Oldalak

2012. július 31., kedd

Olimpia, London és a Vezúv 1906-os kitörése

Gyors nyári bejegyzés, miközben zajlik a 30. olimpiai játékok, és már megvan az első aranyérmünk is! London az első város, ahol már harmadszor rendeztek olimpiát. Az elsőnek némi köze volt a vulkáni működéshez, ezért röviden megemlékezünk erről az eseményről.
1908-ban úgy volt Róma rendezi az olimpiát, mégis London adott otthont a sportolók nagy találkozójának. Az ok a Vezúv 1906. áprilisi kitörése volt. Hogyan lehetséges az, hogy egy Nápoly közeli vulkán kitörése, ráadásul 2 évvel az olimpiai játékok előtt megakadályozza a római olimpia rendezését? A hivatalos és sokak által vélelmezett verzió szerint a kitörést követően az olasz kormány elbizonytalanodott, hogy a vulkánkitörés okozta károk után anyagilag képes lesz-e majd az olimpiát megrendezni, ezért az utolsó pillanatban visszalépett és helyére ugrott be London.
A Vezúv 1906. április 4-én néhány hónapos gyengébb működés után tört ki, amikor a tűzhányó déli lejtőjén egy hasadék nyílt fel, ahonnan lávaömlés indult ki. Április 6-án egy újabb hasadék nyílt fel, csupán 600 méter tengerszint feletti magasságban, Bosco Cognoli közelében. A lávaöntés mellett a központi kürtőben egyre intenzívebb robbanásos kitörések történtek, a lávaszökőkutak mellett a vulkáni hamufelhő 2-3 km magasságba emelkedett. A vulkán felszíne mindeközben is egyre emelkedett, ami erős belső nyomást jelentett. Torre del Greco és Torre Annunziata között a tengerszint mintegy 50 cm-t csökkent, ami a vulkán fokozódó felboltozódását jelezte. A magasba törő lávaszökőkút tevékenység tehát még nem csökkentette a vulkán alatti magma belső nyomását. Április 8-án hajnal fél 4-kor aztán hirtelen megváltozott a kitörés jellege és bő egy napon keresztül „gejzír-szerűen” zúdult ki a vulkáni anyag a központi kürtőből. Néhány cm nagyságú vulkáni törmelékek záporoztak a kráter körüli 6 km-es körzetben. Később a kitörés gyengébb lávaöntő jellegűvé vált és április 21-ig tartott.

Az 1906-os kitörés az egyik legnagyobb lávaöntő kitörés volt a Vezúv legutolsó kitörési ciklusában. Boscotrecase településen több épület összedőlt, majd amikor többen a település templomába menekültek, akkor rájuk omlott a vulkáni hamutól súlyos tető. A kitörés mintegy 100 ember halálát okozta, az anyagi kár jelentős volt. De vajon valóban ez volt az igazi indok, hogy az olaszok visszamondták az olimpiát?
Néhányan ezt megkérdőjelezik és utalnak arra, hogy az angolok már 1906. januárjában jelezték, hogy adott esetben készek átvenni a rendezés jogát Rómától, amelynek anyagi nehézségei már ismertek voltak és tudott volt az is, hogy az előkészületek messze nem voltak kielégítőek. A vulkánkitörés később igazán csak egy jó ürügy lehetett, hogy az olasz kormány az anyagi és politikai támogatás hiányát leplezze.


7 megjegyzés:

  1. Beindulnak az Új-zélandi vulkánok? A White island-en már volt egy kisebb kürtőtisztító robbanás:
    http://geonet-shakennotstirred.blogspot.co.nz/2012/08/white-island-eruption-video.html
    És úgy tűnik a Tongariro-n is volt egy freatikus(?) robbanás.
    http://www.wired.com/wiredscience/2012/08/possible-eruption-reported-at-new-zealands-tongariro/

    VálaszTörlés
  2. Az újabb információk alapján a Tongariro kitörése körülbelül 10 percig tartott tegnap este. Utakat kellett lezárni a rossz látási viszonyok miatt és egyes helyeken állítólag 5 cm hamu is esett. Ez komoly mennyiségnek számít még akkor is, ha vulkán közelében történt. Egyelőre elég kevés információ áll rendelkezésre, de az alábbi videóban van néhány felvétel, ami azt sugallja, hogy elég komoly kitörés volt a tegnap esti. Úgy tűnik tehát, h. több mint 100 év elteltével újabb kitörési ciklus kezdődik a Tongariron.
    http://tvnz.co.nz/national-news/flame-like-explosions-mount-tongariro-erupts-5009957/video

    VálaszTörlés
  3. Az Eruption blogon megjelent egy műholdkép , amin tisztán látható a Tongariro kitörési felhője.
    Igen érdekes lenne, ha egy erőteljes kitörés következne be Új-Zélandon.
    A link:
    http://www.wired.com/images_blogs/wiredscience/2012/08/AzpSU3FCQAAMS2o.jpg-large.jpeg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, biztosan érdekes lenne, de azért nekünk itt NZ-n annyira nem jó a dolog...

      Egyelőre semmi újság nincs, a tudákosok szerint megemelkedett a magma és az hevítette túl a vizeket, amelyek aztán egy freatikus kitörésben távoztak.
      mindenféle feltételezés van, leginkább azt mondják, hogy a korábbi földrengések miatt helyezkednek a termálvizek és közelebb kerülnek a meleghez.

      Jelenleg gőzök lépnek a felszínre, a nép takarít és senki nem tud semmit jósolni :)

      elnézést, ha nem használom a pontos szakkifejezéseket!

      NZ geológiája : http://www.pappito.com/2010/01/06/uj-zeland-geologiaja/

      Törlés
    2. Kedves Pappito !
      Én sem szeretném , és nem is örülnék , ha nagyobb kitörést produkálna a Tongariro.
      Itt , távol a helyszíntől azért az embernek kicsit másabb leszűrni a helyzetet.
      Remélem semmi komolyabb nem fog bekövetkezni.

      Törlés
  4. Még mindig tovább folyik a Bocca Nuova aktivitása.
    Tegnap éjszaka ismét magasra szökött a tremor.
    A webkamerákon tökéletesen lehetett az eseményt követni.
    Az előző évhez képest ismét látványos változást tud bemutatni az Etna.

    VálaszTörlés
  5. Itt van egy webkamerakép, melyen talán a kitörési felhő látható.
    A link:
    http://www.geonet.org.nz/images/volcano/volcams/tongariro/P20120806.040011.NZST.jpg

    VálaszTörlés