2013. március 1., péntek

Etna, február 28 - kiteljesedés!

Rövidesen összefoglaljuk az elmúlt napok eseményeit, amik mindenképpen izgalmasak, hiszen 3 kráter is aktív az Etnán, köztük a Voragine, amely 1999 októbere óta nem működött! Addigi is érdemes megnézni egy 5,5 perces videofelvételt a tegnapi kisebb paroximális kitörésről és lávafolyásról - na persze, ezt ismét az Új Délkeleti Kráter produkálta!

Repül az izzó lávacafat, ki tudja hol áll meg... Forrás: Marco Restivo, EtnaWalk


Nos, jöjjön a rövid összefoglaló! Etna Mamma éppen pihen, azonban ez nem így volt az elmúlt napokban! Az Új Délkeleti Kráter hatalmas lávaszökőkút kitörése után, február 27-én a Bocca Nuova és a Voragine kráter kezdett együtt működni. A Bocca Nuova esetében ez nem volt meglepő, mert korábban már adott életjelet, azonban a Voragine kráter 1999 októbere óta szunnyadt. Mindkét kráter stromboli-típusú, lávatűzijáték kitöréseket produkált, amit rögvest megelégelt az addig csendes Új Délkeleti Kráter és a kicsi megmutatta, hogy mekkorát tud szólni! Február 28-án délelőtt az alábbi show-műsort mutatta be:

Az idei 6. paroximális kitörés február 28-án. Forrás: Marco Restivo, EtnaWalk


Érdemes a hangszórót is beállítani és hallgatni a kitörés dübörgését!
A kitörés ismét jelentős hamuszórással járt, ami a tűzhányó keleti lejtőin lakók számára jelentett gondot, most már nem először, a vulkáni hamu befeketítette az utcákat. A február 23-i magasba lövellő lávaszökőkút kitöréshez szintén jelentős piroklaszt (robbanásos vulkáni kitörés során felszínre jutó vulkáni törmelékdarabok) szórás társult (a láva kevesebb volt a szokásosnál). Az erős szél északkelet irányba sodorta el a vulkáni anyagot és ott egy viszonylag szűk sávban záporoztak le a felszínre. A kitörés erősségére jellemző, hogy a krátertől mintegy 15 km-re is 10-15 cm nagyságú éles vulkáni salak darabok estek le. Mennyire látványosak, turistabarátok vagy mennyire veszélyesek ezek a kitörések? Nos, nehéz kiszámítani egy vulkáni kitörés lefolyását, még ha békésnek is tűnik. A február 23-i kitörés rendkívül látványos volt, remek fotók és videofelvételek készültek róla. Azonban mindazok, akik esetleg északkeletre helyezkedtek el a krátertől, bizony veszélyhelyzetbe kerülhettek volna a sűrű salakdarab hullás miatt. Egy aktív vulkán megközelítése tehát gondos felkészülést és előrelátást igényel, többek között fontos tisztában lenni az adott széliránnyal is (vulkánbemutatóink szerepjátékai során nem véletlenül van mindig egy meteorológus is a csapatban ;-)). Erről, aktív vulkáni kitörés megközelítéséről, vulkáni kitörés fotózásáról rövidesen talán részletesebben is írok.

Balra: Fekete vulkáni hamu borítja a vulkántól jó 20 km-re lévő Giarre utcáját a február 28-i kitörést követően. Forrás: Gaetano Giacca. Jobbra: A február 23-i paroximális kitörést követően a vulkáni "hamu-felhőből" kihullott bazaltsalak darabok a krátertől 14 km-re. Forrás: Enzo Sanfilippo.


A 3 kráter együttes működése arra utal, hogy kitisztult az Etna fő kürtője és ez még izgalmas eseményeket hozhat, akár mindhárom kráter együttes működését vagy adott esetben nagyobb erejű kitörést is. Ez az utóbbi a feltörő magma mennyiségétől és gáztartalmától függ. A robbanásos kitörés után még este is csordogált a láva a Régi és Új Délkeleti Kráter között felnyílt hasadékból kiindulva. Az Etnán tehát egyre több kürtő nyílik meg, érdemes ezek elhelyezkedését megmutatni, íme:

Balra: Az Etna központi kráterei: BN=Bocca Nuova, VOR=Voragine, NEC=Északkeleti Kárter, SEC=Délkeleti Kráter, ennek keleti oldalában alakult ki az Új Délkeleti Kráter. Forrás: INGV Osservatorio Etneo. Jobbra: Több mint 13 év után újra kitörés volt a Voragine kráterben! Forrás: Marco Restivo.


Frissítés (2013.03.03. 20:50)
Megjelent az Osservatorio Etneo rövid, képes angol és olasz nyelvű összefoglalója a február 27-március 2-i eseményekről.



Best Blogger Tips

4 megjegyzés:

  1. Március 2-án ismét kitörésbe kezdett az ecuadori Tungurahua tűzhányó.

    VálaszTörlés
  2. A 7. paroxizmus videón:

    http://www.flickr.com/photos/etnaboris/8532661193/in/photostream/

    VálaszTörlés
  3. Újabb nagyszerű videó a 7. lávaszökőkút-kitörésről:

    https://www.youtube.com/watch?v=SaX1Z67s3eo

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű volt az Etna legfrisebb kitörése.
    Az egészet végig tudtam nézni.
    Az az észrevételem, hogy az Új Délkeleti Kráter egy erősebb ütembe kezdett, s most kezd igazán tevékeny lenni.

    Mindemelett a világ távolabbi szegletében is zajlanak az események.
    Kitörésben a Fuego Guatemalában.
    A Shiveluch kamcsatzkán pedig tegnap egy újabb erőteljes robbanást produkált, melyhez egy nagyobb mértű piroklaszt ár is csatlakozott.
    Véleményem szerint ez egy kisebb dómösszeomlás eredménye, mivel visszanézve akameraképeket igen hosszú időn keresztül bocsájtott ki hamut.

    Az Etna pedig továbbra is szórakoztatni fogja a közönséget, beleértve minket is. :-)

    VálaszTörlés