2011. november 26., szombat

Ismét kigőzölgő vulkáni törmelékek úsznak a vízen El Hierro partjai előtt

Frissítés (Szabolcs, 2011.11.29. kedd, 10:50)

A webkamerákon reggel óta egyre erősödő folt figyelhető meg a tengervízen, ami fokozatosan intenzívebbé váló víz alatti vulkáni működést jelez!

A kedd délelőtti webkamera képeken egyre erősödő folt figyelhető meg a korábbi kitörési központ helyén a Las Calmas tenger vizén. Forrás: Earthquake-report webkamerák és USTREAM webkamera


Ma az eddigi 4 földrengés közül 3 15-16 km mélységből pattant ki az El Golfo öböl alatt. Az egyik 3-as magnitúdójú volt, amit a lakosság is érzett.

Frissítés (Szabolcs, 2011.11.28. hétfő, 19:00)

Az El Hierro vulkáni kitörés adatait közlő IGN (Instituto Geográfico Nacional) szolgáltatása - talán a korábbi sok kritika hatásaira is - egyre bővül, a napi beszámolók után most egy fotógalériával. Ezekből válogatva álljon itt egy igazán remek fotó, mondjuk "A múlt és jelen - egy sziget születése" címmel. Háttérben a sziget partvidékén található szárazföldi kitörésekkel keletkezett vulkáni kúpjai, előtérben pedig a víz alatti vulkáni működés eseményének egy pillanta látható:

Gőzölgő "lávalufik" a szárazföldi vulkáni kúpok előterében. Forrás: IGN


Ma a felszínen elcsendesült a vulkáni működés, a folyamatos földremegés azonban jelzi, hogy a vulkáni működés nem állt le. Megszaporodtak az El Golfo alatti földrengések is, ma már a 19.-nél járunk, köztük volt 13-15 km mélységből kipattanó esemény is!

Frissítés (Szabolcs, 2011.11.27. vasárnap, 21:25)

Élénk aktivitás jellemezte ma a Las Calmas tenger alatt zajló vulkáni működést. A webkamerákon jól kivehető volt a felújuló "jakuzzi" tevékenység, amit kisebb gázfelfreccsenések kísértek. A Parti Őrség hajója merészen megközelítette a parttól mintegy 1,8 km távolságban lévő kitörési helyet, remek fotókat készített és újabb mintákat szedett:

Gőzölgő vulkáni törmelékek a tengervíz felszínén és egy jókora méretű friss kőzetpéldány. Forrás: Presidencia del Gobierno de Canarias


A Föld legfiatalabb vulkáni kőzetei!. Forrás: AVCAN


A mintavétel körülményeiről egyelőre nincs pontos információ, mindenesetre a képen szereplő kőzetpéldányok meglehetősen súlyosnak tűnnek, sokuk közel 1 méter nagyságú, márpedig a képek tanúsága szerint ezek a víz felszínén úsztak egy ideig, azaz belsejüket egy hatalmas gázhólyag tölthette ki. A másik lényeges észrevétel, hogy most nem a korábbi, homályos eredetű, bazaltkéreggel bevont fehér, hólyagüreges anyag, azaz restingolit jelent meg, a maiak már tisztán bazaltos kőzetdarabok! Fantasztikus képek, kivételes érdekességű kőzetminták, amelyeket mindeddig ilyen részletességgel sehol sem figyeltek meg!
A mai földremegés képen jól kivehetők az időszakos, ismétlődő robbanások okozta amplitúdó növekedések:

A földremegés képen az amplitúdó növekedést az ismétlődő kisebb robbanásos kitörések okozhatták. Forrás: IGN


Az El Hierro vulkáni működés továbbra is tartogat újdonságokat és izgalmakat!

Eredeti bejegyzés (Szabolcs, 2011.11.26. szombat)

Folytatódik az "Itt a vulkán, hol a vulkán" játék... A földregések számának csökkenése és a földremegés intenzitásának mérsékelt volta alapján azt gondolnánk lassan minden csendesedik, a vulkáni működés is lassan abbamarad. A mai nap a víz felszínén megjelenő kigőzölgő vulkáni törmelékek (úgynevezett "restingolite") azonban csattanós választ adtak: Kérem szépen, zajlik továbbra is a vulkáni működés mégpedig immáron 47 napja!

Ismét megjelentek a kigőzölgő vulkáni törmelékek a tengervíz felszínén! Forrás: Earthquake-report


A földrengések száma az elmúlt 3 napban nem haladta meg a napi tízet, a hipocentrumok alapvetően 16-20 km között vannak. A magas széndioxid koncentráció azonban azt jelzi, hogy ez a magmatömeg a mélyben kigázosodik és továbbra is potenciális utánpótlást jelenthet a vulkáni működésnek.

Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Egyre magasabb a Vezúv! - adta hírül ma számos hazai hírportál. Mi van ennek hátterében? Rövid megjegyzés a Legfrissebb Rövidhírek rovatban!
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  2. Remek fotók a hétvégi úszó lávalufikról az IGN képgalériájában, további régebbi fotókkal együtt:
    http://www.01.ign.es/ign/resources/volcanologia/Galeria_Fotos/GaleriaFotos.html

    VálaszTörlés
  3. A december is vulkáni működéssel folytatódott a Las Calmas tenger alatt! Bár a földrengések száma minimalizálódott, a víz alatti vulkánműködés tovább tart! A friss magmatömeget jelzi az is, hogy tovább emelkedett a diffúz széndioxid koncentráció a szigeten, ami már hétszerese a szokásos normál értéknek!
    Video a ma reggeli "gőzölgő lávalufis" kitörésről és a merész kutatóhajóról:
    http://www.youtube.com/watch?v=NSCyHRAbFbA&feature=player_embedded#!

    VálaszTörlés