2015. augusztus 25., kedd

Piton de la Fournaise: látványos vulkán show idén már negyedszer!

A Természet Világa legfrissebb, augusztusi számában megjelent Tűzhányó-hírek rovata legvégén azzal zártam a Piton de la Fournaise kitöréséről szóló beszámolót, hogy úgy tűnik, a tűzhányó egy jelentősebb kitörési periódusba léphet. Valóban, idén most már negyedik alkalommal kínál fantasztikus látványt a "Kemence-orom" területe. Most a Dolomieu kalderától északnyugatra hasadt fel a föld a Rivals kráter közelében, és freccsent, majd folyt ki a bazaltos láva. A tegnap este elkezdődött vulkánkitörés, ha követi a vulkán korábbi menetrendjét, néhány napig tarthat. Augusztus 25. reggelére a vulkáni működés intenzitása már 10 köbméter/sec-re csökkent az éjjeli 30-60 köbméter/sec magma kibocsátásról. Ezzel együtt csökkent a földremegés intenzitása is, úgy ahogy az a tavaszi és nyári kitörési események esetében is volt. Addig is az alábbi látványban lehet része a vulkánrajongó közönségnek, ha nem is a helyszínen, de az internet segítségével akár otthon a karosszékben is:
Forrás: Emmanuel Dinh, YouTube

A hasadékból több ponton lávatűzijáték módon feltörő bazaltos magma, aztán a szokott módon gyorsan terjedő lávafolyammá állt össze, ami most már az óceán felé néző meredek oldalon csordogál tova. A kitörést újonnan elhelyezett webkamerákon keresztül is követni lehet - már ha az időjárás megengedi... A legfrissebb hírek a vulkán obszervatórium oldalán olvashatók.
A vulkánkitörés szépsége a Réunion szigeten idén már negyedszer. Fotók: Gilles Adt és Serge Gélabert

Best Blogger Tips

2015. augusztus 16., vasárnap

75 év után ismét kitörésben az ecuadori Cotopaxi

A vizsgákkal, majd a forróságban is zajló terepmunkával és némi pihenéssel kitöltött hosszú nyári szünet után ismét jelentkezünk friss hírekkel a vulkánok világából. Az év első felének változatos vulkáni működéseiről a Természet Világa legfrissebb, augusztusi számában megjelent Tűzhányó-hírek rovata ad összefoglalót. Van bőven miből válogatni, a legfrissebb hírt azonban egy 75 évig szunyókáló, de már több hónapja (április közepe óta) világos jelzéseket adó tűzhányó szolgáltatja: pénteken kitört Ecuador egyik legpompásabb, de egyben egyik legveszélyesebb vulkánja, a Cotopaxi!
Kitörésben a Cotopaxi. Fotók: Diego Cobo és Sam Carvajal

Az elmúlt hónapokban több ezer földrengés pattant ki a tűzhányó alól, a kráterből gázfelhők szálltak fel, a hó részben megolvadt: egyértelműen az ébredés jelei voltak ezek, a kérdés már csak az volt, hogy mikor lesz a valódi ébredés és az hogyan zajlik majd? Nos, augusztus 14. este két robbanásos kitörés történt, ami feltehetően kürtőtisztító, freatikus jellegű volt, a környező településeket vékony hamuréteg lepte be. Enyhe hamuhullást jelentettek a jó 50 km távolságban lévő fővárosból, Quitóból is. A kitörést követően lezárták a vulkán környezetét és korlátozták a nemzeti parkba való belépést is. A kezdeti kitörést aztán továbbiak követték és ezek már néhány kilométer magasba feljutó hamufelhőt, sőt egyes felvételek szerint piroklaszt-árakat is okoztak. Ezek azonban még mindig jórészt litoklasztokat tartalmaztak, azaz a magma még nem jutott a felszínre. A robbanásos kitörést a felnyomuló forró magma feletti hidrotermás rendszer (forró vizes oldatokkal átjárt zóna) felhevítése okozta, amikor a hirtelen túlfűtés során az oldatok gáz halmazállapotba jutnak és ez gyors térfogatnövekedést, azaz erőteljes túlnyomást, végül robbanásos nyomásfelszabaduláshoz vezet. A robbanás szétveti a környező kőzettestet, aminek kisebb-nagyobb darabjai kerülnek a kitörési anyagba. A nagy kérdés, hogy megérkezik-e a felszínre mindezen folyamat elindítója, a magma is? Az ismétlődő robbanásos kitörések miatt mindenesetre a hatóságok emelték a készültségi szintet és kitelepítések is elkezdődtek.
75 után ismét vulkáni hamueső a Cotopaxi környékén. Fotók: Pablo Guayasamin és El Comercio

Fontos felkészülni arra, hogy a helyzet gyorsan veszélyessé válhat! A vulkán környezetében több százezren élnek és az elmúlt évtizedek csendje után nem biztos, hogy a lakosság megfelelően tud reagálni a vulkáni működésre, ami alapja a hatékony védekezésnek. A Cotopaxi bár most több mint 70 évig nem működött, azonban a korábbi kitörési története alapján egy nagyon aktív tűzhányó (1738 óta több mint 50 kitörése volt...). A közel 6000 méter tengerszint feletti magasságba emelkedő vulkán csúcsát folyamatosan hó borítja, ami egy kitörés során megolvadva pusztító iszapárakat okozhat (ezek akár 100 kilométer távolságba is eljuthatnak!). Ezek a meredek hegyoldalon nagy sebességgel zúdulnak le nem sok időt hagyva a védekezésre. Ugyancsak komoly veszélyt jelent egy komolyabb kitörés esetén a környező völgyekbe lerohanó piroklaszt-árak. Egy 1903-as vagy 1877-es kitöréshez hasonló nagyságú vulkáni működés pedig Quitóra is nagy veszélyt jelentene (elsősorban a jelentékeny hamuhullás és az ezzel járó légzési nehézségek miatt) és fennakadást okozna a légiközlekedésben. Jó tehát figyelő szemünket a Cotopaxin tartani...
Az 1877-es kitörés hatalmas Chillos völgyi laharjának (iszapár) térképi útvonala. Forrás: Pathy Mothes és munkatársainak tanulmánya


Best Blogger Tips