Oldalak

2011. február 2., szerda

"Vulkán Ki Mit Tud" Japánban

Japánban az első alkalommal kiírt "Vulkán Ki Mit Tud" versenyre 112 potenciálisan aktív tűzhányó jelentkezett.

Japán aktív és potenciálisan aktív tűzhányói. Forrás: AIST


A területi alapon rendezett előversenyeken a legnagyobb küzdelem a Kyushu sziget versenyzői között volt, ahol olyan nagyságok is a porondra léptek, mint a kitörési rekordokat döntögető és a végső győzelemre is esélyes Sakurajima, az 1991-es, halálos áldozatokkal is járó kitöréssel súlyos terhet viselő Unzen, a legnagyobb aktív japán vulkán, az Aso és a végén feltűnt egy korábban a szürke középmezőnyben vergődő versenyző is, a Kirishima csapatban játszó Shinmoe-dake is. A legnépesebb Honshu területi versenyen szépségével mindenkit elkápráztatott a Fuji, bár igazi aktív cselekményt régen, 1707-ben mutatott. A harmadik területi csoportban, Hokkaidon az Usu, pont 2000-ben produkált egy remek kitörést, amivel eséllyel lépett tovább. Végül, a negyedik, tengeri (Izu) csoportban sem kispályás versenyzők voltak. Az Izu-Oshima 1986-ban 1600 m magas lávaszökőkutat mutatott be, ami rekordnak számít. A kapcsolódó subpliniusi kitörés során 12 ezer lakosnak kellett elhagynia a szigetet. A nagy versenytárs a Miyakejima volt, aki szintén 2000-ben dobott (illetve "esett") egy nagyott, az eredmény egy lassan beszakadó kaldera. Hát, ilyet is ritkán látni a Földön!
A verseny döntőjében két aktív tűzhányó maradt állva, akik felváltva mutatják be produkciójukat. Hoho, emberek, hiszen ez egy szomszéd küzdelem! A versenyző páros: a Sakurajima és a Shinmoe-dake egymás közelében pöfögnek, robbantgatnak. Hát, kedves lelkes nézőink, ilyen nincs!... Mindkét versenyző szinte ugyanazt a mutatványt bocsátja a zsűri elé: vulcanoi-típusú kitörések! Ez azt jelenti, hogy időszakonként - átlagosan 10 percenként - egy ágyúdörrenésszerű kitörés zajlik, ami izzó kőzetdarabokat dob a felszínre és közben sűrű, sötét hamufelhő gomolyog ki a kráterből. A hatás monumentális! Hirtelen olyan erős légnyomás hullám alakul ki, hogy még több kilométer távolságban is ablakok törnek be! Néhány nappal korábban James Reynolds jóvoltából került fel a YouTube megosztóra egy fantasztikus filmfelvétel a Sakurajima kitöréséről, ahol jól láthatók az ágyúlövésszerű kitörések előtt (rögtön az elején, valamint 1:10-nél) a hirtelen kiinduló légnyomás-hullámok. Huha, ez fantasztikus, na ezt itt is be kell mutatni lassítva:


Sakurajima, vulcanoi-kitörés - lassított felvétel!. Figyeljük meg a légnyomás-hullámot közvetlenül a kitörés előtt és a kirepülő izzó kőzetdarabokat!. Forrás: James Reynolds YouTube


Na, persze a frissiben aktívvá váló Shinmoe-dake sem hagyja magát, amint azt az alábbi filmfelvétel is mutatja, ilyet ő is tud produkálni, röpülnek is az üvegszilánkok! Na ezért, itt is legyen egy felvétel a semlegesség jegyében:

Shinmoe-dake, vulcanoi-kitörés. Figyeljük meg a légnyomás-hullámot közvetlenül a kitörés előtt és a kirepülő izzó kőzetdarabokat!. Forrás: Shibuyaji YouTube



Hát, akkor nézzünk bele a produkciókba, természetesen vágatlanul, ahogy azt a webkamerák mutatják. Kedves nézőink, azaz olvasóink élőben is követhetik a versenyt a következő webkamerákon:
Sakurajima: éppen itt látható vagy ezen a másikon. (hupps, pont egy kitörés látszik rajta, bár még egy kicsit sötét van...):


Szakadatlanul, megállás nélkül dolgozik ez a versenyző, akinek van ideje nézze és nézze, nappal és este!

Shinmoe-dake: éppen itt látható (eléggé túlterhelt a webkamera, így ha nem jön be, akkor folyamatosan kell frissíteni, amíg megjön a kép. Hups, na itt is pont egy kitörés! Nahát, ezek a versenyzők!) vagy itt is látható (jobboldalt a menüben alulról a hetedik):

Hát igen, ez a friss titán felveszi ám a kesztyűt a rekorderrel!

Végül, nézzünk néhány képet az elmúlt napok előadásaiból (ismét webkamera képek, ahogy csinálták, akkor éppen):
Sakurajima:

ahogy azt a webkamerán láttam február 1-én. Forrás: Sakurajima webkamera



Shinmoe-dake:

ahogy azt a webkamerán láttam január 26-án és február 2-án. Forrás: Shinmoe-dake webkamera és Shinmoe-dake webkamera #2


Kedves "nézőink", azaz olvasóink, a döntő még folytatódik, lehet szavazni közönségdíjra, sőt képes szavazás is lehetséges, egy-egy jól rögzített webkamera képpel! Jó szurkolást, jó szórakozást!

11 megjegyzés:

  1. Balázs jelezte, hogy ez volt a 300. bejegyzésünk. Ez a blog, ha jól számolom 318 napja alatt nem rossz teljesítmény. Köszönet Évinek, Balázsnak, Tominak és Ritának is és persze a vulkánoknak, akik adnak bőven témát, hogy megvilágíthassuk a természet e szemet gyönyörködtető, máskor hátborzongató folyamatát és hatását emberekre, társadalmakra.

    VálaszTörlés
  2. A Sakura-jima-t nem volt időm ma nézni, így bár nem objektív a véleményem, de én ma a kirishimai Sárkányra szavaznék. Sztem a mai nap ő mutatta be a szebb előadást és ő viszi díjat. És, hogy miért sárkány??
    itt a kép:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569399813168090178
    Nem mellesleg ez a kép győzött meg, hogy a mai nap a Shinmoe legyen a nyertes... Igaz a napnak még nincs vége és Japánban épp csak lement a nap, tehát most jöhetnek a gyönyörű esti képek a szerte repülő izzó lávacafatokról...

    VálaszTörlés
  3. Sztem egy plusz pont is kijár a Shinmoe-nak
    elnézve ezt a videót

    http://www.youtube.com/watch?v=hgd72XbaiFk

    VálaszTörlés
  4. Eldőlni látszik a verseny... a Sakura-jima-nak nagyon bele kellene húznia.. :)

    műholdfelvétel 2011. feb. 3-án (4:30UTC):

    http://personal.denison.edu/~klemettie/images/Japan_Volcanoes.jpg

    VálaszTörlés
  5. Kirishima:

    napkelte:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569597271855496818

    éjszaka:
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569597272663171026

    reggeli kitörés:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569603624002762114

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569603633153000786

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569603631545900530

    VálaszTörlés
  6. Hát úgy tűnik, a friss versenyző jelentős előnyre tett szert:
    http://www.youtube.com/watch?v=tySCtPnhFO8

    VálaszTörlés
  7. egy újabb remek NASA felvétel a Shinmoe-dake kitörésről:
    http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=49094

    VálaszTörlés
  8. és egy újabb robbanás...

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569823550989923058

    VálaszTörlés
  9. Hawaii és beszáll a versenybe??

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5569855987909570306

    VálaszTörlés
  10. Kirishima:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5570706945313410002

    VálaszTörlés
  11. Azért a Sakurajima sem hagyja magát:
    http://www.youtube.com/watch?v=zOUeVEoOvpE

    VálaszTörlés