2011. január 31., hétfő

Frissítés: Kirishima, Kizimen, Galeras és Kilauea; a Hét Vulkán Képe

Kirishima:

A Shinmoe-dake tűzhányó kráterében kitüremkedett lávadóm 2011. január 31-én (a kép forrása:
daylife).

A Kirishima vulkáncsoport Shinmoe-dake nevű tűzhányójának január 26-án kezdődött kitörése (egy szép műholdfelvétel a 26-i hamufelhő terjedéséről) továbbra is folytatódik, melyről azóta számos híradásban hallhattunk, illetve rengeteg nagyszerű kép és videófelvétel készült (összefoglalók az eseményekről). A vulkán kráterében egy lávadóm türemkedett ki az elmúlt pár napban, melynek rendkívül gyors volt a növekedése: mára már 500 méter az átmérője (a kráter egészének 40%-át tölti ki), és magassága eléri, sőt már inkább meg is haladja a kráterperem magasságát. A lávadóm közepének közelében a hőmérséklet már elérte a ~914 Celsius fokot. A mai nap folyamán közel 1000 helybeli lakost figyelmeztettek, hogy keressenek biztonságosabb helyet, és kijelöltek egy zónát is a tűzhányó körül, ahova tilos bemenni. A webkamerákon jelenleg az éjszakai sötétségben izzó lávadóm látható.


A Shinmoe-dake kráterében izzó lávadóm működése 2011. január 31-én (a kép forrása: Kirishima webkamera).

Kizimen:

A Kamcsatkai-félszigeten található Kizimen tűzhányón jelenleg már csak narancssárga a riasztási fokozat (a legnagyobb, piros fokozatnál eggyel gyengébb), továbbra is erős a szeizmikus aktivitás, és minden nap erős termális anomáliát észlelnek. A hamufelhők múlt héten közel 10 km magasra (tengerszint felett) emelkedtek, melyek több mint 324 km távolságba terjedtek a vulkántól nyugati, déli és keleti irányba.

Bal oldali kép: a Kizimen oldalán lerohanó piroklaszt ár, valamint a tűzhányó fölé emelkedő szürke hamufelhő és fehér gőzfelhő 2011. január 26-án (a képet készítette: Igor Shpilenok); jobb oldali kép: 2011. január 26-i műholdfelvétel a Kizimen hamufelhőjének terjedéséről (a kép forrása: NASA Earth Observatory).

Galeras:

A kolumbiai Galeras tűzhányón január 26-án narancssárgára emelték a riasztási fokozatot, mivel rendkívül megnőtt a szeizmikus aktivitás a vulkán alatt. Az INGEOMINAS (Kolumbiai Geológiai és Bányászati Intézet) szakembereinek elmondása szerint a szeizmogramokon tornillo-k figyelhetők meg, melyek arra utalnak, hogy magma emelkedik fel a földkéregben. Ennek alapján bejelentették, hogy napokon vagy heteken belül bekövetkezhet a kitörés. Megkezdődött a vulkán környezetében élő ~8000 ember kitelepítése.

Kilauea:

Egy fantasztikus videó (a webkamerák felvételeiből) tekinthető meg a hawaii Kilauea tűzhányó kalderájában található Halema'uma'u kráterben zajló eseményekről. 2011. január 17-én és 21-én a Halema'uma'u kráter faláról számos nagy kőzetdarab szakadt le, és zuhant a mélyben fortyogó lávatóba. Ennek következtében kisebb robbanások történtek, amelyek lávafröccsdarabokat szórtak ki a kráter peremére.

Webkamerakép a Halema'uma'u kráter mélyén fortyogó lávatóról, amint kisebb-nagyobb kőzetdarabok hullanak bele a kráterfalról 2011. január 17-én (a kép forrása: Hawaiian Volcano Observatory).

Végül a Hét Vulkán képe sorozat eheti tagja, a Stromboli:

Egy erőteljes robbanás (lávatűzijáték-kitörés) az olaszországi Stromboli tűzhányón, mely izzó lávacafatokat lövell a levegőbe 2010 novemberében. Továbbá, a fényképen több izzó kis kürtő látható a kráterben, melyek váltakozó aktivitást mutatnak (a képet készítette: Thorsten Boeckel).

Best Blogger Tips

2011. január 28., péntek

Vulkán áradat: Kirishima, Bromo, Anak Krakatau, Stromboli; GVP - heti jelentés és vulkánok az űrből

Frissítés (Szabi, vasárnap 11:15)
Visszatérve a vulkánokra, aki valami igazán különlegeset szeretne látni: itt van James Reynolds legújabb fantasztikus filmfelvétele a japán Sakurajima (ez nincs messze az éppen aktív Kirishima vulkáni területtől) kitöréséről. Érdemes megnézni, hogy az ágyúlövésszerű kitörések előtt (rögtön az elején, valamint 1:10-nél) egy hirtelen légnyomás-hullám indul ki. Ez bizonyos esetekben akár több kilométer távolságban is ablaküvegeket törhet be. A nyomáshullámot követi a kilövellt vulkáni hamu, sok-sok repített kőzettörmelékkel. Ez a vulcanoi-kitörés típusos formája.

Frissítés (Szabi, szombat 23:20)
A mai napon, néhány órával ezelőtt Környe és Vértessomló között kipattant földrengés okáról egy rövid értékelés található a bejegyzés végén a megjegyzések között.

Frissítés (Szabi), szombat 13:45
James Reynolds legfrissebb filmfelvétele a vulkánkitörésről továbbra is a freatomagmás jelleget tükrözi (barna és fehér kitörési felhő gyönyörű kontrasztja!). Ugyanakkor, érdekes fejlemény egy lávadóm megjelenése a kráterben!
Fantasztikus képek a kitörésről (ez kihagyhatatlan):
Forrás: Reuters és Reuters

A vulkáni működés a japán csillagos ég alatt is folytatódik látványos módon:

A japán Kirishima (Shinmoe-dake) tűzhányó kitörése 2011.01.29. hazai idő szerint 13:42-kor és 13:55-kor. Forrás: Kirishima webkamera


Balázs kezdő bejegyzése:
Napok óta csak kapkodjuk a fejünket. Szerdán épphogy megkezdte látványos kitörését a Japán Shinmoe-dake tűzhányó, máris csatlakozott hozzá a Stromboli. Közben menetrend szerint érkezett a Smithsonian Intézet heti jelentése, a Bromo pedig épp a menetrend szerinti repülőjáratok közlekedésében okozott fennakadást. Nézzük csak szép sorjában.

Kirishima - Shinmoe-dake

Gőz- és hamufelhő, 2011. 01. 28. (Kép: James Reynolds)

Folytatódik a kitörés a Kirishima vulkáncsoport Shinmoe-dake nevű tűzhányóján. A webkamerán most csak az erőteljes izzás látható a vulkán kráterében. A tűzhányóból kiáramló hamu egyre nagyobb gondot okoz a közlekedésben, és már evakuáció is történt (hír angolul), a tűzhányó 2 km-es körzetét zárták le a hatóságok (videó japánul). Azonban fontos megjegyezni, hogy a Japán Meteorológiai Szolgálat is megerősítette, hogy a kitörés nem mondható nagynak. Jelen kitörés az erejét nagyrészt annak köszönheti, hogy a felszín közelébe érkező magma valószínűleg továbbra is a vulkán kráterében található befagyott tóba "ütközik" közvetlenül a kitörés előtt. Ahogyan tavaly Izlandon is, ez heves robbanásokhoz vezet, és ennek köszönhető a gomolygó hamufelhő. A kitörés jellege tehát addig nem változik, amíg ezen feltételek (a feláramló magma és befagyott krátertó) a rendelkezésre állnak. Néhány órával ezelőtt, ahogyan azt a felső képen is láthatjuk, a kráterben továbbra is zajlott a magma és a víz/jég heves reakciója, aminek következtében sűrű, sötét hamufelhő és fehér gőzfelhő emelkedik ki a kráterből. A Shinmoe-dake krátertava körülbelül 250 m átmérőjű (átmérőjét tekintve körülbelül akkora, mint a Budapesten lévő Puskás Ferenc stadion), mélységére vonatkozóan azonban nincsenek információim.
A Kirishima vulkáncsoport több mint 20 negyedidőszaki tűzhányót foglal magába (térkép). A területen főként andezites magma tör a felszínre, rétegvulkánokat, piroklaszt kúpokat, maar vulkánokat táplálva. Közülük a 20. században főként a jelenleg is működő Shinmoe-dake volt aktív. Legutóbb 2008-ban volt egy kisebb kitörése, de fontos megjegyezni, hogy a Japán Meteorológiai Szolgálat szerint idén január 19-én és január 22-én is voltak kisebb freatikus kitörések. A tűzhányó kétféle módon szokott működni: 1. Néhány nap alatt lezajlik a kitörés, majd évekre elhallgat a vulkán. Ilyen volt például a heves 1959-es kitörés. 2. Hónapokon keresztül zajlik a vulkáni működés, amely akár egy évig is eltarthat, mint például 1991-1992-ben vagy 1771-1772-ben.

A japán Kirishima (Shinmoe-dake) tűzhányó kitörése 2011. 01. 27. Forrás: Mail online, AP

Számos kép és videó tekinthető meg a kitörésről, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a tavaly tavasszal történt izlandi kitörésről készült felvételekre.

Bromo

Sűrű hamufelhőt lövell ki magából a Bromo, a helyiek pedig áldozataikkal próbálják elcsendesíteni a vulkánt. 2011. 01. 28., Jáva, Indonézia Forrás: Aman Rahman / AFP - Getty Images

A Tengger Kalderában található kisebb vulkáni kúp ismét a hírekben. A legutóbbi jelentés szerint 3,5 km magas hamufelhőt ont magából a vulkán. A hamut továbbra is keleti irányba sodorja a szél, ezért egyelőre úgy tűnik, a Balira tartó turistáknak tovább kell várniuk.
A kitörés a Bromon tavaly novemberben kezdődött, és decemberben már okozott némi fennakadást a légi közlekedésben (képek a decemberi kitörésről). A CVGHM január 23-i jelentése (indonéz nyelvű jelentés) szerint a vulkán körül továbbra is 2 km sugarú az a veszélyzóna, amelyen belülre turistáknak és túrázóknak szigorúan tilos menni. A helyiek azonban, ahogy a képen is látszik, továbbra is feljárnak a vulkánra, hogy áldozatokat mutassanak be. Vélhetően így akarják elcsendesedésre bírni a tűzhányót, amely a környéken élőknek jelentős problémát okoz a hamuhullás miatt.


A kitörés 2011. 01. 24-én. Bromo, Indonézia. Forrás: rafflesiaceaehunter

Anak Krakatau

Egy másik indonéz tűzhányó, a Krakatau gyermeke sem pihen. Legutóbb január 20-án készült felvétel robbanásos kitöréséről (videók a kitörésről). Nem rég esett szó a vulkánról, mert a folyamatos hamupöfékelés miatt evakuációt helyeztek kilátásba a környékbeli szigetek vulkánhoz közel eső részein. A tűzhányón szinte folyamatos a gyenge stromboli-típusú aktivitás, és emiatt kedvelt célpontja azoknak, akik biztosra akarnak menni egy vulkánkitörést megfigyelő expedíció (képek) során. Előfordul, hogy naponta több tucat vagy akár több száz kisebb robbanás történik.

Stromboli

Január 25. után alig több mint egy nappal ismét erőteljesebb robbanások történtek a Strombolin. Körülbelül 1,5-2 órán keresztül zajlott a megszokottnál intenzívebb vulkáni működés, amit a szeizmográfok is szépen dokumentáltak.

Hőkamerás kép a kitörésről (bal oldalon) és a szeizmogram a kitörés időpontjában. Forrás: INGV Catania

GVP - heti jelentés és vulkánok az űrből

Számos érdekes hírt találhatunk a Smithsonian Intézet heti jelentésében. Megtaláljuk benne a Kirishima január 19-i és 22-i kitöréséről szóló összefoglalót. Továbbá olvashatunk az ébredező Mayonról is.

Végül jöjjenek a műholdfelvételek. Nem csak az vált megszokottá mára, hogy webkamerákon keresztül élőben követjük a vulkánkitöréseket, hanem az is, hogy az űrből figyeljük őket. A NASA Earth Observatory ismét remek felvételeket tett közé, többek között a mexikói Colimáról, a Kizimenről, a Kuril-szigeteki Onekotan szigetről (a szigeten található a Nemo Peak és Tao-Ruysr kaldera-Krenitzyn Peak vulkánok) és természetesen a Shinmoe-dake-ről.

Műholdfelvétel a mexikói Colima tűzhányóról, 2011. 01. 22. Forrás: NASA Earth Observatory

Végül egy friss link: lenyűgöző éjszakai képek a Shinmoe-dake kitöréséről.



Best Blogger Tips

2011. január 27., csütörtök

Kirishima (Shinmoe-dake): tovább hömpölyög ki a vulkáni hamu, és a Bromo?

Tovább folytatódik a japán Kirishima (Shinmoe-dake) kitörés miközben Indonéziában a Bromo ereget vulkáni hamut mintegy 5,5 km magasságba, ami különösen az ausztrál turistáknak okoz gondot a légtérzár miatt. A Bromo kitörése szerepel a Hét Vulkán Képe sorozat legutóbbi nyerteseként.

Forrás: Jakarta Post



A Kirishima (Shinmoe-dake) sem nyugszik, az Eyjafjalljökull kitöréshez hasonló élményt ad, azzal a különbséggel, hogy itt keletre nem Európa fekszik és nincs káosz a légiközlekedésben. A kitörés erőssége is elmarad egyelőre az izlandi vulkánéhoz, de jellegében nagyon hasonlít annak végső szakaszához. Remek videofelvételek jelennek meg sorban a kitörésről, annak ellenére, hogy a média hírműsoraiban hiába keresünk a kitörésről tudósítást. Szerencsére nincs ugyanis veszélyhelyzet, nincs haláleset, sebesülés, nincs kitelepítés! Marad az élmény a természet erőiről a tűzhányók kedvelőinek. Íme:


A japán Kirishima (Shinmoe-dake) tűzhányó kitörése. Forrás: hitosi49 a YouTube-on



A jelenlegi webkamera kép:

A japán Kirishima (Shinmoe-dake) tűzhányó helyi idő szerint éjjel negyed 2-kor is továbbműködik! Forrás: Kirishima webkamera



...és hazai idő szerint közel éjfélhez, Japánban pedig reggelihez készülve, íme:

A japán Kirishima (Shinmoe-dake) tűzhányó kitörése helyi idő szerint reggel fél 8-kor Forrás: Kirishima webkamera


Best Blogger Tips

2011. január 26., szerda

Heves robbanásos kitörés a Kirishima tűzhányón!

Frissítés: 21:30
Új világ van a vulkanológiában, új lehetőségek a tűzhányók kedvelőinek. Ma már nem okoz gondot, hogy otthonról kövessük szinte bármelyik aktív vulkán működését, köszönhetően a kihelyezett webkameráknak, amelyeket először a Tűzhányó blog, majd jóval nagyobb kitekintéssel és háttérsegítséggel most az Eruptions blog is egy csokorba gyűjtött. Korábban az Etna kitörését követhettük on-line, a mai napon pedig a japán Kirishima kitörését élvezhettük a távolból. A Tűzhányó blog most is elsők között közölt képeket a vulkáni működésről és folyamatosan frissítettük az információkat. Most már egyre újabb és újabb videók kerülnek fel az internetes megosztókra (köszönet Balázsnak is a folyamatos híradásért!), amelyek közül kettőt választottam ki és a korábbiaknak már csak a hivatkozását hagyom a híranyagban. Mindkettő nagyszerűen mutatja a kitörés jellemzőit. Az első, még nappal készült filmanyag láttán sokaknak a tavalyi Eyjafjallajökull kitörés juthat eszébe és így is van, ez a kitörés is freatomagmás jelleggel indult (jól megfigyelhető a fehér vízgőz-felhő és a sötét vulkáni hamufelhő, valamint a pulzálva kitóduló vulkáni hamuanyag és a kirepülő kőzetdarabok és lávacafatok). A másik videófelvétel este mutatja a kitörést, ahol jobban előbukkannak az izzó lávacafatok, jelezve, hogy a kitörés átmenetivé vált a stromboli és freatomagmás jelleg között (ez az Eyjafjallajökull kitörés befejező szakaszában volt jellemző.




A japán Kirishima tűzhányó kitörése. Forrás: hitosi49 a YouTube-on és hitosi49 a YouTube-on


A jelenlegi kitörés, ami viszonylag gyorsan követte a korábbi működést némileg eltér az elmúlt időszak kitöréseitől, annál jóval erősebbnek tűnik. A Kirishima vulkáni csoporthoz tartozó Shinmoe-dake (Shinmoe-csúcs) korábban is a legaktívabb volt és most is itt zajlik a kitörés.
A kitörés a ma esti webkamera felvételek szerint tovább folytatódik...

A japán Kirishima tűzhányó helyi idő szerint hajnal 6-kor is továbbműködik! Forrás: Kirishima webkamera



Frissítés: 16:15
... és már elérhető a YouTube-on is az FNN videobejátszás a Kirishima kitöréséről, plusz egy további, még részletesebb videó.

A kitörés egyébként az esti webkamera felvételek alapján tovább folytatódik...

A japán Kirishima tűzhányó kitörése magyar idő szerint 16:01 és 16:15-kor! Forrás: Kirishima webkamera



Frissítés: 10:15
Huhhhh... a freatikus kitörés magmás robbanásos kitörésre váltott, azaz megjelentek az izzó lávacafatok is!

további, még látványosabb kitörésben a japán Kirishima tűzhányó! Forrás: Kirishima webkamera



Eredeti bejegyzés: 9:40
Sűrű vulkáni hamufelhőt eredményező heves robbanásos kitörés zajlik a japán Kyushu szigeten található Kirishima tűzhányón. A néha akadozva elérhető webkamera képeken szürke gomolygó hamufelhő kitörése látható a kráterből. A tokyoi VAAC jelentése szerint 3 km magasra emelkedik a hamufelhő, más források szerint 1,5-2 km a magassága.

Kitörésben a japán Kirishima tűzhányó. Forrás: Kirishima webkamera



A Kirishima tűzhányó egy kiterjedt, 20x30 km nagyságú vulkáni mezőn található, további andezites és bazaltos vulkánok társaságában. A 20. században nagyjából évtizedes rendszerességgel tört ki, általában kis erősségű (VEI=1) freatikus és freatomagmás robbanások formájában. Legutóbb 2008 augusztus 22-én volt kitörése, azaz a mostani némileg hamarabb jött a vártnál. A webkamera képek alapján most is freatomagmás robbanásos kitörés történhet.

A Kirishima tűzhányó elhelyezkedése. Forrás: Google Maps



Best Blogger Tips

2011. január 25., kedd

Nyugodt Etna, nyugtalan Stromboli...

A tűzhányók kiismerhetetlenül működnek, mondják sokan, még azok is akik életüket egy-egy vulkán megfigyelésére áldozzák. Emberi vonás, mondhatnánk, hiszen még az általunk jól ismert társunk, barátunk is tud néha meglepőt mutatni. Nos, az Etna ez előző heti erősödő földremegések után nem kápráztatta el a vulkánbarátokat újabb látványos kitöréssel, hanem pihenőt vett (de vajon mennyi ideig? vagy ez egy vihar előtti csend?).

Földremegések intenzitása az Etna alatt az utóbbi hét napon. Az elmúlt néhány napban láthatóan csökkent a földremegések erőssége. Forrás: INGV Catania



Azért, hogy ne legyen unalmas a vulkanológus munkája Itália déli felén, most a Stromboli erősített be. A szeizmogramokon jól látható a változás. Ma reggel a szokásosnál erősebb kitörések történtek. A tűzhányó csúcsi területén a hőkamera most is jelentős hőmérsékleti anomáliát mutat (ez láthatóan erősebb egy egyedi lávatűzijáték kitörés után) és akinek van ideje, folyamatosan figyelheti az ismétlődő kitöréseket a Stromboli webkamerán. "The show must go on..."

Földrengések a Strombolin 2011.01.24 este és 2011.01.25 (a mai nap) reggel. A szeizmogramon jól kivehető a ma reggeli intenzívebb vulkáni kitörések nyoma. Forrás: INGV Catania

Hőkamera és webkamera pillanatkép a mai napon helyi idő szerint délután fél 3-kor. Forrás: INGV Catania



Best Blogger Tips

2011. január 24., hétfő

Bemutatkozik a(z)... Kamerun


Kedves Olvasóink!

Ismét bemutatkozik egy vulkán, mégpedig a Kamerun. Közép-Afrika Mennyei hegye egy különleges vulkáni sorozat középső, több millió éve aktív eleme, 4095 méteres magas tűzhányó. Csak a 20. században több lávafolyást eregetett, a leghosszabb majdnem 15 km-es. Bővebben itt olvashatnak róla.

Best Blogger Tips

2011. január 20., csütörtök

GVP heti jelentés, képek a Nyiragongó lávataváról, Vatnajökull

Kizimen 2010. január 05-én. Piroklaszt ár, és kitörési felhő.
Fotó: A. Lobashevsky
Megjelent a Smithsonian Intézet legfrissebb heti jelentése.
Benne:
- Összefoglaló az Etna egy héttel ezelőtti kitöréséről.
- Fokozódó aktivitás a Fuegon.
- Kissé gyengült az aktivitás, de továbbra is erőteljesek a kitörések a Kizimen vulkánon. A Repülési Színkódot vörösről narancssárgára csökkentették, írja legutóbbi jelentésében a KVERT. Ugyanakkor továbbra is erős a szeizmikus aktivitás a területen és ~6 km is lehet a kitörési felhő magassága, nyilatkozott az Orosz Tudományos Akadémia egyik vulkanológusa. Még a ~250 km-re lévő Petropavlovskban is hullik a Kizimen hamuja.
- Gyengül a kitörés a Tungurahuán.
- Továbbra is megbízhatóan működik az indonéz Krakatau és a japán Sakura-Jima. A vulkánokon továbbra is gyengébb, robbanásos kitörések zajlanak, 1,5-2,4 km magasra pöfékelve a vulkáni hamut.
- Kilauea: az előző bejegyzésben számos új hírt közöltünk Hawaii-ról, de akadnak még érdekességek. A mostani GVP heti jelentésből kiderül, hogy a Halema'uma'u kráter kisebb kürtőjében a lávatavacska szintje jelenleg ~120 m mélyen van a kráteraljzathoz képest. Ez az érték tavaly szeptemberben még ~160 m volt. Az elmúlt 5 hónapban tehát közel 40 m-t emelkedett a lávató szintje. Ugyanakkor a láva szintjének változása nem meglepő esemény. A Hawaii Vulkanológiai Obszervatórium egy március 19-i jelentése szerint a lávató szintje 200 m mélyen volt a kráteraljzathoz képest, majd májusban egészen 100 méterig emelkedett. A 2008 márciusát követő heti GVP jelentésekben több ilyen eseményről is olvashatunk.

Térkép: A GVP jelentésben szereplő tűzhányók. Forrás: Smithsonian Intézet és USGS, googlemaps

A Volcanodiscovery csapata januárban a Nyiragongot célozta meg. Nagyszerű képeket készítettek és beszámoltak arról is, hogy 2006-, 2007-hez képest körülbelül 50-100 métert emelkedett a lávató szintje, aminek köszönhetően jóval nagyobb a felszíne is.

Az Eruptions blogban érdekes bejegyzés olvasható az izlandi Vatnajökull gleccserről és az alatta rejtőző vulkánokról.


Best Blogger Tips

2011. január 18., kedd

Hawaii újdonságok

A sok Etna-hír után most ugorjunk át bolygónk egy másik forró helyére: a Hawaii-szigetekre!:)
A hawaii Nagy-szigeten található Kilauea tűzhányó továbbra sem pihen. Hat hónapon belül három alkalommal is (pl. 2010. november végén) előfordult, hogy lávafolyás veszélyeztette az útjába kerülő házakat. A legutóbbi eset múlt héten történt, amikor Kalapana falujában egy lakóháztól néhány száz láb (körülbelül 30-90 méter) távolságra került a terjeszkedő lávafolyás. A történtekről egy videófelvételen láthatunk és hallhatunk összefoglalót Leigh Hilbert jóvoltából, aki "Hawaiian Lava Daily" című blogjában rengeteg (általa készített) gyönyörű fényképet tesz közzé a hawaii lávafolyásokról (és íme egy másik videó az iménti esetről). A Kilauea szerteágazó lávafolyásai Kalapanától nyugatra két fő "ágban" folynak: a keleti tart Kalapana irányába, a nyugati pedig az óceán felé (a lávafolyás egy része már elérte az óceánt).

Az óceánba lépő lávafolyás 2011. január 13-án (forrás: Hawaiian Volcano Observatory).

Mindeközben a tűzhányó kalderáján belül található Halema'uma'u kráterben egyre jobban fortyog az aktív lávató, melynek szintje folyamatosan változik (kb. 20-30 percenként megemelkedik, majd visszasüllyed, aztán ismét emelkedik, majd süllyed). Továbbra is magas a vulkáni gázok kibocsátásának mértéke, melynek következtében magas a kén-dioxid koncentráció. A kalderától kelet-északkeletre, a Keleti-riftzónában található Pu'u'O'o kráterben egy körülbelül 8 méter magas fröccskúp termeli a lávafolyásokat, melyek lassan feltöltik a krátert.

A Halema'uma'u kráterben fortyogó lávató 2011. január 13-án (forrás: Hawaiian Volcano Observatory).

A Pu'u'O'o kráter: a bal oldali kép közepén jól látható az aktív fröccskúp, melyből a friss, izzó (narancssárga) lávafolyások kiindulnak (2011. január 6.); a jobb oldali kép távolabbról mutatja a krátert és az azt kitöltő egykori lávatavat (2011. január 13.) (forrás: Hawaiian Volcano Observatory).

A szigeten 2011 januárja a "vulkántudatosság hónapja", melynek során a különböző hawaii szervezetek (pl. a Hawaii Obszervatórium, -Nemzeti Park, -Egyetem, stb.) felhívják a figyelmet (elsősorban az ottani lakosságét) arra, hogy mennyire fontos figyelni, vizsgálni, megérteni és tisztelni a tűzhányókat, amelyeken, illetve amelyek közelében élünk. Ennek keretein belül a hónap folyamán számos programot szerveznek, például mindenki számára látogatható tudományos előadásokat, gyalogtúrákat szakmai vezetővel, a Nemzeti Park látogatását, stb.
Ebben a hónapban még egy fontos említeni való: január 3-án volt a Kilauea Keleti-riftzóna kitörésének 28. évfordulója, mely 1983. jan. 3-án vette kezdetét, és ma is folytatódik!
Végül még pár új hír:
- "Vulkán webkamerák" című oldalunk bővült a hawaii Halema'uma'u, Pu'u'O'o és Mauna Loa webkameráival:)!
- Egy nagyszerű könyv jelent meg a hawaii vulkánokról, mely pdf formátumban le is tölthető!
- És íme egy szép és hasznos térkép a hawaii Nagy-szigetről!

Best Blogger Tips

2011. január 17., hétfő

Etna: nyugtalanság jelei

Rövid jelentés az Etna állapotáról: Az elmúlt órákban, mind a szeizmogramok, mind a webkamera képek növekvő nyugtalanságról tanúskodnak. Elképzelhető, hogy ezek a jelek friss magma felemelkedését jelzik.
A Föld legfiatalabb kőzetéről Boris Behncke ad képes élménybeszámolót!

Etna Catania felől, hétfő 12:05. Forrás: Etnaguide webcam


Etna szeizmogram és hőkamera, hétfő 12:05.



Best Blogger Tips

2011. január 14., péntek

Etna 2011, kitörés 5 felvonásban

Frissítés: 21:45
A bejegyzés szinte egyidőben készült, ahogy Boris tette fel videofelvételeit a Youtube-ra, aztán gyermekfektetés volt a program, miközben újabb két film került fel a megosztóra. Így az előadás - a nagy sikerre való tekintetettel - két ráadással bővül!
A ráadás az eredeti blokk végén található!

Első bejegyzés: 17:19
Az Etna jelenleg viszonylag nyugodt, bár egész nap kékes gázokat pöfögött ki, ahogy jelenleg is, mint ahogy az alábbi webkamera kép mutatja:
Forrás: Etnaweb.net



A január 12-13-i kitörés valószínűleg egy új, látványos kitörési fázishoz adta meg az alaphangot, aminek a folytatása napok, hetek kérdése. A kitörés történetét Boris Behncke felvételeiből "állítottam színpadra":

I. felvonás: Január 12-én, viszonylag gyenge stromboli-típusú, időszakos lávatűzijáték kitörésekkel kezdődött az előadás az Etna Délkeleti kráterének oldalában található beszakadásos kráterben, ahol már 2007-ben és 2008-ban is voltak hasonló, ennél hosszabb robbanásos kitörések.


II. felvonás: Helyi idő szerint 21:40-kor az egyre erősödő lávatűzijáték kitörések nyomán a kráter feltöltődött és az izzó láva túlcsordult a peremén. A lávafolyás egyre gyorsabbá vált és hamar elérte a Valle del Bove meredek peremét, majd a mély völgyben folytatta útját.


III. felvonás: A stromboli-jellegű kitörések hawaii-típusú lávaszökőkút kitörésre váltottak. Az izzó lávacafatok néhány 100 méter magasra emelkedtek. A lávafolyam pedig tovább ereszkedett le a Valle del Bove völgyében.


IV. felvonás: A kiteljesedés! A magasba csapó lávaszökőkút Zaffearana Etnea főteréről, a Chiesa di Santa Maria della Providenza templomának díszletével.


V. felvonás: A finálé! Zaffearana Etnea településtől északra van a kilátópont Milo felé. Már közel éjfél van, az előadásnak lassan vége, a lávaszökőkút magassága lassan csökken, majd függöny... és taps. (Grazie Boris!).



Taps...taps...taps... - tehát következzen a ráadás!
Ráadás - 1.: röviddel éjfél után a lávaszökőkút jelentősen vesztett magasságából, azonban éjjel fél 1-kor hirtelen minden irányba lávacafatok lövelltek ki, pokoli hanggal kisérve.


Ráadás - 2.: 10 perccel később, már csak lávafröccsenések zajlanak a Délkeleti kráterből, előtérben a lávafolyás fátyolosan búcsúzik a közönségtől...
Boris, grazie ancora! Quanto é bella questa eruzione! !




Best Blogger Tips

Etna: friss hírek, 2011. 01. 14.

Csak beütjük az Etna szót és záporoznak a jobbnál jobb képek, videófelvételek (további videók). A tűzhányó tegnap-tegnapelőtti fellépése mondhatni nagyon jól sikerült. A kitörés híre bejárta a világot. Szinte lehetetlen követni a rengeteg hírt. Nagyszerű élmény volt végig követni az eseményeket a földmozgások felerősödésének kezdetétől egészen a lávaszökőkútig, és gyönyörködni a lávafolyásban. A kitörést követően a cataniai obszervatórium munkatársai azonnal indultak, hogy dokumentálják a még szó szerint forró nyomokat. Honlapjukon közzétették a Dr. Boris Behncke által írt jelentést (egyelőre csak olaszul, de Boris ígérete szerint hamarosan jön az angol nyelvű összefoglaló).
Amit a képek alapján is jól látni: a láva a Monti Centenari salakkúpig folyt, ami több, mint 6 km-re van a legközelebbi településektől (kép1,térkép1).

kép1: Az Etna 2011. január 12-13-i lávafolyása hőkamerás és "normál" fényképen. A képet készítették: Letizia Spampinato, Emanuela De Beni, Stefano Branca. Forrás: cataniai INGV

térkép1: Etna: 'A': Monti Centenari, 'B': Délkeleti Kráter kúp keleti oldala. Forrás: googlemaps


Az INGV weboldalán a hőkamera által továbbított képeken továbbra is jól látható a friss, forró láva (kép2).
kép2: Hőkamerás felvétel a Délkeleti Kráter kúpról. Forrás: cataniai INGV

Végül egy kép a kitörés helyszínéről 2011. január 13-án reggel! A Délkeleti Kráter kúp keleti oldalában lévő beszakadásos kráter a kép közepén lévő kisebb mélyedés (kép3). Nagyszerűen láthatók a friss lávafolyások is (a kép alsó felében két közel függőlegesnek látszó sötétszürke "sáv").


kép3: A Délkeleti Kráter kúp 2011. január 13-án reggel, keleti irányból fotózva. A képet készítette: Alfio Amantia. Forrás: cataniai INGV




Best Blogger Tips

2011. január 13., csütörtök

Etna: éjjeli látványos lávaszökőkút és lávafolyás

Frissítés: 16:40
Az Etna tegnapi esti, sokakat ébren tartó show-ja után most elcsendesedett. Igen, egy új korszakba léptünk, amikor on-line követhető a kitörés előtti és alatti szeizmikus aktivitás, egyszerre több webkamerán keresztül nézhető egy vulkáni kitörés! Ennek köszönhető, hogy mi is friss képekkel tudtunk szolgálni, rögtön ahogy az időjárás ezt lehetővé tette! A cataniai INGV weblapja azonban még mindig olyannyira túlterhelt, hogy nem könnyű elérni.
Az Etna kitörése január 11-én este kezdődött, amit alapvetően a vulkáni földremegések intenzitásának növekedése jelzett, a hegyet felhő borította. Másnap estére azonban kitisztult az idő és a webkamerákon látványos kitöréseket lehetett követni. Először a Délkeleti kráter keleti oldalában lévő beszakadásos kráterben stromboli-jellegű lávatűzijáték zajlott, majd ez lávaszökőkúttá változott (hawaii-típusú kitörés), amit lávafolyás követett. A vulkáni kitörés paroxizmusa, azaz csúcspontja ma 00:50-kor volt. A láva a Valle del Bove völgyébe ereszkedett le és jól kivehető volt Catania felől, azonban nem jutott túl messzire, településeket nem veszélyeztetett. A Reuters jelentése szerint a kitörés hírére rövid időre lezárták Catania repterét, amit azóta újra megnyitottak.
Az Etna a 2008-2009-es kitörési fázisa után először tavaly, augusztus végén küldött egy jelzést, hogy valami mocorog a mélyben, majd novemberben és december végén is pöffentett egyet. Az új év egy stromboli-típusú kitöréssel kezdődött, majd egy hetes szünet után következett a mostani kitörés. Ismerve az Etna vulkáni kitörésének lefolyását hasonló show műsor újra elképzelhető a következő napokban, hetekben, esetleg hónapokban. Boris Behncke, a cataniai INGV munkatársa, az Etna egyik legjobb ismerője megjegyezte, hogy a 2000-ben zajló kitörési fázis során 7 hónap alatt 66, a mostanihoz hasonló kitörés történt! Hogy mikor "fut ki újra a tej a lábosból", azt nehéz megmondani, de a szeizmogramok ezt jelezni fogják, tehát fel lehet készülni rá.



Eredeti bejegyzés: 8:50
Amint arról tegnap rögtön a kitörések kezdete után beszámoltunk, az Etna látványos kitörésekkel kápráztatta el a tűzhányók szerelmeseit. A kezdeti stromboli típusú lávatűzijáték kitörések után egy lávaszökőkút csapott fel a Délkeleti kráterből kb. 300-500 m magasra. Ez utóbbi kitörés kb. 1 órán keresztül tartott nagyjából éjfél körül. A robbanásos kitörések jelenleg abbamaradtak, de úgy tűnik van még egy kis lávafolyás, ami a cataniai INGV hőkameráin megfigyelhető. Az Etna korábbi kitörései alapján valószínűsíthető, hogy a látványos kitörések tovább folytatódnak!

Forrás: YouTube



Best Blogger Tips