Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

További hírek az Etna kitöréséről

Amint arról beszámoltunk, tegnap délután egy erőteljes robbanásos kitörés történt az Etnán. Boris Behncke az olasz INGV munkatársa további részletekkel szolgált a kitörésről. Úgy tűnik, hogy a robbanásos kitörést a kürtőben feltörő forró magma és felszín alatti víz keveredése okozta, azaz szakszóval freatomagmás jellegű volt (ilyen típusú kitörés volt az izlandi Eyjafjallajökull április-május kitörése is), ami annyiban veszélyes, hogy minden előjel nélkül bekövetkezhet (ilyen típusú kitörés már okozott halálos balesetet a múltban!).
Most, nyáron voltak már kisebb robbanásos kitörések, ami már jelezte, hogy töltődik fel újra a tűzhányó és emelkednek fel magmacsomagok. Behncke szerint a következő napokban vagy hetekben várható, hogy újabb magma adag éri el a felszínt és újabb kitörések is bekövetkezhetnek, azonban ezek valószínűleg látványos lávaszökőkút kitörések formájában zajlanak majd.

Még egy dolgot fontos hangsúlyoznom! A tegnapi kitörés egy erőteljes, de rövid ideig (kb. 20 percig) tartó kitörés volt. A vulkáni hamufelhő kb. 1 kilométer magasságba emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a tegnapi kitörés nem jelent(ett) semmi veszélyt Európára, nem jelent(ett) veszélyt a légiközlekedésre! Hogy mi lesz a további események sora az Etnán? Szemünk a webkamerákon és a jelentéseken, bármi történik, beszámolunk róla!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése