2011. szeptember 2., péntek

Hamufelhő a Popocatepetl felett


Mexikó legismertebb vulkánja augusztus végén pöfékelni kezdett. 30-án este 4 robbanást lehetett a hegy felől hallani, ezek egy freatikus kitörés hangjai voltak, azaz a felfele emelkedő kőzetolvadék a beszivárgó talajvízzel érintkezve okozott robbanásokat. A kitörés során alacsony, mintegy egy km magas hamufelhők jöttek létre, a közeli Mexikóváros déli elővárosaiban hullott is némi vulkáni hamu. A közeljövőben még több hasonló, kis erejű kitörés várható, emiatt a CENAPRED a kráter 12 km körzetét tiltott zónává nyilvánította. A kitöréseket kisebb erejű földrengések kísérték.




Tsbochum készítette ezt a felvételt a Popocatepetl legutóbbi kitöréséről.
Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. @Sparhelt írta... 2011. szeptember 2. 11:15
    Mi a helyzet a Popocateptl-ön?
    Ez megint egy tipikus média hisztéria, amikor egy unatkozó "újságíró" rájön, hogy vannak működő vulkánok a földön... Meg lehet nézni a Smithsonian és a CENAPRED honlapján is, hogy a tűzhányó folyamatosan aktív.
    http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1401-09=

    http://www.cenapred.unam.mx/cgi-bin/popo/reportes/consultai.cgi (itt hónap szerint lehet rá keresni a jelentésekre)

    A Tomi által is írt kissé erőteljesebb aktivitás, bár eltér a tűzhányó mindennapi működésétől, de ahogy azt a CENAPRED jelentés is írja, még beleesik abba a forgatókönyvbe, amit a tűzhányó jelen működési fázisában várnak.

    VálaszTörlés
  2. Az elmúlt 3 napon, naponta több mint 200 földrengés El Hierro alatt, ma eddig 125!
    Forrás: http://www.avcan.org/?m=Noticias&a=noticia&N=890&l=en

    VálaszTörlés