2012. november 28., szerda

Tolbacsik kitörés több mint 35 év után!

Frissítés (Szabolcs, december 18. 11:00)
Friss bejegyzés a vulkáni működésről képekkel!

Frissítés (Szabolcs, nov. 30. 15:40)

Hó és tűz: További remek kép a Tolbacsik hasadék menti kitöréséről!
Lávaszökőkút és lávafolyás a fagyos időben. Forrás: Dmitry Melnikov, IVS FED RAS

A KVERT napi jelentése szerint a földremegés intenzitása kissé csökkent, de továbbra is folytatódik a szeizmikus aktivitás, és a felnyíló hasadékből kisebb-nagyobb lávaszökőkutak csapnak fel, és néhány kilométer hosszú lávafolyások indulnak ki. A vulkáni működés intenzitása egyelőre még elmarad az 1975-76-os eseménytől.

Frissítés (Tomi, nov. 30. 14:10)

A vulkán déli hasadékából eredő lávafolyás már 4 km hosszú! A Szabolcs által bemutatott korábbi kép készítője, Dmitrij Melnikov azóta számos újat mutatott be a KVERT honlapján, köztük többet a lávafolyásról:




A képeket Dmitrij Melnikov (IVS FED RAS) készítette. Számos gyönyörű felvételt találhatnak itt.
Frissítés (Szabolcs, nov. 28. 22:50)

És itt van az első várva várt kép a kitörésről!
Lávaszökőkút csap fel a Plosky (Lapos) Tolbacsik déli oldalában felnyílt hasadékon keresztül. Forrás: Dmitry Melnikov, IVS FED RAS

Úgy tűnik mintha az 1975-76-os kitörés ismétlődne meg, legalábbis egyelőre ebbe az irányban haladnak az események. A vulkánkitörés folyamatát szorosan követjük és amint további híreket megtudunk, közöljük!

Eredeti bejegyzés:

Az 1975-76-os vulkáni működése után ismét akcióba lépett a kamcsatkai Tolbacsik vulkán! A helyi vulkanológiai obszervatórium, a KVERT jelentése szerint a robbanásos kitörés során több mint 10 km magas vulkáni hamufelhő emelkedett fel, majd sodródott északi-északnyugati irányba. Hamuhulllást jeleztek még 35 km távolságban is, ahol 4 cm vastag hamuréteg rakódott le. A repülőforgalomban narancs riasztást adtak ki. A helyi szakértők nem zárják ki, hogy lávafolyás is zajlik, azonban a rossz látási viszonyok megnehezítik a pontos helyzetfelmérést.
A Tolbacsik legutóbbi 1975-76-os kitörése emlékezetes maradt a vulkanológusok számára, ekkor egy közel 30 km hosszú hasadék nyílt fel, amely mentén kisebb salakkúpok alakultak ki a lávatűzijátékszerű kitörések során, kenyérbombák repültek ki és a Kamcsatka legnagyobb történelmi időbeli lávaöntő kitörése zajlott (a bazaltos láva kb. 15 négyzetkilométer területet öntött el).
A két Tolbacsik: balra a magasba nyúló Ostry Tolbacsik, jobbra pedig a lapos Plosky Tolbacsik pajzsvulkán. A vulkáni működés feltételezhetően az utóbbin történt. Forrás: Oleg Volynets, Institute of Volcanology, Petropavlovsk;



Best Blogger Tips

2012. november 21., szerda

Mozgolódó tűzhányók Új-Zélandon: Tongariro és Ruapehu

Frissítés (Szabolcs, 2012. november 21. 12:00):

És kitört! Az éjféli bejegyzésben még arról írtam, hogy az augusztus 6-i kitörés vulkáni hamujának vizsgálatából, valamint az erős kénes gázkibocsátásból arra lehet következtetni, hogy kigázosodó magma van a vulkán alatt, ami bármikor kitörhet. Néhány órával később mindez be is következett!
Az új-zélandi Geonet szakemberei jelentése szerint a robbanásos kitörés helyi idő szerint délután 1 óra 25 perckor történt és mindössze 5 percig tartott. A kitörés helye ugyanott volt, ahol augusztus 6-án, azaz a felső Te Maari kráter aktivizálódott. A kitörés idejében éppen egy iskolás csoport tartózkodott a népszerű kirándulóhelyen, azonban a jelentések szerint szerencsére nem volt sérülés. Az eset azonban világosan mutatja, hogy egy vulkánkitörés, főleg egy aktív rendszer esetében bármikor, minden előjel nélkül is bekövetkezhet!
A Tongariro november 21-i vulcanoi-típusú kitörése. Balra a kitörés jellemző lefolyása, a magasba emelkedő központi kitörési felhővel, kürtő közeli részén oldalirányban szétterjedő gomolygó torlóárakkal. Jobbra menekülő turisták láthatók. Forrás: Képkivágatok a http://www.stuff.co.nz videofelvételéről

Maga a kitörés egy típusos, úgynevezett vulcanoi-típusú kitörés volt, aminek a lényege az, hogy a kürtőt elzáró lávadugó alatt a kristályosodó magmából kiváló gázbuborékok egyre nagyobb nyomást fejtenek ki, míg aztán ez a hihetetlenül nagy nyomás hirtelen szétrobbantja a kürtőt elzáró kőzeteket és a szétszakadó magma az apróra tört kőzetdarabokkal együtt a felszínre tódul. Ez olyan, amikor egy felrázott pezsgőspalackból repül ki a dugó és spriccel, ömlik ki a pezsgő tartalma.
A http://www.stuff.co.nz különleges videofelvételén kiválóan megfigyelhető a vulcanoi-típusú kitörés lefolyása: hirtelen kitóduló, gomba-alakú sötét vulkáni hamufelhő emelkedik fel, mint valami szökőkút, aminek az alján gallérszerűen, oldalirányban gomolyog tova a nagy sebességű, felszínközelben terjedő torlóár. Mindez azzal magyarázható, hogy a vulkáni hamufelhőbe óriási mennyiségű kőzettörmelék is bekerül, ami nem tud felfelé emelkedni, hanem saját súlyánál fogva hirtelen visszaesik és a vulkáni gázokkal együtt kavarog tova a felszínen. A súlyát vesztett vulkáni hamufelhő aztán magasra emelkedhet, ebben az esetben 3-4 km magasba tódult fel az aprószemcsés vulkáni hamu anyagot és forró gázokat tartalmazó kitörési felhő.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez a vulkáni kitörés alapvetően a közvetlen környéken okoz veszélyeket, az uralkodó széliránynak megfelelően pedig a hulló vulkáni hamu akár több tíz km távolságban is okozhat légzési gondokat. A vulkáni működés jellegéből és a Tongariro korábbi kitörési története alapján az várható, hogy hasonló események a jövőben is bekövetkezhetnek, ugyanúgy ahogy most is, akár minden előjel nélkül! Egy erőteljesebb vulcanoi-kitörés több tíz km távolságban is veszélyes lehet. Ennél nagyobb kitörésnek azonban jóval kisebb a valószínűsége, de természetesen ez a verzió sem zárható ki teljesen. Szintén fontos megjegyezni, hogy ez a kitörés valószínűleg nem befolyásolja a nagy szomszéd, a Ruapehu vulkáni működését, az egy másik rendszer és nincs közvetlen kapcsolatban a Tongariro-val.
Végül, még egy rövid megjegyzés: valóban a Tongariro környéke volt a Gyűrűk ura filmtrilógia egyes jeleneteinek helyszíne. A Mt. Doom azonban nem a Tongariro, hanem a szomszédos, szép szabályos kúp alakú vulkán, a Ngauruhoe, ami utoljára 1977-ben tört ki.

Eredeti bejegyzés (Szabolcs, 2012. november 21. 0:05):

Hosszú ideje nem írtunk bejegyzést, talán nem is fordult elő ilyen a blog történetében. Az ok elsősorban az, hogy dolgozunk, mert haladnunk kell a kutatással és emellett sok programunk is volt (pl. Göttingenben előadás térségünk vulkánjairól, majd a Földtudományi Forgatagon két telt házas előadás, természetesen vulkánkitöréssel fűszerezve!). Szintén ez idő alatt készült el egy cikk a Szupervulkánokról, ami a Földgömb decemberi számában jelenik majd meg!
El kell persze azt is mondani, hogy vulkanológiai szempontból a 2012-es év rendkívül "unalmas" volt, igazán ebben az évben eddig nem történt semmi földet megrengető kitörés... Persze ez csak félig igaz, mert nekünk azért így is voltak csemegék, mint például az új-zélandi Tongariro nyári rövid kitörése, ami több mint száz éves nyugalom után zajlott. Ennek anyagát közösen vizsgáljuk a Massey egyetem vulkanológusával együtt és úgy néz ki egy remek tudományos diákköri munka és igen érdekes eredmények jönnek ki belőle! Nos, már szinte majdnem elfelejtettük magát a kitörést, az elmúlt napokban azonban több helyről is jelezték, hogy a helyiek nem felejtenek, főleg úgy, hogy még mindig érzik a tűzhányóból kiáramló kénes gázokat. A Tongariro még mindig az 1-es (sárga) fokozaton van, ami annyit jelent, hogy működése eltér a megszokott nyugalmi állapottól.
A Tongariro még mindig "szaglik", azaz továbbra is kénes gázok áramlanak ki a tűzhányóból. Forrás: Brent Alloway

A webkamera képeken még most is jól kivehető a Te Mari kráter három pontján felemelkedő gázfelhő. A legfrissebb hírek maximálisan 235 fok hőmérsékletű gázkiáramlást jeleznek. Annyit biztosan tudunk, hogy a vulkán alatt friss magma tartózkodik, azaz potenciálisan megvan a lehetőség akár a további vulkánkitörésre is.

A hírekben megjelent a Tongariro szomszédja is, a Ruapehu tűzhányó is, ahol a szakemberek nem zárják ki egy közelgő vulkáni működés lehetőségét. Ezzel itt is sárga jelre váltott a készültségi szint. Legutóbbi 2007. szeptemberi kitöréséről Németh Károly számolt be első kézből az Élet és Tudomány hasábjain. A vulkán működése során különösen nagy veszélyt jelentenek a völgyekben lezúduló laharok, azaz kőtörmelékekkel telített iszapárak, amik mindent elsodornak. A tűzhányón ezért egy lahar riasztórendszert építettek ki, ami 2007-ben valóban hatékonyan működött és időben felhívta a figyelmet a lerohanó iszapárra. A tűzhányó azonban képes heves robbanásos kitörésre is. Alább Geoff Mackley remek videofelvétele látható a 1995-96-os VEI=3-as kitörésről:
A Ruapehu 1995-96 robbanásos kitörése. Forrás: Geoff Mackley



Best Blogger Tips