látványt nyújtott.

    VálaszTörlés
  2. Új szabályokat vezettek be az Etnára való feljutást illetőleg a turisták számára.
    Részletek:
    http://www.volcanodiscovery.com/etna/news/32034/Etna-volcano-Italy-access-restriction-reglementation-since-5-April-2013.html

    VálaszTörlés
  3. Elkezdődött az idei 10. Etna show!
    Ahogy már megszokhattuk jelenleg is egyre erősödő stromboli-típusú kitörések következnek be.

    VálaszTörlés
  4. Továbbra is zajlik az Etna kitörése.
    Ez az esemény megint más, mint a korábbiak.
    A lávaszökőkút magassága alig pár 10 méter.
    Lehet, hogy ez még csak az előjáték, és két hasonló időpontban éri el a kitörés a csúcsát, mint egy évvel ezelőtt ezen a napon.

    VálaszTörlés
  5. Ismét készülődik az Etna!
    Az olasz vulkán Új Délkeleti Krátere a mai nap kora estéje folyamán több ízben is kisebb hamukibocsájtást mutatott be.
    Jelenleg pedig enyhe vörös izzást lehet megfigyelni az Etnaweb Nunziata felől a vulkánt pásztázó kameráján keresztül.
    Hamarosan jön az idei 11. show :)

    VálaszTörlés