2010. július 1., csütörtök

Vulkánhírek a Föld minden tájáról


Eyjafjöll - Izland

A vulkán már hosszabb ideje csendes, csak kisebb jeleket ad figyelmeztetésül, hogy nem aludt még el. Június 23-án alacsony és ritka hamufelhők emelkedtek a hegy fölé, de szinte azonnal szét is oszlottak a levegőben. A jégből kiolvadó krátertó vize közben lassan gyarapszik.



Gorely - Kamcsatka, Oroszország

Június 17-25. között a vulkán szeizmikus aktivitása átlag feletti volt, közben gáz- és gőzfelhők emelkedtek fel a hegy kráteréből, melynek belső, délkeleti falában 17-én egy új hasadék nyílt fel az akkor ott dolgozó vulkanológus szeme láttára. A hasadékból forró, 800-900 Celsius fokos gázok törtek fel. A műholdképeken a következő néhány napban is termális anomáliát mutattak ki, később a vastag felhőtakaró elrejtette a vulkánt. A repülési riasztási szintet sárgára emelték.



Ulawun - Új Britannia, Pápua Új-Guinea

Június 23-25. közt fehér és szürke hamufelhők emelkedtek a hegy fölé, a délnyugati és északnyugati lejtőkön finomszemcsés hamu hullott. Morajló hangokat lehetett hallani és délkeleti irányból izzó anyagot észleltek a kráterben. 25-26-án a hamufelhők 600 m magasra emelkedtek, a periódus végéig közepes erejű vulkánrengések pattantak ki, majd 26-ától lecsengtek.



Pagan - Mariana Szigetek, USA

Az elmúlt héten kisebb gőz- és gázfelhőket bocsátott ki a vulkán, a repülési és vulkanológiai riasztási szinteken nem változtattak.



Tungurahua - Ecuador


Bár a sűrű felhőzet gyakran megakadályozta a megfigyeléseket, a kutatók június 22-23-án gáz- és gőzfelhőket, 24-28-án gáz- és hamufelhőket láttak felemelkedni a vulkánról. A felhők mindössze 1 km magasak voltak, északnyugat, nyugat és délnyugat felé sodródtak, a krátertől 8 km-re ezekben az irányokban esetenként hamu hullott. Morajló hangokat lehetett hallani, 25-én szintén 8 km-re a krátertől nyugat, délnyugat felé lévő házak ablakait meg is rezegtették e robbanások. Másnap északnyugat és nyugat felé laharok zúdultak le a vulkán szurdokaiban, bennük 2 méteres blokkok is voltak. Június 27-én már 23 (északnyugat) és 25 (nyugat) km távolságban is hullott hamu, ekkor és a következő napon is éjjel izzó anyagot észleltek a kráterben.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése