2012. december 23., vasárnap

Kitört a Copahue vulkán a Chile-Argentin határon

Frissítés: Szabolcs (2012.12.23. 23:50)
Bár a chilei-argentin tűzhányó kitörése vonja magára most a figyelmet, ennek ellenére egy a kamcsatkai Tolbacsik vulkáni működésről készült (mert ne feledkezzünk meg e ritka hasadékvulkáni kitörésről, ami szintén zajlik ezekben az órákban is!) friss fotóval
kívánok minden kedves olvasónknak szeretetteljes, békés karácsonyt és mosolyokban - no meg látványos vulkánkitörésben - gazdag új évet!
A Chile-Argentin határtól távol, jelenleg is zajló kamcsatkai Tolbacsik hasadékvulkáni kitörés képe 2012. december 15-én. Forrás: Roman Melnik



Frissítés: Szabolcs (2012.12.23. 23:10)
A Copahue vulkán neve "kénes vizet" jelent, utalva arra, hogy a mintegy 2 kilométer hosszan sorakozó kráter lánc mentén erős fumarola tevékenység zajlik. A keleti kráterben egy 300 méter széles erősen savas (a tó vizének pH értéke 0.2-0.3!!)) tó található, aminek a közelében további intenzív kénes kigőzölgések zajlanak. A vulkáni működések során nem ritka, hogy a kitörési felhőbe kéncseppek is kerülnek. A terület amúgy kedvelt turisztikai központ, ezért a mostani vulkáni működés elsősorban a turisztikai bevételek kiesésében okoz jelentős gazdasági gondot.
A vulkáni működés a korábbi időszakban nem volt túlzottan erős, a feljegyzések szerint egy alkalommal sem haladta meg a VEI=2 fokozatot, ami alapján a szakemberek most sem várnak hosszú életű és jelentős kihatású vulkáni működést. Habár a készültségi fok a legmagasabb "vörös" fokozaton áll, egyelőre nincs szükség kitelepítésre.

Eredeti bejegyzés:
2000 után újra működésbe lépett a Chile és Argentína határán lévő Copahue tűzhányó! Az elmúlt 200 évben meglehetős rendszerességgel kitörő vulkán tegnap, december 22-én aktivizálódott miután két hónappal ezelőtt a vulkanológusok friss magma érkezését regisztrálták v vulkán alatt a krátertó összetételének mérése alapján.

Sűrű vulkáni hamufelhő emelkedik fel Chile és Argentína határán a Copahue kitörése nyomán. Forrás: Antonio Huglich / AFP - Getty Images

A vulkáni hamufelhő mintegy 9 km magasra emelkedett, majd keleti irányban térült el és már 350 km távolságba jutott el Argentína felett. Egyelőre nincs hír kitelepítés elrendeléséről.


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Mintha Izland lenne két évnek ezelőtt. :-)

    VálaszTörlés
  2. Íme egy másik kép Tolbachikról, melyen a pislákoló Kluychevskaja is látható.
    http://www.photokamchatka.ru/photos/photo.php?ID=27056

    VálaszTörlés
  3. Nagyszerű képek a Copahue működéséről:

    http://photoblog.nbcnews.com/_news/2012/12/22/16093278-copahue-volcano-spews-ash-in-argentina

    http://www.latercera.com/multimedia/galeria/2012/12/683-33933-7-erupcion-volcan-copahue.shtml

    VálaszTörlés